Kalveleverpostej (#2)

Til julefrokosten i år havde jeg lavet en yderst vellykket kalveleverpostej – og der er også kommet noget i fryseren til senere brug.

Opbagning:
75 g. margarine
125 g. mel
1/4 l. piskefløde
1/4 l. minimælk

3-4 skiver bacon
1 kg kalvelever
500 g. svinespæk (jeg køber oftest hakket frossen spæk da det er meget nemmere at arbejde med og nemmere at finde)
1 stort løg
5-6 ansjosfileter
1 stort æg
1 tsk. sukker
2 tsk. stødt allehånde
1 tsk. stødte nelliker
2 tsk. stødt peber
4 tsk. fint salt

Lav opbagningen som om du skulle lave en tyk sovs. Stil til side og lad køle af.

Bacon, lever, løg, ansjosfileter og spæk køres to gange gennem kødhakkeren. Slut af med at køre lidt af opbagningen igennem, da den hjælper med at få det hele ud af sneglen og hulskiven.

Rør det hele grundigt sammen og hæld i passende forme.

Bages i vandbad ved 200 grader i ca. en time til 1½.

Afkøler på rist inden de kommer i køleskab eller fryser. Kan med fordel lunes.

 

(Note til mig selv, denne portion gav postejformen, sort brødform og tre rammekinere – og de tåler samme tid alle sammen)

Risalamande

I år var jeg blevet udpeget til at lave risalamanden til juleaften hjemme hos svigerforældrene, hvilket jeg betragter som en stor ære, men også var lidt skræmmende, da min mand ellers altid har sagt at hans fars risalamande var den bedste. Men det lykkedes mig at få fremstillet noget som alle var MEGET tilfredse med, så den vil jeg gerne dele med jer – men desværre har jeg ikke noget billede….. Den ligner også alle andre risalamander, så det går nok 🙂

 

Smør
250g. grødris
2 l. sødmælk
½ tsk salt
250 g. smuttede, grofthakkede mandler
2-3 vanillestænger
7,5 dl. piskefløde
Marsala

 

Gnid en stor gryde med smør, det hjælper mod at grøden brænder på. Skyld risen i rigeligt koldt vand og lad dryppe af i en si. Hæld mælken i gryden sammen med korn fra 1 vanillestang og varm den op under omrøring, til den er lige ved at koge. Tilsæt ris og bliv ved med at røre indtil den igen er lige på kogepunktet, skru ned så den holdes på simreniveau. Tilsæt salt, og lad grøden småkoge ca. en time. Rør i den nogle gange undervejs – jeg satte minuturet til 15 min. ad gangen. Grøden er førdig når risene er bløde, men ikke alt for udkogte, og der må gerne være lidt fri mælk, så bliver den ikke så kompakt. Køl grøden af – jeg sætter den altid ud på trappen med låg på et par timer.

Pisk fløden sammen med kornene af den anden (og tredje) vanillestang. Flødeskummet må gerne være rimeligt fast.

Put den afkølede grød i en stor skål eller et bagefad og rør den lidt blød. Bland med flødeskummet og de hakkede mandler.

Tilsæt en skvæt Marsala – jeg kan ikke sige det bedre end sådan, for jeg målte det ikke, men man skal liiige kunne ane smagen uden at det er for meget. Jeg gætter på ca. 3 spsk fulde.

Jeg havde i årets portion to vanillestænger, men syntes at der var for lidt vanille og tilsatte derfor ½ tsk tørret vanille pulver bagefter. Tørret vanillepulver er et, ihvertfald for mig, nyt produkt og består udelukkende af kornene fra vanillestænger. Sønnen fandt det i en Søstrene Grene og jeg vandt det i pakkeleg den 23. december – genialt produkt. Husk dog at vanillen trækker lidt ud i retten når det står og hviler, det er jo sjældent at man juleaften spiser helt friskrørt risalamande.

 

 

 

Ja, man kan sagtens lave sin egen øl!

Denne artikkel er første del af to fra gæsteskribent Jonathan Beck Jørgensen om brygningen af årets juleøl.

Hvem kan lave øl?

Med min erfaring plejer jeg at sige at alle kan lave øl, fordi man kan altid finde en fremgangsmåde, som alle kan være med til.

Jeg plejer dog også at sige, at hvis man skal nyde processen og sikre at man laver fantastisk øl, så er det en stor hjælp at man samtidig godt kan lide at lave mad.  Årsagen er meget simpel; At brygge øl minder om at skulle lære at lave god mad igen helt forfra.  Man skal forstå de forskellige ingredienser og hvordan de sammen danner smagen.

Historien og profilen
For omkring 5 år siden blev jeg gjort bekendt med at en kollega selv lavede øl, så jeg tænkte at det skulle smages på og købte et par forskellige. Læseren skal være opmærksom på at jeg på dette tidspunkt ikke havde bevæget mig ud i af smage alt det dejlige øl, man kan finde alle  steder idag. Dengang købte man en Grolsh eller Corona hvis det skulle være fint.

Da jeg endeligt satte mig for at smage hans øl, blev jeg i den grad overrasket over hvor godt det smagte. Jeg kan huske jeg tænkte “WOW! Kan man lave noget selv der smager SÅ godt?!?!”

Kort tid efter begyndte jeg er researche hvad der skulle købes af udstyr og få mig et overblik over hvordan man skulle gøre.

3 options
I grove træk kan man vælge mellem 3 forskellige fremgangsmåder når man skal brygge øl, men for at forstå hvordan de adskiller sig skal man først forstå de grove træk i processen.

1) Man skal danne smag og sukkerstoffer. Dette gøres med malt (typisk byg)
2) Man skal skabe  en balance mellem det søde og bitterhed samt give brygget humlesmag/duft
3) Brygget skal gære

De forskellige fremgangsmåder der er beskrevet nedenfor har 1 ting tilfælles – gæringen er ens uanset hvilken metode man bruger, så vi kigger kun på hvordan de adskiller sig på pkt 1 og 2.

Shake’n’brew (Brew kit)

Denne metode tager kort tid og svarer lidt til at købe en opskrift til Maizena kage og det er lige så nemt.
Det smager fint men giver ikke nogen mulighed for selv at sammensætte en opskrift. Pkt 1 & 2 er samlet i et.

Extrakt bryg

Her opnår man pkt 1 ved at benytte ekstrakt og man kan vælge imellem flere forskellige slags. Kort fortalt koger man en mængde vand sammen med ektrakten hvorefter man koger humlen for at danne bitterhed og humle smag/duft. Man kan her påvirke smagen i højere grad end ved et Beerkit, hvor det hele er forudbestemt, men man er begrænset i de forholdsvis begrænsede valgmuligheder der er i ekstrakt. Der er typisk omkring 5 forskellige.

Allgrain

Her gøres alt fra bunden. Pkt 1 opnåes ved at trække smag og sukkerstoffer ud af malten hvorefter man koger humlen. Der findes stort set uanede muligheder for at sammensætte forskellige malte, fordi udvalget er så stort.

Hvor starter man?

Jeg startede selv med Ekstraktbryg, da det virkede nemt nok at starte med og sikrede nogen kvalitet. Jeg vil selv anbefale det samme til andre som skal prøve at brygge øl, ikke mindst fordi man skal have mindre udstyr og fordi det er til at overskue.

I næste artikel vil jeg gennemgå allgrain processen, da det er den vi har brugt til vores bryg. Jeg vil samtidig gennemgå ingredienserne fra opskriften.