Unghane i Römertopf med æble og ingefær

Æbler, æbler, æbler… Masser af æbler så igen i dag står den på mad med æbler.

1 bornholmsk unghane
3 elstar æbler
2 løg
1 hvidløg + 4 fed ekstra
10 cm ingefær
2 jalapeño chili
salt og peber
Maizena

Fjern kernehusene fra alle 3 æbler. Skær 2 af dem i halve og til til side. Det sidste æble skæres i små tern og kommes i en skål.

Hak det ene løg fint og skær det andet i halv. Kom det fint hakkede løg i skålen med æbler og til de to halvdele tilside med de halveæbler.

Hak de 4 fire fed hvidløg og kom op i skålen. Skær det hele hvidløg i halv og stil til side.

Hak den ene chili fint og kom op i skålen og – du har sikkert gættet det – stil den anden chili til side.

Hak ingefæren fint og kom halvdelen i skålen og gem den anden halvdel.

Kom salt og peber i skålen og nu er fyldet færdigt. Kom fyldet i skålen i unghanen og luk med en kødnål.

Kom de halve æbler, løg, hvidløg, chilien og det hakkede hvidløg i bunden af Römertopfen. Hvis der er noget fyld til overs kommes dette også i.

Stil unghanen ovenpå og krydr den grundigt med salt og peber. Kom låget på og stil det hele i en kold ovn.

Tænd ovnen på 200 grader og giv retten 2 timer.

Når unghanen er færdig tages den ud og stilles til side så den kan stå og hvile i 10min. Mens den hviler sies saften fra fyldet og koges op. Jævnes evt. med lidt maizena og det hele er klar til at blive serveret.

Velbekomme

Langtidsstegt nakkefilet med æbler og ahornsirup

Fruen og sønnen kom hjem fra Kildebrønde i dag med 8 kg Elstar æbler så naturligvis måtte et par stykker af dem indgå i aftensmaden, som endte med at være nakkefilet stegt i Römertopft.

1 nakkefilet
3 æbler
1 løg
3 fed hvidløg
Lidt ahornsirup
Salvie
Salt og peber

Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær dem i halve. Pil løget og skær det i kvarte. Pil hvidløg og skør dem i halv på langs. Krydr kødet grundigt med salt og peber på alle sider.

Kom æbler, løg og hvidløg i bunden af römertopfen og kom salvie ved. Vi havde desværre ikke noget frisk salvie så det blev til lidt tørret drysset henover. Læg stegen ovenpå og hæld lidt ahornsirup udover den.

Herefter kommes låget på og det hele stilles i kold ovn. Tænd ovnen på 175 grader og lad stegen hygge sig i 3 timer.

Når de 3 timer er gået tages stegen ud. Kom æble, løg og safterne op i en blender og blend til en tyk sauce som smages til med salt, peber og evt. lidt æbleeddike.

Server kødet med saucen og karofler.

 

Pasta med bacon og champignon

Nogle dage har man bare lyst til simpel lækker mad og noget af det nemmeste er pasta. Super simpel er dette en pastasovs der kan tilberedes mens pastavandet bringes i kog. Til 3 portioner brugte jeg

150 gr god saltet og tørret bacon
150 gr rosenchampignon
1 løg
3 fed hvidløg
2½ dl fløde (kaffefløde)
peber
Parmesanost

Sæt pastavandet over. Skær bacon i mindre stykker eller tern og kom dem på en passende pande og tænd for blusset. Mens panden varmer op skæres champignon i skiver (ikke for tynde), løg og hvidløg hakkes fint.

Når baconen begynder at tage farve steges den indtil den er brun og herefter tages den af panden med en hulske, eller andet der lader fedstoffet blive tilbage, og stilles til side. Hvis der er meget fedtstof i panden hældes det overskydende af mens man sørger for at der er nok tilbage til at stege champignonerne.

Steg champignonerne på panden og når de har fået god farve tages de ligeledes af og stilles til side sammen med baconen og løgene kommes på panden.

Steg løgene til de er klare og kom herefter hvidløg på panden. Steg hvidløg og løg i 30 sekunder mens der sørges for at hvidløget ikke brunes. Hæld fløden på panden og skru ned for blusset så snart det koger. Kom bacon og champignon tilbage i sovsen, smag til med peber og lad den stå og holde sig varm mens pastaen koges.

Når pastaen er kogt (vi brugte frisk pasta) tages pastaen op og kommes i panden med sovsen. Vend pastaen til den er helt dækket af sovsen.

Serveres straks med parmesanost revet henover.

Måske ikke den sundeste ret – men den smager godt 😀

 

Methi Murgh

Methi er bladende fra bukkehorn og kan bruges både friske og tørrede. Friske, som i denne ret med kylling, bruges de ofte lidt som spinat, men modsat spinat har de en ret kraftig smag.

750 gr kylling (lår/overlår)
2 løg
5 cm ingefær
2 grønne chili
10 fed hvidløg
1 tsk spidskommen
½ tsk sorte sennepsfrø
1 tsk garam masala
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk stødt kanel
2½ dl yoghurt (Græsk eller naturel)
2½ dl hakkede methi blade (jeg brugte frosne)
2-3 spsk olie (raps eller jordnød)

Hak løg, ingefær, chili og hvidløg meget fint i minihakker ller foodprocesser. Kom olie, spidskommen og sennepsfrø i en grude og varm det op.

Bland de stødte krydderier med en smule vand. Når sennepsfrøene begynder at springe kommes de i gryden og svitzes kort. Herefter kommes den finthakkede løgblanding i gryden og steges indtil lugten af rå løg forsvinder (5-6 min).

Kom yoghurt og methi blade i og rør godt rundt inden kyllingestykkerne vendes i. Kom låget på og lad retten simre ved lav varme i 40-45min eller kyllingestykkerne er færdige.

Serveres med ris eller indiske brød til.

Braiseret Lammeskank

Vinden rusker og bygerne driver forbi. Det er oktober, det er efterårsferie og så er det tid til simremad.

I mine øjne er det fantastiske ved simremad hvor simpelt man gøre det. Med få ingredienser kan man lade smagen udvikle sig over lang tid mens kødets bindevæv nedbrydes og kødet bliver mørt.

Til vores lille familie på 3 brugte jeg

3 lammeskanke

2 store løg

4 fed hvidløg

1 tsk tørret Provence krydderi

½ flaske rødvin

2½ dl oksefond

Rapsolie

Salt og peber

Tænd ovnen på 175 grader og lad den varme op. Husk at simremad kræver god gammeldags ovnvarme så ikke noget med varmluft her.

Skær løg i halve ringe og hak hvidløget.Krydr skankene grundigt med salt og peber på alle sider. Varm en stegeso eller anden gryde der kan gå i ovnen op og kom rapsolien i.

Når olien er rygende varm brunes skankene grundigt på alle sider. Stil skankene til side og steg herefter løgene i olien til de er helt klare og begynder at brune let.

Kom hvidløg i og lad det stege med et minuts tid.

Kom skankene tilbage og drys provence krydderi over. hæld herefter rødvin og fond  over, kom låget på og stil det hele i ovnen et par timer.

Kødet serveres med kartoffelmos og saucen til.

Hvis saucen ikke er helt tyk nok kan denne koges lidt ind mens kartoffelmosen gøres færdig.

Farmors pølseret

Jeg er vokset op med en farmor og farfar som havde campingvogn og jeg husker med glæde og sentimentalitet den spaghetti med pølsesovs som min farmor ofte lavede når vi var på camping, og da jeg blev ældre kunne hun også finde på at lave det når jeg var på weekend hjemme hos dem. Jeg ved ikke præcist hvordan farmor lavede det, men jeg har eksperimenteret frem og har fundet frem til denne meget nemme ret som smager rigtigt – og det er en af de meget få retter, hvor jeg absolut synes det SKAL være røde pølser, noget jeg ellers helst undgår. Min søn synes også dette af og til er en dejlig lækkerbidsken og har tilsyneladende næsten samme sentimentale forhold til retten selvom det er af helt andre årsager. Det er også grunden til at denne opskrift, som er meget atypisk i forhold de opskrifter vi ellers har her på bloggen, er med.

1 pakke (røde) pølser, skåret i bidder
200 g bacon i tern
1 stort løg skåret i tern
1 ds. tomatpaste
Ketchup – gerne en af de billige (farmor brugte altid Bänckes, den lille røde plastikflaske)
½l Mælk
Salt og peber

Svits bacon, løg og pølser, tilsæt tomatpaste og mælk, og en ordentlig skvæt ketchup. Kog det op og lad simre mens man koger spaghetti (start spaghettivandet inden du laver sovsen, så er det som regel klart når sovsen er sat i gang med sin simring).

Serveres over spaghetti eller kartoffelmos. (På billedet er der dog brugt tricolore skaller og skruer da det var det vi lige havde denne dag)

 

American Waffles

Da jeg var barn havde vi en tradition, som udsprang af min mors amerikanske baggrund, med at spise vafler til morgenmad om søndagen. Dejlige varme sprøde vafler med alt muligt lækkert som tilbehør.

 

For at mætte 3-6 personner bruges følgende opskrift (Fra “Joy of cooking“, 1963 version):

1¾ cup hvedemel (3/4 cup kan med held udskiftes med majsmel)
2 tsk bagepulver
½ tsk salt (fint)
1 spsk sukker
3 store æg
5 spsk vegetabilsk olie (f.eks. solsikke) eller smeltet smør
1½ cup mælk (almindelig eller kærnemælk)

Melet sigtes ned i en skål. Bagepulver, salt og sukker kommes i og melet sigtes en gang til. Målet er af dejen bliver så luftig som muligt.

Find 2 nye skåle frem og del æggene heri. Sørg for at skålen til hviderne er helt ren og tør så de kan piskes stive.

Pisk æggehviderne til der dannes stive spidser der kan stå selv (og skålen kan vendes på hovedet uden de falder ud. Herefter piskes i den anden skål æggeblommerne til de bliver luftige.

Kom olie og mælk ned til blommerne og pisk igen.

Lav et hul i midten af melet og hæld de våde ingredienser heri. Rør herefter dejen et par gange med en ske. Den skal ikke røres grundigt da luften så slås ud af dejen.

Vend æggehviderne forsigtig i dejen lige inden vaflerne skal bages.

Bag vaflerne i vaffelhjernet og server dem med det samme de er færdige. Vafler skal spises varme!

I min famile var der en tradition for at de første vafler skulle være en lille smule sunde og derfor spiste vi dem med hytteost og stenbiderrogn.

Traditionelt serveres de med smør og ahornsirup, men de smager også godt med syltetøj.

God fornøjelse!

 

Svinehjerter i flødesauce og kartoffelmos

Det er efterår, og efterår kræver lidt fyldigere mad end sommerens lette retter. En af mine årligt tilbagevendende tegn på efterårets komme, er en umådelig lyst til hjerter i flødesauce. Denne opskrift er vi her i familien ret glade for.

Til 4 personer:

Hjerter i flødesauce

3-4 svinehjerter renses og skæres i tern på ca. 2×2 cm
1 stort løg skæres i små tern
3 fed presset hvidløg
1 spsk rosenpaprika
1 svinebouillon terning
Vand
2,5 dl piskefløde eller madlavningsfløde (denne gang brugte jeg Milda, købt i SuperBrugesen og den var jeg godt tilfreds med)
Olie, og evt. lidt smør
Salt og Peber
Hakket frisk persille, omkring en håndfuld.

Brun løgene i en sautégryde med olie og evt smør. Tilsæt hvidløg og svits, brun så hjerterne godt. Drys paprikaen ud over og svits med. Så hældes vand over så det akurat dækker, og svinebouillon terningen tilsættes (jeg knuser/moser den lidt med fingrene). Simrer i 45 minutter under låg mens man begynder på kartoffelmosen.

Når hjerterne har simret i 45 minutter og er ved at være møre tilsættes piskefløden og retten bringes lidt mere i kog og koger videre uden låg i ca. 10 minutter (passer fint med at man laver kartoffelmosen færdigt hvis kogningen af kartoflerne er timet rigtigt). Smages så til med salt og peber, sovsen jævnes hvis man synes det er nødvendigt og til sidst kommes en håndfuld hakket persille i.

 

Kartoffelmos

2,5 kg. kartofler til mos
Vand
Mælk
Evt. smør
Muskatnød
Salt og peber

Kartoflerne skrælles, skæres i halve eller kvarte alt efter deres størrelse og koges i vand der dækker og UDEN salt. Koges i ca. 20 minutter til de er møre men ikke udkogte. Så hældes vandet fra og jeg plejer lige at gemme 2-3 dl.

Mos kartoflerne i gryden, tilsæt en passende mængde af vandet, og mælk, ca. ½-½ af hver. Man kan evt. komme smør i. Når konsistensen er som ønsket rives noget muskatnød i og der smages til med salt og lidt peber.

Græskar og rodfrugter bagt i ovn

Igen er årstiden til lækre danske græskar og rodfrugter, og jeg har eksperimenteret med forskellige varianter af sidste års hit, ovnbagt græskar.

Her er en af de bedre:

1 hokkaido
4 rødbeder
600 g. kartofler – små og fine
Friskrevet ingefær
2-3 fed hvidløg
Lidt olie, gerne oliven
Timian
Salt og Peber

Hæld olie i en bradepande af passende størrelse og pres hvidløget heri, Riv også ingefæren og drys timianen i.

Hokkaidoen skrælles og skæres i ca. 2×2 – 3×3 cm store tern. Rødbeden skrælles og skæres i lidt mindre tern end hokkaidoen. Kartoflerne vaskes og skæres i halve eller kvarte alt efter størrelsen.

Det hele blandes med olien og krydderierne i bradepanden, kværn salt og peber over og sæt i 180 grader varm ovn, mellem nederste og midterste rille. Bages i 45-60 minutter, indtil det hele er mørt.

Rødbederne er dem der skal have længst, derfor skal de være de mindste stykker og de vil være mere crunchy end resten.

Den ene gang jeg lavede dette, skar jeg også gulerødder i passende tern og bagte med.

Jeg har også lavet det med græskar med rødbede, fenikkel og løg efter ovenstående fremgangsmåde. Man kan sikkert bruge flere forskellige rodfrugter, men pas på ikke at overdøve den fine smag af græskaret.

 

 

Restaurant Grønnegade – 15. Okt 2011

I aftes havde vi fornøjelsen af at blive inviteret på Restaurant Grønnegade af gode venner til et ganske udemærket måltid, der trods et enkelt fejlskud fra køkkenet, vil blive husket som et af de bedre restaurant besøg.

Aftenen bød på dagens menu, ja faktisk blev vi til vores overraskelse slet ikke præsentert for a la carte menuen som de ellers har liggende på deres hjemmeside.

Vi startede med et glas pink champagne uden nærmere introduktion og derefter en lille overraskelse fra køkkenet som ikke fremgik af menuen

Svampe forberedt på lidt forskellige måder, baconknas og små perleløg. En spændende lille anretning som en lovende start på aftenen.

Næste ret bød på en lille sprød krabbekage med merian og pære på en bund af persillerodspure som blev overhældt med krabbeboullion ved bordet. Yderst velsmagende men hvis man som jeg ikke fik spist hurtigt nok blev persilleroden opløst i boullionen med en lidt mystisk smag som resultat.  Her til blev der serveret en forbløffende frisk 2010 Muscadet sur lie, Domaine de la Levraudiére.

Herefter stod den på stegt rødspætte med ristede kantareller på en bund af kantarelskum, sprødt rugbrød og karse og vinen en god 2010 Grüner Veltliner Terrassen, Domaine Wachau. En meget velsmagende kombination.

Sidste forret bød på en lidt blandet oplevelse. Stegt foie gras og en lille Ballotine af kyllingelår, serveret med  majs på esdragonsauce (?) og majssne. Blandet fordi foie gras’en var lidt for fed til min smag men da vi samtidigt fik aftenens vinøse højdepunkt i form af en kraftig og krydret 2009 Loredona, Pinot Noir fra Californien, som perfekt opvejede den fede smag fra den stegte foie gras, var smagsoplevelsen samlet set rigtig god. Hele selskabet var enige i at vi gerne vil købe nogle flasker af denne vin hvis importøren har den på lager.

Aftenens hovedret bød på Kalv tilberedt ved 58,5 grader og lille rulle med sprød skank i filodej, brunet blomkålspuré, kål og kalvesky. En gennemført kombination som vi alle nød. Vinen en 2001 Chateau Moulinet, Pomerol var dog næsten for meget til det forholdsvis sarte kød.

Herefter fik vi 2 efterretter som desværre ikke blev fotograferet:

– En tallerken ost med gedeost fra Gested serveret med abrikoskompot, en udemærket spansk Manchego, den altid velsmagende blå kornblomst og en ost fra Schweiz som jeg desværre ikke fik fanget navnet på, men som blev skåret meget tyndt og fint med et specielt værktøj som jeg heller ikke fangede navnet på, således at det kom til at ligne en kantarel lidt. Hertil syltede valnødder og grillet frugtbrød.

– En lille meget veltilberedt cremé brulée som ikke fremgik af menuen.

Som afslutning på en ellers velkomponeret menu fik vi desværre aftenens lille fejlskud i desserten.

Præsenteret som skånsk æblekage med hasselnød, krokant og karamelis må vi desværre erkende at hele selskabet synes æblekagen var helt forkert. Den virkede som dejen i en Ben and Jerrys cookiedough-is tilsat lidt æblestykker. En ikke særlig rar kombination som desværre overskyggede resten af desserten. Her til blev der serveret en skøn ikke for tung 2008 Château du Mayne, Sauternes.

Vi sluttede af med deres hjemmekværnede stempel kaffe og et godt glas Lemorton Calvados Du Domfrotais (10 år) som prikken over i’et på en aften hvor maden må nøjes med at få 5 ud af 6 kokkehuer på grund af æblekagen.

Og så skal der lyde en stor tak til serveringspersonalet som formåede at skabe en god og hyggelig stemning med deres åbne og alligevel profesionelle betjenning.