Hjemmelavet Ravioli med karl Johan svampe

For mig en ferie lig afstresnings tid. Og afstresning lig madlavning. Derfor valgte jeg i dag at kaste mig ud i fase to af mine oplevelser med hjemmelavet pasta: Ravioli.

En længere søgning i kogebøgerne på hylden afslørede at selvom adskillige af dem nævnte ravioli så var det alle sovse til købt ravioli… Ikke lige det jeg havde i tankerne. Så ud på nettet og efter en jagt på google kunne jeg konstatere at der findes 2 hovedtyper ravioli – med og uden kød.

Hvis Raviolien er lavet med kød bruges enten rasp eller kartoffel som bindemiddel og hvis den er uden kød er det bløde ostetyper – som oftest en af mine favorit oste Ricotta.

En klassiker er åbenbart Porcini Ravioli, så det valgte jeg at kaste mig over. Nu er friske Porcini svampe ikke det mest udbredte i danske supermarkeder så jeg måtte selv igang med at konstruere en opskrift ud fra hvad jeg kunne få:

Samme basis Pasta som sidste gang (Link), men denne gang udrullet så tyndt som muligt (kun halvdelen skal bruges til 3 portioner – resten kan gemmes et par dage i køleskabet).

Til fyldet brugte jeg:

20gr tørrede Karl Johan svampe (udvandes inden brug)

250gr Ricotta

En håndful bredbladet Persille

1 fed hvidløg

lidt salt.

Svampene og persillen hakkes fint og hvidløget presses. Det hele blandes godt sammen med ricottaen og der kommes en lille smule salt i.

Pastaen skæres i ca. 6cm lange stykker. Fyldet placeres midt på den ene halvdel og den anden halvdel foldes henover. Pasten presses sammen mens man sørger for at få så meget luft som muligt ud af fyldet. Derefter presses der hele vejen rundt med en gaffel for at sikre de holder sammen under kogning.

Pastaen koges i ca. 5min og jeg serverede den, igen efter italiensk google inspiration, med en svampe flødesovs:

ca. 150gr Rosesvampe

1/4l kaffefløde

ca. 100gr Parmesan ost, frisk revet

1 fed hvidløg

Salt&peber

Skær svampene i pæne ikke for tynde skiver og svits i enten smør eller olivenolie. Når svampene er begyndt at blive bløde kommes 1 fed presset hvidløg over og svitses med etøjeblik. Hæld fløden over og lad det varme igennem. Parmesan osten kommes i og der røres forsigtigt til osten er smeltet. Smages til med salt og peber.

Velbekomme!

Hjemmelavet pasta m/pesto

For en måned siden fik jeg en pasta maskine af min kære kone og søn i fødselsdags gave… Et køkkenredskab jeg trods andres rædselshistorier har ønsket mig stort set lige siden jeg i 2.g. var i Rom og fik frisk pasta.

I dag skulle den så prøves. Ikke noget specielt svært – det er jo første gang – men bare simpel Tagliatelle med en god hjemmelavet Pesto.

Pasta:

400gr fin durum hvedemel (fra Netto efter anbefalinger på nettet)

4 æg

Pesto:

1 stort bundt Basilikum (i dette tilfælde en hel plante fra Føtex)

1 (stort) fed hvidløg

80gr Grana Padano (burde være Peccorino men det havde jeg ikke lige på lager)

Extra Virgin Oliven olie

Og så den simple tilberedning:

Mel og æg kommes i røremaskinen og røres sammen på halv kraft indtil det har samlet sig til én elastisk klump. Dejen hældes ud på bordet og æltes til den er smidig (tog kun ca. 30 sek.). Dejen pakkes ind i køkkenfilm og hviler i køleskabet i ca. 30min.

Mens dejen hviler tilberedes Pestoen. Basilikum, hvidløg og ca. 0.5dl olie kommes i blenderen. Alt efter hvor fint man vil have pestoen så enten køres den eller ‘pulses’. Når det meste er hakket kommes extra olie i til man opnår den ønskede konsistens. Jeg brugte i alt ca. 1dl.

Når Pastaen har hvilet i 30 min tages den ud og rulles på pasta maskinen i passende portioner. Jeg delte min i 4 og det virkede meget godt.

Billede0017

Når man er nået ned på den øsnkede tykkelse for Tagliatelle, som ikke skal være for tynd så det blev til ‘trin 6’ på min maskine, skiftes til skærebladende og her bruges de brede (ca. 0,3 cm brede).

Billede0019

Billede0020

Og så går det hurtigt… Pastaen koges i rigeligt (6+ liter) letsaltet vand i 3min og vandet hældes fra. Der hældes lidt oliven olie for at hindre pastaen i at kliste sammen og så serveres pasten i dybe tallerkerner. Pestoen hældes over og der serveres! MUMS!

IMG_6344 Til retten servede jeg en dejlig Selaks Chardonnay vin – en Founders Reserve, 2007 Gisborne, som med sin halvtørre men alligevel frugtfyldte smag ikke overdøves af den kraftige pesto smag.

Hjemmelavet blåbær is

Sol og sommer betyder også is og siden jeg nu alligevel var igang med de hjemmelavede kulinariske udfoldelser valgte jeg at lave hjemmelavet is til dessert.

Opskriften jeg brugte til inspiration kom fra Ben&Jerry’s Homemade Ice cream & Dessert book og er fra en svunden tid hvor man ikke bekymrede sig om salmonela i æg… Så først måtte jeg finde en basis is opskrift der mindede om dem fra Ben&Jerry… Igen lidt hjælp fra google og på en dansk blog fandt jeg en nem opskrift der brugte samme mængder men hvor æg og fløde varmes op inden brug.

Den endelige opskrift kom til at se sådan her ud:

Basis is:

2 æg
100 g. sukker
2½ dl. mælk
5 dl. piskefløde

Fyld:

250gr blåbær (frosne der var optøet)
1dl sukker
saft fra ½ citron

Mælken varmes op i en gryde, der kan klare ca. et par liter. Imens piskes æg og sukker sammen i en skål. Når æggene er pisket og mælken er varmet, hældes sidstnævnte under omrøring over i skålen. Når det hele er godt blandet, hældes det tilbage i gryden og opvarmes til lige før det koger. Der røres konstant så æggene ikke koagulerer. Massen kommes i køleskabet mindst 2-3 timer til afkøling.

Blåbær overhældes med sukker og citron saft og trækker i et par timer inden de moses (jeg brugte en stavblender).

Piskefløde og blåbær blandes godt i den afkølede ismasse og det hele kommes i ismaskinen…

Velbekomme!

Bondebrød

Der findes ikke meget der smager lige så godt som friskt hjemmebagt brød og det behøver ikke at være svært. Et af de simpleste brød er gammeldags bondebrød:

½l lunkent vand

50gr gær

800gr Hvedemel

2 tsk salt

Opløs gæren i vandet og kom mel og salt i. Det hele røres sammen og æltes grundigt – det bliver mere luftigt alt efter hvor længe det æltes.

Stilles til hævning lunt i 30min. hvorefter det slås ned. Brødet formes ved at dejen rulels ud til en stor trekenat og derefter rulles sammen fra den brede ende af. Man kan også dele dejen og lave 2 brød hvis man ønsker mindre brød. Brødet efter hæves på pladen i 40min.

Bages ved 250o i 15min og derefter i 20min ved 175o (15-16min hvis du har lavet 2 brød ud af dejen).

Hvis man bruger gammeldags mel med kimdele istedet for almindeligt super hvidt mel så samger dette brød som brødet man får i Spanien 😉

God fornøjelse!