Chokoladelagkage m. mandler og lime smørcreme

Chokoladelagkage m. mandler og lime smørcreme

Da jeg var barn kunne jeg ikke lide flødeskum, og min mor lavede derfor altid choladelagkage til mig. Det var en svampet chokoladekage bagt i springform og halveret og så lagt sammen med smørcreme. Den var lækker, men ret tung.

Desværre er min mors opskrift blevet borte og jeg er derfor gået igang med at prøve mig frem og finde den. Det er ikke lykkedes, og nu er jeg kommet til erkendelsen af at det nok ikke lykkes. Derfor er jeg begyndt at eksperimentere, for måske kan jeg finde frem til en som måske er bedre, selvom jeg idag godt kan lide flødeskum og almindelige lagkager, men nogen gange er en chokoladelagkage bare bedre.

Denne her blev lavet i forbindelse med min 40 års fødselsdag, hvor jeg havde lovet kollegerne kage.

Kagen:
2 æg
225 g. sukker
2 spsk. honning
150 g. smør
2 tsk. bagepulver
3 spsk. kakao
2. spsk. Vanilla
175 g. mel
1½ dl. mælk
50 g. hakkede mandler
50 g. kokosmel

Pisk æg og sukker til det ikke knaser, pisk dernæst honningen i. Så kommes mel, bagepulver, vanilla, kakao, smeltet smør og mælk i og der piskes godt sammen. Til sidst piskes handler og kokosmelen i.

Fordel dejen i en smurt springform, som løftes lidt og slippes så den falder fladt til bordet et par gange (giver en mere jævn fordeling af overfladen og dermed en mere ensartet kage når den er bagt). Bages i ca. 40 min. (brug strikkepindeprøven) ved 180 grader.

Kagen køler af og flækkes på midten, og lægges så sammen med smørcreme (som nedenfor).

Lime smørcreme:
200 g. smør
400 g. flormelis
3 – 3,5 spsk limesaft
Korn fra en stang vanille

Rør smør blødt i en skål. Sigt flormelis og rør forsigtigt i, gerne af et par omgange. Skrab vaniljen ud af vaniljestangen og rør i. Vær omhyggelig med at få vaniljen fordelt grundigt. Rør limesaften i lidt ad gangen indtil den ønskede konsistens og smag opnås. Stil evt. smørcremen på køl inden den skal bruges.

Pyntes med glasur eller smeltet chokolade og evt. krymmel, kandiserede blomster, mandler, kokos eller hvad man ellers har lyst til.

Til den omtalte fødselsdag lavede jeg to kager i firkantede engangsforme istedet for springformen og da de ikke bliver så høje på denne måde, lagde jeg blot kagerne sammen til en med smørcreme imellem og skar de lidt tørre kanter af så kagen blev pænere og nemmere at pakke sammen. (Låget blev brugt som bakke og formen lagt over som låg. Da den skulle serveres bukkede jeg lågkanterne godt ind så ingen skar sig på dem.)

Kogt Torskerogn

Frisk torskerogn med kartofler og tangsalat

Hvert år på denne tid køber vi gerne frisk torskerogn, da vi synes det smager fantastisk, og så er det rigtig nemt at lave.

Vi plejer at købe de små, hele bukser for dem plejer vi bedst at kunne lide, men dem var der ikke så mange af og fiskehandleren anbefalede os at købe en halv buks af en stor en (der var 625 g.). Nå ja, hvorfor ikke, især da hun også kunne fortælle os at de ikke var for modne og hvordan man kunne se både det og friskheden.

Når du køber torskerogn i bukser skal du bede fiskehandleren pakke det ind i pergamentpapir, få nye elastikker om til at holde pakken samlet. Så kan du nemt koge torskerognen i det og den holder formen. Husk at fjerne det yderste papir som de oftest også er pakket i.

Kan fiskehandleren ikke være behjælpelig med at lave pakken i noget papir du kan koge, så kan du selv lave pakken af bagepapir, men det er lidt mere skrøbeligt og du skal passe på at det ikke revner.

Kom pakken i en gryde med rigeligt let-saltet vand og kog rognen i 45 min. Hvis du kun har de små bukser og laver flere små pakker for at det skal koge mere jævnt, kan 25 – 30 minutter være nok. Desværre er det ikke til at se om de er færdige før de skæres igennem. Når torskerognen er kogt og skåret dryppes med en lille smule citronsaft.

Idag blev torskerognen serveret med kogte kartofler, købt tangsalat (fiskehandleren havde det) og en dressing af:

Creme fraiche
En smule friskpresset citronsaft 
Frisk dild
Friskkværnet hvid pebber
Lidt salt