Murgh Masala (Kylling med krydderi)

Denne milde ret kommer fra det nordlige Indien. En kombination af tomater, ingefær og indiske krydderier sammen med  yoghurt i sovsen giver en ret der med sin milde og alligevel krydrede smag egner sig til ethvert måltid.

1½ kg kyllingestykker uden skind
   (Lår og overlår egner sig bedst til denne ret)
2 tsk stødt spidskommen
2 tsk stødt koriander
1½ tsk garam masala
1/4 tsk gurkemeje
2 løg, findt hakket
4 hvidløgs fed
5 cm Ingefær, hakket groft
2 tomater, meget modne
3 spsk Ghee (eller olie)
5 hele nelliker
8 hele kardemomme
5 cm Kanel stang
10 Karryblade
2 dl Yoghurt (Græsk er bedst)

Spidskommen, koriander, garam masala og gurkemeje blandes sammen i en lille skål. Kom kyllingestykkerne op i en skål og hæld krydderi blanding over. Gnid krydderierne ind i kyllingestykkerne – sørg for alle bliver dækket.

Kom halvdelen af løgene op i en blender. Tilføj hvidløg, ingefør og de hakkede tomter og blend til det er en puré.

Varm ghee op i en tykbundet gryde over lav varme og tilsæt resten af løget sammen med nelliker, kardemomme, kanel og karryblade. Steg løg og krydderier indtil løgene begynder at blive gyldne. Tilsæt den blendede puré og steg under omrøring i 5 min. Smag sovsen til med salt og tilsæt herefter yoghurt og kyllingestykkerne. Rør godt rundt i gryden og bring langsomt gryden i kog.

Når sovsen koger skrues der ned for blusset og retten sikres under låg i ca 50min eller indtil kyllingestykkerne er færdige. Husk at røre i gryden et par gange undervejs så kylligen ikke brænder fast.

Retten smages til med salt igen, inden den serveres med ris eller indisk brød.

Aloo Gobi (Kartofler og Blomkål)

Aloo Gobi er en varm kartoffel og blomkåls salat som servers til mange indiske måltider. Jeg er stødt på den i Pune, Delhi og Chennai som tilbehør til både vegetar middage og kødretter.

3 spsk vegetabilsk olie
½ tsk sorte sennepsfrø
1 lille løg, fint hakket
200gr kartofler, skåret i tern
1/4 tsk Gurkemeje
1 tsk stødt koriander
1 tsk stødt spidskommen
1½ tsk Garam masala
4 modne tomater, skåret i tern
1 blomkålshoved, delt i buketter
2 cm Ingefær, revet
1 tsk sukker
1,25 dl vand

Varm olien over lav varme i en tykbundet gryde. Kom sennepsfrø i og kam låget på indtil de begynder at poppe. Tilføj løg og kartoffel tern og steg under omrøring til de begynder at blive gyldne.

Kom gurkemeje, spidskommen, koriander og garam masala i retten og rør rundt. Kom tomat tern i og rør rundt til det hele er blandet. Blomkåls buketter, ingefær, sukker og vand tilsættes og det helle blandes grundigt. Retten bringes i kog, hvorefter låget kommes på igen. Skru ned for varmen og lad retten simre i ca. 15 min indtil kartofler og blomkål er møre.

Smages til med salt og serveres straks.

Hvidkål med kikærter (Indisk)

Brugen af sennepsfrø giver en dejlig nøddeagtig smag og spidskommen giver den indiske smag. Retten kan bruges som tilbehør til karryretter eller som en behagelig vegetarret på egen hånd.

125gr Kikærter
450gr Hvidkål, strimlet
3 spsk Vegetabilsk olie
1/4 tsk Sorte sennepsfrø
2 tsk Hele spidskommen frø
8 Karryblade
2 tørrede chili
1/4 tsk stødt Gurkemeje
Koriander blade til pynt (kan udelades)

Kom kikærterne op i en skål og hæld 1 liter kogende vand over. Lad dem ligge i blød i 2 timer. Hæld vandet fra og stil dem til side.

Varm olien i en tykbundet gryde over lav varme. Kom sennepsfrø og spidskommen i, læg låget på og vent til sennepsfrøene begynder at poppe. Kom Karryblade, tørret chili og kikærter i og svitz under omrøring i 5 min. Herefter tilsættes gurkemaje og hvidkål. Retten steges over lav varme og under omrøring indtil hvidkålen har den ønskede konsistens.

Smages til med salt og serveres straks pyntet med koriander blade.