Blåbærtærte

I går aftes holdt vi en smule forsinket årets Thanksgiving middag. De fleste af retterne var de same som altid (og kan alle findes her på sitet), men en enkelt nyskabelse havde fundet ved til bordet: En lækker blåbærtærte. Vi snød en smule og brugte købt tærtedej, men lav endeligt en selv hvis tiden og lysten er til det 😉

Blåbærtærte

2 tærtebunde
1½ l blåbær (vi brugte frosne)
1 Spsk limesaft
½ dl hvedemel
1,25 dl sukker
¼ tsk stødt kanel
1 æg (til pensling)

Kom den ene tærtebund i en tærteform og skær kanterne til så der er ca. 1 cm ekstra kant. Kom herefter formen i køleskabet og lad den hvile i 30 minutter.

Mens bunden hviler kommes alle ingredienserne (undtagen æg) i en skål og blandes sammen.

Tag bunden ud af køleskabet og kom fyldet i. Læg den anden tærtebund over og tryk kanterne på bund og top godt sammen hele vejen rundt med fingrene. Skær 4 små huller i låget så dampen kan komme ud.

Pisk ægget sammen i en lille skål og pensl toppen med det piskede æg.

Bag tærten ved 175o i 30-40 min indtil dejen er bagt og har fået en smuk brun farve.

Tærten kan serveres både kold eller varm og en god hjemmelavet vaniljeis passer godt til.

Mangsho Ghugni (Lam m/kikærter)

Efter endnu en forretningsrejse til Indien længes mine smagsløg efter krydret indisk mad. Dette er en nem Bengali ret med lam og kikærter.

600 gr lammekød i tern
1 ds kikærter (eller 200gr man selv forbereder)
3 spsk Ghee eller vegetabilsk olie
2 løg, fint hakkede
1½ tsk revet ingefær
1½ tsk presset hvidløg
3 tomater, hakket
1½ tsk stødt gurkemaje
1½ tsk stødt koriander
1½ tsk spidskommen
1½ tsk chili pulver
7½ dl vand
Salt til at smage til med
Hakket koriander til garnering (kan udelades).

Varm ghee’en op i en stor wok eller sautepande. Når den er varm tilsættes løgene. Steg løgene indtil de begynder at blive lysebrune og tilsæt herefter ingefær, hvidløg, tomat og lam. Sauter det hele grundigt i 5-10 min og tilsæt herefter de tørre krydderier. Bland godt rundt og tilsæt vandet. Lad retten småkoge uden låg indtil kødet er mørt (30-45 min).

Tilsæt kikærterne og lidt extra vand hvis det er nødvendigt. Bring retten i kog så kikærterne bliver varmet igennem og smag til med salt.

Serveres straks garneret med hakket koriander (kan udelades)