Aloo gosht (Lammekarry med kartofler)

Denne milde lammekarry skulle stamme fra Delhi området. Brugen af kartofler giver en lækker tyk sovs, som gør retten meget egnet til at spise med Naan brød og fingrene.

7 spsk vegetabilsk olie
1 stort løg, hakket fint
1 frisk grøn chili, hakket fint
5 fed hvidløg, hakket fint
1 kg lammekød (bov), skåret i 3×3 cm tern
1 ds hakket tomat
1 spsk stødt spidskommen
2 tsk stødt koriander
½ tsk gurkemeje
1 tsk cayenne peber
2 tsk salt
½ kg små kartofler, skrællet og skåret i halve
7 dl vand

Varm olien i en stor tykbundet gryde over høj varme. Når olien er varm kommes løg, chili og hvidløg i, som steges under omrøring indtil løgene begynder at brune svagt. Kom kødet i gryden og steg under omrøring i 5 min.

Herefter kommes tomat, spidskommen, coriander, gurkemeje, cayenne og salt i gryden. Retten koges nu fortsat ved fuld varme og under omrøring i 10-15 min eller sovsen bliver tyk og olien skilles ud.

Kom kartoflerne i retten og hæld 7 dl vand i. Rør godt rundt og dæmp varmen til middel/lav. Kom låget på en smule skævt så der er lidt plads til at lade dampen komme ud og lad retten småkoge i 1 time og 10 minutter til kødet er mørt og sovsen tyk.

Serveres med Naan brød eller, hvis man ikke vil spise med fingrene, ris. Velbekomme.

Ravioli m/Laksefyld og flødesauce

Jeg må indrømme at pastamaskinen måske er en af de bedste gaver min kære kone og søn har givet mig. Min søn Thomas og jeg har endnu engang tilbragt et par fornøjelige timer i køkkenet med at opfinde en ny pasta ret og hvis vi selv må sige det, er dette en af de bedste til dato.

Pastadejen laves helt simpelt af

200 gr durummel (Tipo 00)
2 æg
1 spsk Oliven olie

Kom melet op i røremaskinen og lav et hul i midten. Kom æg og olie i og lad røremaskinen gøre sit arbejde indtil det hele klumper sammen til en sej dej.

Kom dejen ud på bordet og ælt til det er smidigt. Pak dejen godt ind i film og læg den i køleskabet i mindst 30 min.

Laksefyldet er lige så simpelt
200 gr kogt laks (vi brugte her en dåse)
50 gr røget laks
125 gr Ricotta
Salt & Peber

Skild den kogte laks ad i flager så du er sikker på der ikke er ben med. Skær den røgede laks i små tern. Kom alt laksen og ricottaen op i en skål og rør det godt sammen. Smages til med salt og peber inden den stilles i køleskabet indtil raviolierne skal fyldes.

Rul pasta dejen ud på pastamaskinen til mellem tykkelse (vi brugte 6 på vores Atlas 150). Skær den udrullede dej i strimler på tværs der er ca 7 cm brede. Kom en teskefuld fyld på midt på den ene halvdel af hver strimmel og fold den anden halvdel henover. Klem forsigtigt dejen ned omkring fyldet mens du sørger for at få så meget luft ud som muligt. Tryk raviolien godt sammen med en gaffel hele vejen rundt om kanten. Herefter kan raviolien, hvis man ønsker det, skæres pænt til. (Det skal her nævnes at vi ønsker os en ravioliform da det er MEGET hurtigere end i hånden).

Så skal saucen gøres klar så den kan hældes over raviolierne når de er kogte

100 gr røget laks, skåret i tynde strimler
3 spsk olivenolie
1 lille løg, fint hakket
2 fed hvidløg, fint hakket
2½ dl fløde 9%
30 gr friskrevet parmesan
Salt & Peber

Kom olivenolie og løg i en lille gryde og svits ved jævn varme til løgene er bløde uden at have taget farve. Kom hvidløg i og svits et par minutter mere. Herefter hældes fløden over og det hele bringes i kog under omrøring. Lad saucen koge i et par minutter (husk omrøring) og tag herefter gryden af varmen. Kom den røgede laks og parmesan i og rør rundt.

Mens du har lavet saucen er dit pastavand (mindst 6 liter og husk rigeligt salt) kommet i kog. Kom raviolierne i og lad dem koge i ca. 6 min inden de tages op med hulske.

Server raviolierne straks med saucen hældt over. Denne opskrift rækker til 2-3 personer som hovedret eller 6 som forret.

Lammekølle grillet på Rotisserie

Påske og lam hænger af uransaglige årsager sammen i Danmark – uransagelige fordi årets lam ikke er store nok til at spise endnu når påsken kommer… Men uanset så smager lam altid godt og grillet lam smager endnu bedre 😉

IMG_0328

3½ kg lammekølle

6 fed hvidløg, fint hakket

1 stor håndfuld bredbladet persille, fint hakket.

Dette dejlige 3½ kg store stykke dansk lammekølle blev udbenet og derefter fyldt med hakket persille og hvidløg, inden den fik lov til at ligge i køleskabet og trække et par timer.

Derefter blev det snøret godt og grundigt sammen med kødsnor og så blev spiddet skubbet hårdt og brutalt igennem.

Ud på grillen med dyret og efter 2 timers sagte snurren var det klart.

Super nemt og super skønt!

Chokolade ravioli m/ Amaretto fyld og Kahlua sauce

Chokolade har været elsket i årtusinder, men lige nu er det en mode spise som spreder sig med lynets hast. For ikke at skille mig ud fra mængden har jeg med denne opskrift forsøgt mig med nye veje ud i chokolade nydelse og leg med pasta maskine…

IMG_0331

Denne opskrift giver ca. 40 raviolier, men er I ikke 10 personer kan en del af dejen fryses og bruges senere…

Pastadejen:
4 dl hvedemel
4 spsk god mørk kakaopulver
2 spsk sukker
3 æg
1 spsk veg olie (vælg en uden smag)
1 tsk vanilje extract

Jeg bruger altid en røremaskine når jeg laver pasta, men den kan helt sikkert også laves i hånden. Kom melet, kakaopulver og sukker op i skålen og sørg for at de blandes godt sammen. Lav en fordybning i midten af skålen og kom de 2 æg, olien og vanilje her i. Start røremasken på langsom hastighed og lad alle ingredienserne blive langsomt blandet sammen. Når det hele er rørt sammen – det er ikke sikkert det samler sig helt – væltes dejen ud på bordet (husk at drysse lidt mel) og den æltes sammen til en smidig klump.

Pak dejen godt ind i film og kom den i køleskabet i mindst 30 min (den kan holde sig et par dage i køleskabet inden brug) og  gør fyldet klart mens du venter.

Amaretto fyld:
60 gr mandler, smuttede og meget fint hakkede
1½ dl ricotta
5 spsk sukker
2 spsk Amaretto

Fyldet er nemt – alle ingredienserne blandes sammen…

Når pastaen har hvilet sig rulles den ud så tyndt som muligt på pastamaskinen, på vores kunne dejen holde til 8 ud af 9 “hak”, og skæres i ca. 6cm lange stykker. Fyldet placeres midt på den ene halvdel og den anden halvdel foldes henover. Pasten presses sammen mens man sørger for at få så meget luft som muligt ud af fyldet. Skær evt raviolien i pæne cirkler ved hjælp af et drikkeglas. Derefter presses der hele vejen rundt med en gaffel for at sikre de holder sammen under kogning.

Lad raviolierne stå og tørre i en time eller 2 inden de skal koges.

Nu er det tid til den store finale hvor sauce og ravioli skal være klar på samme tid:

Sæt en STOR gryde vand over og bring i kog. Mens du venter på at vandet kommer i kog skal du starte på saucen.

Kahlua sauce:
2½ dl piskefløde
4 spsk Kahlua
100 gr god hvid chokolade, brækket i små stykker

Kom piskefløde og Kahlua i en lille gryde og varm op til simrepunktet lige inden det koger. Tag gryden af varmen og kom chokoladen i. Rør rundt mens chokoladen smelter til saucen er helt glat.

Raviolien koges i 5 min inden den tages op med en hulske. Serveres straks med saucen over.

Stegt ørkenrotte

– Aprilsnar 2010 –

Da vores søn ikke længere gad passe sine ørkenrotter valgte vi at lade dem indgå i et kulinarisk forsøg inspireret af de Peruvianske opskrifter med marsvin.

billede0022-thumb

2 ørkenrotter, flået og renset

1 dl mel

½ tsk spidskommen

Salt&peber

1½ dl olie

Sørg for at rotterne er helt tørre. Bland salt, peber og spidskommen og gnid rotterne med blandingen. Vend herefter rotterne i melet og læg dem til side.

Varm olieen op til den er meget varm (friture temperatur). Steg rotterne í 5-6 min til de er mørkt gyldent brune.

Server rotterne varme med kartofler og salat.

oerkenrotte

Velbekomme!

Da vi i dagens anledning anklages for at dette er er aprilsnar, er her resterne af Pippin efter at vi har fortærret ham.

pippin