Hjemmelavet is m/kokos, ingefær & lime

Selvom det er koldt kan man jo godt slutte vinterferien af med at forkæle familien lidt. Det er længe siden vi har haft ismaskinen i brug, så jeg besluttede mig for at en is med lidt smag af sol og sommer var på sin plads.

1 ds kokosmælk (4 dl)
Frisk ingefær (ca. 120 gr), skrællet og revet
Saften fra 2 limefrugter
2,5 dl sukker
2,5 dl piskefløde

Pisk alle ingredienserne sammen indtil sukkeret er opløst og frys i ismaskinen. Vupti og isen er klar, velbekomme 🙂

Cock a leekie suppe

Det kolde vejr fortsætter åbenbart i en uendelighed og det kalder på simre mad af den gode slags. Dagens opskrift kommer fra Skotland hvor den trods den korte ingrediens liste of simple tilberedning har status af festmad.

Som med alle andre traditionelle retter findes der et hav af forskellige opskrifter, som alle kalder sig den oprindelige version, nogle med svesker og nogle uden, nogle porrerne koger med fra starten og nogle hvor de ikke gør, nogle hvor… Ja der er mange muligheder. En ting er de dog alle enige i: Det tager 2 dage at tilberede en Cock a leekie…

Efter lidt internet research er jeg kommet frem til nedenstående opskrift som en slags gennemsnit af de mange jeg har læst. Om den så er helt original eller ej vil jeg lade være op til andre.
Cock a leekie
1 Suppehøne (vores vejede 2800 gr)
3 store porrer
200gr svesker uden sten
3 spsk ris
2½-3 l vand
Salt og peber
Persille

Rens porrerne og skær dem i 2 cm tykke skiver.

Parter hønen i 4-8 stykker og kom op i en suppegryde. Hæld vandet over så hønsestykkerne er helt dækket og bring gryden i kog. Mens vandet varmer op fjernes alle urenheder og det skum der stiger op til overfladen.

Når suppen er i kog kommes porrer, svesker, ris og lidt salt i. Kom låget på og lad suppen simrer i ca. 2½ time til hønen er helt mør. Luk for varmen og lad suppen køle langsomt af.

Når stykkerne af høns er nået en temperatur hvor de kan håndteres uden brændte fingre skal de pilles. Sørg for at fjerne alt skind, ben og det ekstra fedt der sidder rundt omkring. Kødet skal trævles i fornuftige stykker der kan spises med en ske.

Kom det pillede kød tilbage i gryden og rør rundt. Stil gryden på køl (udenfor er fint i disse dage) til den er helt afkølet næste dag.

Når retten skal serveres fjernes først fedtet der har samlet sig på toppen af suppen. Og herefter bringes den langsomt i kog igen så kødet er gennemvarmet. Smages til med salt og peber inden servering.

Serveres pyntet med hakket persille.

Culottesteg m/ovnbagte rodfrugter og champignonsovs

Igen er det Vivi der bestemmer menuen og i dag står den på steg – oksesteg. Hun har åbenbart længe haft lyst til et ordentligt stykke kød, så da hun stod for indkøbene i dag var det vist forudbestemt.

1 culottesteg
1 kg rodfrugter (Gulerødder, pastinak, rødbeder…)
½ dl avocadoolie
3 -4 Hvidløg, pressede
250 gr markchampignon
En stor sjat Cognac
¼ l piskefløde
1 stor klat smør
Salt og peber

Tænd ovnen på 225oC. Kom avocadoolien og halvdelen af det pressede hvidløg i en lille skål og lad det trække.

Afpuds stegen og sørg for at fjerne den store sene på bagsiden hvis den stadigvæk er der. Rids fedtet i store firkanter. Gnid kødet med resten af hvidløget og drys med groft salt.

Kom stegen i et stort fad og så i ovnen, hvor det skal brune i 15 min ved den høje varme.

Mens kødet brunes gøres rodfrugterne klar.  De skrælles og skæres i tykke skiver. Husk at rødbeder gerne må være lidt tyndere skiver end resten da de tager længere tid. Kom de klargjorte rodfrugter op i en stor skål og hæld hvidløgsolien over. Sørg for at blande godt rundt med hænderne så olien fordeles jævnt.

Når stegen har fået sine 15 min tages den ud og ovnen skrues ned til 160oC. Fordel rodfrugterne omkring stegen og kom fadet tilbage i ovnen. Stegn skal have ca, 40 min mere eller indtil et stegetermometer siger ca. 55oC.

Nu skal vi til at tænke på sovsen. Rens og skær champignoner i tykke skiver. Find cognac’en frem og hæld et glas op. Find endnu et glas frem og hæld en stor sjat i det. Tag det første glas og nyd det mens stegen steger færdigt 🙂

Når stegen er færdig tages den ud af fadet og stilles til at hvile i 15 min. Kom fadet med rodfrugter tilbage i ovnen og sluk den så de kan blive færdige på eftervarmen.

Sovsetid… Find en pande frem og varm den op. Smelt smørret på panden og lad det bruse af. Kom champignon skiverne i og steg til de er mørke. Hæld det andet glas cognac over og lad alkoholen brænde af (evt. ved flambering) og hæld herefter fløden i. Lad sovsen koge et par minutter inden den smages til med salt og peber.

Så er det hele vist klart. Tag rodfrugterne ud af ovnen og skær stegen ud. Husk at stegen skal skæres ud på tværs af kødfibrene. Det vil på de fleste culotter sige at den tynde ende skal skæres på tværs, mens den tykke ende skal skæres på skrå – se evt. denne video for yderligere forklaring: LINK.

Find en god rødvin og nyd maden – velbekomme!

Kylling i jordnødde & tomat sovs fra Angola

En gang imellem skal man prøve noget nyt, så i stedet for at kaste mig ud i de sædvanlige europæiske eller asiatiske retter bad jeg i dag Vivi om at sige det første land hun kunne komme i tanker om hun ikke har smagt noget fra.  Idéen var så at jeg ville finde en opskrift fra det land, købe ind og lave det til aftensmad.

Angola, svarede hun.

Så gik den vilde jagt på opskrifter fra Angola og det stod snart lysende klart at selvom internettet har alt, så er opskrifter fra Angola ikke det mest udbredte stof… Nogle har jeg så fundet, men de fleste har ingredienser som er umulige at opdrive inden for en radius af 10km fra Hedehusene – nogen der ved hvor jeg kan købe “Palm-soup” på dåse, eller alternativt de frugter (kerner?) man laver suppen af?

Men en opskrift blev da fundet som kunne laves i dag, nemlig denne ret med kylling, peanut butter og tomat. Retten i sig selv er vist ikke specielt angolansk, men i virkeligheden en meget udbredt ret i hele Sub-Sahara området af Afrika. Den bør nok laves med hjemmelavet peanut butter, som fremstilles ved at riste hele jordnødder, fjerne skallen og så kværne nødderne med en sten eller i en stor morter. For nemhedens skyld bruges her en grov peanut butter fra supermarkedet…

2 spsk jordnøddeolie
1 kylling, delt i 8-12 stykker
1 stort løg, hakket
2 fed hvidløg
2½ dl tomat puré
2½ dl peanut butter
2½ dl vand
Stødt chili eller cayenne alt efter ens smertetærskel
Salt og peber

Varm en stor stegegryde op og kom jordnøddeolien i. Når olien er varm brunes kyllingestykkerne et par stykker af gangen og sættes til side.

Herefter steges løg og hvidløg til løgene er bløde. Skru ned for varmen, kom tomat puréen i, rør rundt og lad det simre et par minutter.

Sørg for at varmen under gryden er meget lav og kom peanut butter, vand, chili, salt og peber i. Rør rundt til du har en jævn sovs. Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden og lad retten simre ved lav varme i 40-45 min indtil kyllingen er færdig. Den lave varme er vigtig da peanut butter brænder hurtigt på.

Servers med ris, maniok eller kogte plantainer.

Tajin Sfinari bil Zaytun – Libysk Lammeret

Tajin Sfinari bil Zaytun er en Libysk lammeret med gulerødder  og grønne oliven som tilberedes først på komfuret og derefter i ovnen. Kødet vi brugte var de ureelle stykker, tilovers fra det lam vi køber hvert efterår gennem gode venner, som vi i mangel af bedre beskrivelse har kaldt for ”lamme osso buco” uden at vide præcist hvor på dyret det kommer fra.

”Tajin” henviser for de fleste til den Marokkanske Tagine med det kegleformede låg, men i Libyen betyder det bare kasserolle eller stegegryde.

Til 4-6 personer bruges
Ca.  1 kg lammekød i tern eller ureelle stykker (med eller uden ben – ben giver altid mere smag)
1 kg gulerødder, skåret i skiver
1 mellemstort løg, hakket
1 tsk stødt ingefær
2 kanelstænger
3 tsk kommenfrø
Olivenolie
Salt og peber
1 håndfuld gode udstenede grønne oliven
1 tsk  Harissa (gerne med top)
Saft fra 1 citron
En stor håndfuld bredbladet persille, grofthakket

Tænd ovnen på 250oC. Sørg for at bruge en gryde som kan gå i ovnen. Varm gryden op på middel varme og kom olivenolie i. Svits løg og krydderier på middel varme til løgene er bløde. Kom lammekødet og steg under omrøring til kødet er brunet.

Hæld 1l vand ved og kom låget på. Lammet koges ved middel varme i ca. 20-30 min indtil lammet er kogt men ikke mørt.
  
Kom gulerødderne i gryden og dæk gryden med sølvpapir inden låget kommes på. Kom gryden i ovnen ved 250oC i 45 min.

Efter 45 min er gulerødderne kogte og kødet skulle gerne være så mørt at det smelter i munden.

Tag gryden ud af ovnen og rør harissaen godt ud i retten. Kom oliven i og rør rundt. Gryden kommes tilbage i ovnen uden låg i 10 min ved 250oC. Hold øje med at ikke alt sovsen fordamper.

Tag gryden ud af ovnen og hæld citronsaften over. Der smages til med salt og peber inden retten pyntes med den hakkede persille og  eventuelt en sjat god olivenolie over.

Retten serveres med varmt arabisk brød, cous cous eller ris.

Lynstegt Thai kylling med Basilikum

En hurtig ret til en kold februar søndag. Hele retten kan laves på den tid det tager at tilberede Jasmin risen 😉

400gr Kyllingebryst
1 løg
3 fed hvidløg
4 cm Ingefær
2 Hollandske chilier
1 citrongræs
2 spsk brun farin (istedet for palmesukker)
1 spsk Mørk soya
2 spsk fiskesauce
2 spsk jordnøddeolie
1 stor håndfuld friske basilikumblade

Som med alle retter der skal lynsteges er det en god ide at gøre alle ingredienserne klar fra starten af. Skær kyllingebrystet i strimler, hak løget, hak hvidløg fint, hak ingefær fint og skær chilierne i tynde strimler (fjern kernene hvis du ikke vil have det for stærkt). Stød citrongræsset med bagsiden af kniven og hak det derefter fint. Kom farin, soya og fiskesauce i en skål. Pluk basilikumbladene og skyld dem grundigt inden du lader dem tørre.

Varm wokken godt op og kom olien i. Lad olien varme igennem og sørg for vippe wokken så olien er fordelt op af siderne. Herefter går det stærkt.

Kom løgene i og lynsteg dem i ca. 30 sek. Herefter kommes hvidløg, chili og ingefær i. Steg det hele i ca. 30 sekunder og kom herefter kyllingestrimlerne i. Steg kyllingen i ca. 1 min til alle stykkerne er blevet hvidlige. Herefter kommes farin, soya og fiskesauce i. Retten skal nu stege/koge færdig i 5-6min indtil kyllingen er gennemstegt.

Tag wokken af varmen og vend basilikumbladene i. Serveres straks sammen med Jasmin ris.

Tomatsuppe

Det er koldt ude og vi er alle små-forkølede, og så er det suppetid. Denne tomatsuppe er umådelig nem at lave og smager dejligt frisk.

Tomatsuppe

1 spsk. olie
3 fed hviløg, knust
2 mellem løg, hakkes fint
1 ds. tomatpasta
3 ds. hakkede tomater
basilikum
timian
oregano
1 grøntsagesboullonterning
vand
suppepasta
frisk kværnet peber og lidt salt
Evt. lidt citronsaft
Evt. creme fraiche og frisk hakket basilikum

Svits hvidløg og løg i olien, tilsæt basikilun, timian og oregano, ca. 1 spsk af hver. Tilsæt tomatpastaen og svits hurtigt og hæld så de tre dåser hakkede tomater i. Knus buillonterningen ned i suppen og hæld 2-3 dl. vand ved. Varm suppen langsom op, blend evt. med en stavblender – og pas på at det ikke sprøjter.

Tilsæt mere vand efter behag og kog suppen med passende mængde suppe pasta – det kan være mini skaller, suppehorn eller hvad du ni bedst kan lide. Når pastaen koges i en tyk suppe istedet for vand, skal den nogen gange have et par minutter mere, fisk lidt op og prøv dig frem.

Tilsæt evt. mere vand hvis pastaen har suget for meget. Smag til med salt og peber og evt. citronsaft.

Serveres rygende varm, gerne med en klat cremefraiche i midten, drysset med lidt hakket basilikum og en skive godt brød til.