Gulyás – Ungarsk Gulash

Vintervejr er suppevejr, så inspireret at det smukke vinterlandskab som de sidste dages snevejr har givet os, blev aftensmåltidet i dag suppe.

Gulash

Gulash, som i den danske udgave er en stuvning der serveres til kartoffelmos, er i sin oprindelige ungarske version en lækker suppe krydret med stærk ungarsk paprika.

600g Oksekød (Gulash kød) i 2x2cm tern
2 Spsk Olie
2 løg, hakket
2 fed hvidløg, presset
2 gulerødder, i tern
1 pastinak, i tern
1 Spsk koncentreret tomat puré
2 peberfrugter, strimlet
3 mellemstore kartofler, skåret i skiver
1 Spsk ungarsk paprika (eller rosen paprika)
1 tsk stødt kommen
1 laurbærblad
Salt & peber
Vand

Varm olien op i en tykbundet gryde og svitz løgene heri. Når løgene er gyldent brune kommes paprika og switzes med under konstant omrøring.

Kom kødet i og sauter under omrøring indtil kødet brunes let. Kom hvidløg, kommen, en smule salt, peber og laurbærbladet i og hæld vand i til det hele er dækket.

Dæmp varmen og lad suppen simre i ca. 1½ time til kødet er ved at være mørt.

Tilsæt gulerødder, kartofler og pastinak og hvis nødvendigt lidt mere salt. Fyld efter med vand til det hele er dækket igen.

Suppen simres til grøntsagerne er næsten færdige, hvorefter tomat puré og peberfrugter tilsættes. Koges yderligere 5min, evt. uden låg hvis suppen ønskes en smule tykkere.

Serveres med godt brød til.

Kartoffelmos med cheddarost og hvidløg

Søndag aften og ingen har egentligt tænkt på at købe ind til aftensmad. Et hurtigt kig i køkkenet afslører at der ikke er det store på lager.

Kartoflerne står i hjørnet og trænger til at blive spist. Der står et stykke cheddarost i køleskabet…. Hmmm…. Gad vide om ikke man kan lave en kartoffelmos med cheddar og så for at få lidt ekstra smag så også noget hvidløg.

Retten blev nogenlunde sådan her

2 kg kartofler,skrællet

6 fed hvidløg, pillede

150 gr revet cheddarost

2 dl mælk

en klump smør (tror der var ca. 20gr)

Salt & Peber

Kom kartoflerne op i en stor gryde og kom hvidløgene i også. Dæk det hele med vand, bring i kog og lad dem koge i 18-20min til det er klar.

Hæld vandet fra kartoflerne og kom ost, mælk (kan med fordel varmes inden) og smør op i gryden. Mos det hele sammen med kartoffelmosjern, elpisker, ske eller hvad du har lyst til at bruge og bliv ved indtil klumperne er væk og mosen er luftig. Vil du have en hel glat mos kommes den gennem en sigte til sidst – men det gider jeg personligt ikke til hjemmebrug.

Smag mosen til med salt og peber og server.

I dag blev den serveret med stegte koteletter (brunet på panden og stegt færdig i ovnen) og en rødvinsreduktion med skalotteløg der blev monteret med lift smør til sidst.

Fransk Løgsuppe (Soupe à l’oignon)

Det siges at den første løgsuppe blev lavet af Kong Louis XV af Frankrig. En sen aften på jagt ville han have en  snack at varme sig med, men de eneste ingredienser der var til rådighed i jagthytten var smør, løg og champagne.

Om historien er sand eller ej vides ikke, men sikkert er det at løgsuppe er en yndet spise for mange og at der findes mange forskellige opskrifter.

Den moderne franske løgsuppe består som oftest af karameliserede løg og oksefond med en skive ristet brød og revet gruyere ost.

Fransk Løgsuppe

Forret til 4 personer eller hovedret til 2:

Ca. 800gr løg
2-3 spsk olivenolie
2 fed hvidløg
½ tsk sukker
1 dl tør sherry eller tør hvidvin
1,2 liter oksefond
evt. 2 spsk cognac
salt og friskmalet sort peber
4-8 skiver ristet franskbrød
revet gruyereost

Skær løgene i ½ cm skiver. Varm olien i en gryde, tilsæt løg og sukker. Svits løgene ved middel varme til de bliver bløde og begynder at blive gyldne. Skru ned for varmen, kom låg på og lad dem karamelisere i ca. 30min. Rør et par gange i gryden så du er sikker på at de ikke brænder på.

Når løgene er klar tilsættes fint hakket hvidløg og steges med i et par minutter. Skru op for varmen og kom hvidvinen i. Oksefond tilsættes herefter under omrøring indtil suppen kommer i kog. Simrer ca. 1 time under låg.

Tilsæt evt. cognac lige før suppen skal serveres og smag til med salt og peber.

Suppen serveres rygende varm på følgende måde:
Varm grillen i ovnen op og rist franskbrødet under den. Kom suppen op i portions skåle og kom et stykke ristet brød i toppen af hver skål. Fordel den revede gruyereost på brødet og kom skålene under grillen til osten er smeltet og boblende. Suppen serveres straks (husk at advare gæsterne om de varme skåle).

Tandoori kylling – hel på kuglegrill

Tandoori kyllingen marineres i yoghurt og krydres med tandoori masala. Cayenne peber, rød chili pulver eller Kashmiri rød chilipulver bruges til at give det en flammende rød nuance. I de mildere versioner man finder i vesten bruges Gurkemeje til at give en mere orange farve. I nogle blandinger bruges der både røde og gule farvestoffer for at få en flot farve.

Tandoori kylling på Weberen

Historien om Tandoori kyllingen begynder hos en mand ved navn Kundan Lal Gujral, der drev en restaurant kaldet Moti Mahal i Peshawar, før delingen af britisk Indien. Gujral forsøgte at lave kylling i tandoors, der anvendes af de lokale til at bage Naanbrød. Tandoors er traditionelt klokkeformet lerovne, der er gravet ned i jorden og fyres med træ og trækul så de når temperaturer på omkring 900 grader. Gujral var i stand til at bage hele kyllinger i disse ovne, så de var saftige indeni og sprøde udenpå, ved at marinere dem i en yoghurt marinade med krydderier.

Efter delingen i 1947, var Punjab, delt med den østlige del i Indien og den vestlige Pakistan. Peshawar blev en del af Pakistan og Gujral var blandt de mange hindu-flygtninge, der flygtede fra de uroligheder og omvæltninger der fulgte delingen, ved at flytte til Indien. Han flyttede sin restaurant til Delhi i et sted kaldet Daryaganj.

Tandoori kyllingen som Gujral serverede i sin nye Moti Mahal restaurant i Delhi imponerede Indiens første Premierminister, Jawaharlal Nehru, så meget at han gjorde det til en regelmæssig ret ved officielle middage. Blandt de notabiliteter der har fået serveret tandoori kylling finder man de amerikanske præsidenter Richard Nixon og John Kennedy, sovjetiske ledere Nikolai Bulganin og Nikita Khrusjtjov, Kongen af Nepal, og den iranske shah.

Tandoori kyllingen har lagt grunden for den kendte Chicken Tikka og senere den populære indiske ret Chicken Tikka Masala, der findes på menuerne i Indiske restauranter i hele verden.

Da vi, som de fleste danskere, ikke har en Tandoor ovn i baghaven, bruger vi i stedet vores Weber kuglegrill.

1 hel kylling
4 dl Græsk eller afdryppet yoghurt
4 Spsk Tandoori krydderi (købes hos Indisk eller Pakistansk købmand)
eller en hjemmelavet blanding:

2 tsk sorte peberkorn
4 tsk hel spidskommen
3 tsk hele korianderfrø
16 hele nelliker
3 tsk stødt gurkemeje
4 tsk stødt paprika
1 tsk stødt Cayenne
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt muskatnød
½ tsk salt

Rist de hele krydderier på en middelvarm pande i 2-3 minutter og kværn derefter i en krydderikværn. Bland de stødte krydderier og salt i.

Tilberedning:

Kom krydderiblandingen i yoghurten og bland godt sammen. Tag et par skefulde af marinaden og kom ind i kyllingen. Sørg for alle flader er dækket. Smør resten af marinaden grundigt på hele kyllingen og lad den marinere i 8 timer eller længere.

Tænd op i grillen og sørg for høj varme. Kom kyllingen (med tykt lag af marinade på) på en kyllingeholder og lad den grille under låg i ca. 1 time eller til kyllingen er færdig.

Har man en kyllingeholder med plads til væske, som fx. Webers egen holder, så kommes et par skiver ingefær og et fed hvidløg heri og dækkes med vand så der dannes damp mens kyllingen grilles.

Serveres med Pulao ris eller Naanbrød.

Pulao – Indisk Ris

I Indien er ris sjældent bare ris. Den serveres som oftest krydret eller med grøntsager og kød som et helt måltid.  Pulao kom til Indien da perserne herskede og serveres ofte som tilbehør til tandoori- eller karryretter.

Pulao ris

3-4 safran tråde
3,75 dl kogende vand
3 spsk Rapsolie
1 løg, hakket
1 stang kanel
4 hele nelliker
½ tsk stødt ingefær
1½ tsk stødt spidskommen
1 fed hvidløg, finthakket
3 hel kardamomme
2½ dl Basmati ris
0,75 dl Græsk eller afdryppet yoghurt
½ tsk salt

Kom safran trådende i det kogende vand og stil til side. Varm olien op i en gryde over jævn varme. Kom løgene i og steg til de er gyldne. Herefter kommes krydderier og hvidløg i. Steges i 3-4 min under konstant omrøring.

Kom risen i og steg under omrøring i 2-3min. Herefter tilføjes yoghurt, safran vand og salt. Det hele bringes i kog og retten simrer under låg i 20 min. til risen er færdig.

Husk at advare dine gæster om de hele krydderier 🙂

Lever og sautè med kartofler, porre og grønkål.

Hos Meyers kulinariske fritidsordning (Meyers store køkkenbørn) lavede vi i denne uge denne ret med lever og grøntsager, som jeg gerne ville lave til mine forældre. Mine forældre plejer ikke at kunne lide lever, men begge syntes at på denne måde og sammen med porrer og denne dressing var det rigtig godt.

Lever med sauté

Til tre pers. Skal der bruges:
450 g. lever
Mel

Sautè
150 g. grønkål
3-4 porrer
600 g. små kartofler
1 spsk smør

Dressing
4 spsk Æblecider eddike
1 ½ spsk Honning
1 ½ spsk Dijon sennep (maile)

Start med at koge de vaskede kartofler i 10 min. Klargør porre og grønkål imens. Grønkål skylles og hakkes fint – husk at fjerne stilkene. Porrer skæres i skiver – ca. 3 mm tykke,  Lad kartoflerne køle i 10 min. Skær kartolflerne over og sautér kartofler, grønkål og porrerne i en gryde hvor smørret er smeltet.

Fjern hinden (den tykke) fra leveren og skær skiver på ca 1 cm tykkelse- vend skiverne i mel og  ryst overskydende mel let af. Steg lever i olien til den er fast (skal være lyserød i midten)-

Grøntsagerne anrettes på tallerkner, hæld 3-4spsk dressing på hver portion og fordel leverstykkerne ovenpå.

Rødkål med appelsin

Skal der holdes traditionel dansk jul? Så skal der rødkål på bordet. I dag er den næsten altid fra glas, men tager man sig tiden til det, er den hjemmelavede altid at foretrække.

1 lille rødkålshoved
25 g smør
2-3 spsk balsamico- eller rødvinseddike
Strimlet skal af 1 appelsin (kun skal – undgå det hvide lag)
saft af 2 appelsiner
2-3 hele nelliker
2-3 spsk ribsgele
salt og peber

Del kålen i kvarte, fjern stokken og snit kålen meget fint. Smelt smørret i en stor gryde og vend kålen heri til den bliver blank og falder lidt sammen. Tilsæt eddike, appelsinskal, appelsinsaft og krydderier. Vend godt rundt.
Koges under låg til kålen er tilpas mør efter smag og behag (30-45 minutter). Smages til med ribsgele, salt og peber.

Amerikanske julesmåkager

Disse småkager er gået hen og blevet en juletradition i min familie. Grundopskriften kommer fra den måske mest kendte amerikanske kogebog “Joy of Cooking” og er over årene blevet tilpasset den vestlige julesmag med de krydderier der med duft og smag signalerer jul og julebag.

Mums

Vi bager hvert år 4-6 portioner af disse, da de er højt værdsat ikke kun af familien, men også venner og kollegaer.

½ Cup brun farin

½ Cup Sukker

½ Cup blødt Smør (125 gr)

1 æg

1 tsk. Vanilje extract (Eller frøene fra 1 stang vanilje)

1 spsk mælk

1 Cup hvedemel

½ tsk natron

½ tsk bagepulver

½ tsk stødt kanel

1/4 tsk  stødt nelliker

1/4 tsk frisk revet muskatnød

1 Cup havregryn

3/4 Cup Mørk chokolade (hakket i stykker på 2-3mm), hasselnødder eller rosiner (eller evt. en blanding af disse)

Da dejen til denne opskrift bliver meget tung kan det anbefales at bruge en røremaskine hvis man har en. En håndmikser kan kun med nød og næppe klare opgaven og i hånden er det nærmest umuligt.

Rør brun farin og sukker sammen med smørret. Heri blandes/piskes æg, vanilie og mælk. Herefter tilsættes mel, natron og bagepulver. rør dejen grundigt til den er helt glat.

Tilsæt krydderierne og rør igen godt og grundigt.

Herefter tilsættes havregryn og der røres grundigt (pas nu på den håndmikser!). Til sidst kommes chokoladen, nødderne eller rosinerne i og der blandes en sidste gang til de er fordelt i hele dejen.

Småkagerne formes ved at man tager 2 teskeer og kommer klatter af dej på en plade. Størrelsen på småkagen bestemmes af størrelsen af klatterne. Vi bruger en størrelse der svarer til en hasselnød med skal, hvilket giver 20 småkager pr. plade. Husk at lave god afstand mellem hver småkage da de flyder ud under bagning (på en standard plade får vi plads til 5×4).

Småkagerne bages af flere omgange i 10-12 min ved 160c. De er færdige når de er flydt ud og har taget let farve langs kanten. Lad dem stå i 2min på pladen inden de med palet forsigtigt flyttes på rist til afkøling (pas på de er meget bløde mens de er varme). Når de er helt afkølet og sprøde kommes de i kagedåse.

Hvis man har 2 bageplader kan man med fordel rive bagepapir af i den rette størrelse og gøre flere ‘plader’ klar til bagning – så går det lidt hurtigere 🙂