Thai kokossuppe m/nudler

Denne nemme suppe kan suppleres med fyld efter behag. Vi plejer at lave den med kyllingestrimler eller rejer, men den kan også laves med fisk eller helt vegetarisk.

(3-4 portioner)

2-3 cm frisk ingefær, hakket fint

3-4 fed hvidløg, hakket fint

1 løg, hakket fint

2-3 røde chilier, hakket fint

1 Spsk grøn karrypasta

2 Spsk fish sauce

1 Spsk Oyster sauce

2 ds kokosmælk (2x400m,)

250 gr Thai- eller glasnudler

Forslag til fyld:

Kyllingebryst i strimler eller kyllinge inderfilet.

Rejer

Fast fisk

Babymajs

Sukkerærter

Varm en wok godt op og kom en smule olie i bunden. Kom ingefær, hvidløg, løg og chili i og lynsteg i 30-40 sekunder. Kom karry pasta i og steg under omrøring i 30-40 sekunder.

Bruges der fyld der skal steges som fx. kylling, sukkerærter eller babymajs kommes disse i og steges under omrøring i 1 minuts tid.

Herefter kommes fish- og oyster sauce i og der steges i yderligere 1 minuts tid.

Bruges der forkogt fyld som fx. rejer kommes dette i nu.

kokosmælk hældes i og suppen simres mens nudlerne tilberedes ifølge pakken (typisk skal de koge i 4-5 minutter).

Fordel nudlerne i serveringsskåle og kom suppen over.

Kan bruges både som forret og hovedret. Velbekomme!

Naan

I store dele af Indien spises med maden med brød i stedet for Ris.  Man river et stykke brød af og med fingrene (altid KUN højre hånd) og bruger brødet til at spise maden. De mest udbredte brød til dette er Naan og Roti (i Europa bedre kendt som Chapati).

Begge brød bages traditionelt ved at man ‘klasker’ den udrullede dej fast på siden af den traditionelle Tandori ovn og lader det sidde i de få minutter det tager at bage.

Forskellen mellem Naan og Roti er at mens Naan er lavet med gær og lyst hvedemel, er Roti lavet udelukkende af lidt grovere hvedemel (Chapati mel) og vand.

Naan fås som regel i flere varianter, hvor de mest udbredte er

– plain, altså uden noget ekstra

– butter,  hvor brødene pensles med smør

– garlic, som enten er butter Naan med hvidløg i dejen eller Naan der er penslet med hvidløgsmør.

Problemet herhjemme er naturligvis at vi danskere sjældent har en Tandori ovn i baghaven. Istedet kan brødene enten laves i ovnen, som giver et kedeligt ikke autentisk brød, eller på en (støbejerns) grillpande, hvor der opnås en mere autentisk ‘trækuls’ smag.

1 pk tørgær
1 Cup lunken vand
1/4 Cup sukker
2 Spsk mælk
1 æg, pisket
2 tsk salt
3-3½ Cup hvedemel
2 fed hvidløg, presset (kan udelades)
1/4 Cup smør, smeltet (kan udelades)

Find en stor skål (bagefad) og kom det lunkne vand i. Opløs gæren i vandet og lad det stå i 10 minutter indtil det skummer. Kom mælk, sukker, æg og salt i under omrøring. Bland melet i indtil det bliver til en blød dej.

Ælt dejen 6-8 minutter indtil dejen er glat og smidig. Kom dejen op i en olieret skål og lad hvile under et klæde i 1 times tid eller dejen er fordoblet i størrelse.

Slå dejen ned og ælt hvidløget ind i dejen. Fordel dejen i ca. 14 golfkugle store stykker der trilles til kugler og kommes på en bage plade. Dæk med klæde og lad dem hæve i 30 min.

Mens kuglerne hæver varmes en grillpande op til middelhøj varme. Med en kage rulle rulles en kugle dej ud meget fladt. Traditionel er Naan brød dråbe formede.

Kom Naan brødet på grilpånden i 2-3 minutter indtil brødet er lysebrunt og begyndt at hæve. Pensl oversidden med smør og vend. Steg i 2-4 minutter igen. Pensl oversidden med smør.

Gentages indtil alle Naan er færdige.

Murgh do Pyaza (Kylling med løg)

Denne milde karryret med kylling kommer fra det nordlige Indien/Pakistan men er meget populær i hele landet.

1 kylling
1 tsk salt
2 spsk citron saft
4 store løg (i tynde skiver)
1 1/4 dl yoghurt naturel
1 dåse tomater (flået eller hakket)
2 fed hvidløg (fint hakket)
2 cm Ingefær (skrællet og hakket fint)
1 grøn chili (hakket fint)
1 tsk rød chili pulver
2 tsk Garam Masala
½ tsk stødt gurkemeje
1 tsk stødt koriander
6-7 Spsk olie
2½ dl vand
evt. frisk koriander til pynt

Skær kyllingen i 8 stykker. Salt og citronsaft blandes og smøres på kyllingestykkerne. Lad stykkerne stå og trække i 30 minutter.

Varm olien op i en gryde og tilsæt ingefær, hvidløg og grøn chili. Steg i 2 minutter ved jævn varme. Tilføj tomater, yoghurt, rød chilipulver, garam masala og koriander. Bringes i kog og småkoges i 5 minutter.

Kom løg i kog til de er møre.

Kom kyllingestykkerne i og rør godt rundt så de er dækket af sovsen. Tilsæt vand. Bringes i kog og simres til kyllingen er mør (40-50 minutter).

Pynt med hakket koriander og server straks med enten ris eller Naan brød.