Rogan Josh

En forholdsvist mildt krydderet Indisk lamme karry som nok er den jeg synes bedst om, af alle de dejlige retter jeg smagte i Indien.

Til 4 Personer bruges:

5 cm Ingefær, skrællet og hakket groft
8 fed Hvidløg, skrællet
5 dl vand
10 spsk vegetabilsk olie – ikke oliven.
1 kg lammekød skåret i 2,5cm store tern
10 hele kardamomme
2  laurbærblade
6 hele nelliker
10 sort peberkorn
1 kanel stang
2 løg, fint hakket
1 tsk Koriander frø, pulver
2 tsk spidskommen, pulver
4 tsk paprika
1 tsk cayenne pepper
1 tsk salt
6 spsk yoghurt natural
1/4 tsk garam masala
Salt & peber efter smag
 
Kom ingefær, hvidløg og 4 spiseskefulde vand op i en blender og blend til en jævn pasta – vil man være autentisk bruges en stor morter og støder i stedet.
 
Opvarm olien i en stor wok eller tung gryde over middelvarme. Brun kød terningerne af flere omgange og stil til side.
 
Kom kardemomme, laurbærblade, nelliker,  peberkornene og kanel i den samme varme olie. Rør kun en enkelt gang i gryden og vent til nelliker svulmer op og laurbærblade begynder at tage farve. Dette tager et par sekunder.
 
Nu puttes løgene i og steges under omrøring i ca. 5 min til de skifter til en lysbrun farve. Kom ingefær/hvidløgs pastaen i og rør rundt i 30 sek. Herefter kommes koriander, spidskommen, paprika, cayenne, og salt i og der røres igen i 30sek.
 
Tilføj de brunede kød terninger og safterne der har samlet sig. Kom 1 spsk yoghurt med i gryden og rør rundt i 30 sek indtil det hele er godt blandet. Tilføj den resterende yoghurt, en spiseskefuld af gangen mens der røres i mellem hver skefuld. Når alt yoghurten er kommet i steges der i 3-4min under omrøring.
 
Nu tilføjes det resterende vand (ca. 4dl) og det hele bringes i kog. Skrab bund og sider i gryden for at løsne alt der har sat sig fast, kom låg på og lad det hele småkoge ved lav varme i en times tid til kødet er mørt – det er en god ide at røre lidt i gryden hver 10-15 min for at forhindre det brænder på.
 
Når kødet er mørt tages låget af og der skrues der op til middel varme igen mens sovsen koges ind til en tyk konsistens.
 
Kom garam masala i og smag til med salt og peber lige inden servering.
 
Kan serveres med ris eller, hvis man vil have den autentiske indiske oplevelse, Naan brød.
 
Husk at advare gæsterne mod de hele krydderier hvis de ikke er vant til Indisk mad 🙂
 
Velbekomme.

Kalve-leverpostej

Denne opskrift er efterspurgt af flere venner og bekendte, så værs’go, kast los, og eksperimentér gerne selv videre. Den kan sikkert varieres med andre krydderier.

115 g. smør
185 g. mel
7,5 dl. mælk
Dette laves til en opbagning (som om du skulle lave sovs) og stilles til side og køler lidt af

Så skal der hakkes. Hvis du ikke har en kødhakker, kan man blende det fint, men det er lidt mere besværligt. Dog kan man i DK købe hakket, frossen spæk, og det hjælper. Det kan du i øvrigt også sagtens bruge selvom du har en kødhakker, hvis det får lov at køre med, blandes det hele lidt bedre.
Kør nedenstående igennem kødhakkeren to gange.

1000 g. kalvelever
500 g. spæk (evt. lidt mindre)
2 løg (mellemstørrelse)
1 lille glas ansjoser (6-8 fileter)

Leverblandingen blandes nu med opbagningen (brug gerne elpisker på langsom hastighed)

Så røres nedenstående i, stadig gerne med elpiskeren, men pas på at hastigheden ikke bliver for stor – du behøver ikke forsøge at piske en masse luft i.
2 æg
2 tsk. allehånde
1 tsk. nelliker
2 tsk. peber
4 tsk. salt

Portionen passer med ca. 6 engangsforme á 0,5l. hvor der fyldes op til ca. 0,5 cm under kanten.

Bages i vandbad (formene sættes i bradepande og kogende vand hældes ved – min. halvt op ad formene) i 1½ time ved 200 grader.

Leverpostejen kan fryses inden den bages, eller du kan fryse den færdige leverpostej.

BBQ Sauce

Til grillmad hører BBQ sauce og blandt de mange opskrifter jeg har prøvet er denne en klassiker jeg vender tilbage til gang på gang – både til at pensle med under grillning og som tilbehør til fx. spareribs.

7½ dl hakket løg
2 spsk presset hvidløg
4 spsk olie
1 dåse hakkede tomater
2 spsk senneps pulver
2 spsk sukker
1½ spsk Edike
1,75 dl tomatpuré eller ketchup
Salt og peber
Chili som man lyster – smager godt uden.

Varm olien op i én gryde og kom løg i. Suater løgene til de alle er bløde og lige ved at blive svagt lysebrune. Kom resten af ingredienserne i undtagen salt & peber og lad det hele simre på lav varme i lang tid. Det er meget svært at sige hvorlænge men et par timer er absolut ikke for lidt.

Når man synes den har fået nok smages den til med salt og peber.

Kan som sagt bruges til at pensle med under grillning eller serveres lun som tilbehør til allerede tilberedt kød – den smager bedst lun da løg smagen bliver meget kraftig når den er kold.

Velbekomme!

Kyllinge marinade m/Ahorn sirup

Super nem lækker marinade til kylling – netop afprøvet til knægtens klassefest med stor success.

1½ dl Soya
3 Spsk Ahorn sirup
4 cm Ingefær (frisk revet)
3 fed presset hvidløg
1 stor chili skåret i tynde skiver (flere hvis man vil have en stærk chili smag)
½ tsk stødt kanel

Mariner kyllinge stykker mindst et par timer gerne længere hvorefter de kan enten laves i ovn eller grilles.

Velbekomme!

Grydestegte duer i Chianti

Denne ret lavede jeg første gang sammen med en god ven i Vamdrup, der som jeg, elsker god mad og vin, og det var en kæmpe success!!!

Det er en Italiensk opskrift – Piccioni al Chianti – denne vist nok oprindeligt taget fra Floyd’s kogebog.

Ingredienser

4 duer
En håndfuld frisk salvie
Salt og friskkværnet sort peber
4 spsk oliven olie
1 finthakket løg
1 finthakket stængel bladselleri
2 finthakkede fed hvidløg
6 dl boullion (due, hønse eller vildt som fx. fasan)
2 gl. Chianti Classico
2 spsk tomat pure
100 gr finthakket due- eller kyllingelever
225 gr Arborio ris
50 gr smør
50 gr revet fats fåreost, som fx. Pecorino eller Sardo
Lidt finthakket bredbladet persille

Tilberedning
Fyld duerne med salviebladene og krydr dem grundigt udenpå med salt og peber. Opvarm olien i en stor ovnfast gryde og brun duerne. Kom løgene ved, og lad det simre i nogle minuter, før bladsellerien og hvidløgene tilsættes. Hæld vinen, tomat pureen og det meste af boullionen ved, og tilsæt den hakkede due- eller kyllingelever. Lad vinen koge lidt ind, læg låg på og lad det småkoge i ca. 45 min., til duerne er møre.

Flyt duerne over i en anden gryde med et par skefulde af sovsen. Læg lågpå og lad gryden stå over meget lavt blus, så duerne holdes varme.

Kom risen ned i den første gryde med den resterende sovs og lad den koge under låg, til risen har absorberet væden; det tager 12-15 min. Hæld lidt mere boullion ved, om nødvendigt. Risen skal være fugtig og blød, men også føles en smule nødeagtig (al dente) imellem tænderne.

Rør smørret ud i risen og lad det simre, før den øses op på et forvarmet serveringsfad. Drys osten og persillen ovenpå og læg duerne dekorativt ved siden af. Hæld sovsen over.

Frisk kartoffelsalat

Jeg elsker kartoffelsalat om sommeren. Gode nye kartofler i en let dresseing – bliver det meget bedre? Desværre er mange kartoffelsalater alt andet end lette – de laves med majonaise…

Denne opskrift blev født ved en tilfældighed ‘dagen der på’… Efter en god middag med gode venner havde jeg en større mængde tzatziki til overs, en del kogte kartofler og ikke den store lyst til at skulle lave mad… Så op i skålen med kartoflerne og tzatzikien over… MUMS!

Med en smule tilretning er det blevet til utrolig frisk lækker sommer ret som altid spises op 🙂

1 kg små danske kartofler
½l græsk yoghurt (10% fedt er bedst men mindre kan bruges)
1 agurk
2-3 fed hvidløg
1 lille løg
salt
peber
lidt olivenolie (kan udelades)

Agurken rives groft på råkostjern og stilles til afdrypning i en sigte. Kartoflerne koges ca 14min hvis de er nye – pas på de ikke for for meget – og stilles til afkøling.

 I en skål blandes yoghurt, presset hvidløg, fint hakket løg sammen. Smages til med salt og peber. Kom en lille smule oliven olie i hvis dressingen skal se blank ud.

Når kartoflerne er kolde blandes agurken i dressingen og kartoflerne blandes i. Salaten kan spises med det samme men vinder i smag hvis den for lov at stå et par timer inden servering.

Denne kartoffelsalat behøver ikke flere grøntsager, men ønskes det kan man sagtens komme flere i. Jeg kommer som regel tomater, hvor kernerne er skrabet ud, i den.

Velbekomme!

Brownies m/valnødder

Hurtig nem opskrift der giver gode Brownies 🙂

250gr smør
150 gr chocolade (50%)
4 æg
250gr sukker
150gr hvedemel
3 spsk Kakao
200 gr hakkede valnødder

Tænd ovnen på 175o. Smør og chocolade smeltes sammen i en lille gryde og stilles til afkøling mens resten gøres klar.

Æg og sukker piskes sammen til en luftig masse. Mel, kakao og nødder blandes grundigt sammen og vendes i æggemassen. Den afkølede chocolade blanding vendes i.

Kom dejen i en smurt 20x30cm form og bag i ca. 35min. Afkøles og nydes… Måske med hjemmelavet is til?

Velbekomme!

Hjemmelavet Ahorn is

En af de bedste is Ben&Jerry’s nogensinde har lavet er ‘Vermonster’ – i hvertfald i små mængder… Den er simpelthen så super sød at man er ved at kvæles i sødmen efter selv en lille portion.

Jeg ville derfor finde på en opskrift som havde smagen fra ahorn siruppen men ikke var helt så sød.

Og det lykkes 😉

2 dl Ahorn sirup
4 æggeblommer
2½ dl. mælk
5 dl. piskefløde

I en lille gryde bringes ahorn siruppen i kog og koges ca. 25% ind. Mens siruppen koges ind piskes æggeblommerne til de er hvide. Når siruppen er kogt ind hældes mælken i og bringes op til kogepunktet. Tag gryden af varmen.

Hæld ca. 1/3 af den varme mælkeblanding i æggeblommerne mens der piskes og hæld det hele tilbage i gryden.

Blandingen varmes op under konstant omrøring, så æggene ikke koagulerer, til det punkt hvor den bliver hængende på en ske (må lige præcist ikke koge – kan laves i glasskål over vandbad).

Tag gryden af varmen og hæld piskefløden i under omrøring. Massen kommes i køleskabet mindst 3-4 timer til afkøling (skal være helt kold da den fryser meget langsomt).

Kom massen i ismaskinen og glæd dig til den er klar 😉

Velbekomme!

…og så en indrømmelse. Min idé med denne opskrift var at der skulle have været smør karamelliserede pecannødde stykker tilsat tilsidst – men grundet et øjebliks uopmærksomhed blev disse brændt på panden.

Så når du laver den, så vær meget opmærksom på varmen og hold godt øje…

100 gr grofthakkede pecannødder
50 gr smør
2 Spsk brun farin

Smelt smørret og kom nødderne i. Tilsæt sukkeret og vent til det hele er smeltet sammen – sørg for LAV varme!!!

Når sukkeret er smeltet spredes blandingen ud på bagepapir til afkøling.

Nødde stykkerne kommes i isen et par minutter før den er færdig i ismaskinen.

Hjemmelavet Jordbær is

Overalt i det ganske land kan der nu købes friske jordbær og derfor besluttede jeg mig for at tømme fryseren for de sidste fra sidste år… Og hvad er bedre på en dansk ‘sommerdag’ end hjemmelavet jordbær is?

Basis is:

2 æg
100 g. sukker
2½ dl. mælk
5 dl. piskefløde

Fyld:

1/2 l jordbær skåret i skiver
3/4 dl sukker
saft fra ½ citron

Mælken varmes op i en gryde, der kan klare ca. et par liter. Imens piskes æg og sukker sammen i en skål. Når æggene er pisket og mælken er varmet, hældes sidstnævnte under omrøring over i skålen. Når det hele er godt blandet, hældes det tilbage i gryden og opvarmes til lige før det koger. Der røres konstant så æggene ikke koagulerer. Massen kommes i køleskabet mindst 2-3 timer til afkøling.

Jordbær overhældes med sukker og citron saft og trækker i et par timer inden de moses (jeg brugte en stavblender).

Piskefløde og jordbær blandes godt i den afkølede ismasse og det hele kommes i ismaskinen…

Velbekomme!

Spareribs marinade

Utroligt velsmagende spareribs til grillen:

Marinade/Kogevæske til ca. 2kg svine spareribs (3-4 personer):

2 løg

3-4 fed hvidløg

10 peberkorn

2 kanelstænger

2 stjerne anis

3-4 laurbærblade

ca 2 flasker rødvin

Skære løgene i kvarte, mas hvidløgene og kom alt undtagen vinen i en STOR gryde. Kom spareribsene i gryden og dæk med vinen (frem med den tredie flaske om nødvendigt).

Bring i kog og lad det småkoge ved lav varme i 1½ time. Tag gryden af varmen og lad det hele køle af. Kommes i køleskab og marinerer i kogevæsken henover natten og helst i 24 timer. Kan herefter grilles med det samme – husk en god barbecuesauce – eller fryses og hentes frem når vejret og lysten er der 😉