TexMex Chili con carne

Her ved vinterens sidste krampetrækninger fik jeg lyst til en gammel klassiker. Chili con carne der med sin runde smag og varmende chili er perfect til en kølig forårsaften.

800 gr magert hakket oksekød
4 mellemstore løg
10 fed hvidløg
5-6 chillier efter smag (jeg brugte hvad jeg lige havde ved hånden: 3 grønne spanske, 1 rød thai, 1 jalapeño og 1 santa fe)
4 grønne peberfrugter
2 tsk røget paprika
3 tsk stødt spidskommen
3 tsk tørret estragon
2 hele anisstjerner
3 laurbærblade
4 dåser hakket tomat
60 gram 70% chocolade
4 dåser røde kidney bønner
salt & peber
lidt olie

Forberedelsen er simpel: Der skal hakkes! Hak løg (ikke for fint), hvidløg (fint), chili (meget fint) og chocoladen (revet eller super fint).

Peberfrugterne skæres i 1×1 cm tern. Kom bønnerne op i en si og skyld alt vædsken af dem.

Kom en stor gryde på komfuret og kom lidt olie i. Kom løgene i og steg dem ved mellem varme indtil der er begyndt at blive brune. Kom herefter hvidløg og chili i og lade det stege med et par minutter uden de tager farve.

Nu kommes kødet i og røres rundt så det begynder at brune. Kom herefter peberfrugter, paprika, spidskommen, estragon, anis of laurbærblade i retten. Steg det hele under omrøring et par minutter indtil alt kødet har fået farve (ikke mørk farve bare ikke rødt mere).

Kom herefter de hakkede tomater og chokoladen i. Rør godt rundt, kom låget på og lad det langsomt komme i kog. Skru herefter ned og lad den simre stille og roligt på lav varme et par timer.

Efter et par timer kommes bønnerne i og der smages til med salt og peber. Lad retten simre en time mere inden du serverer den.

Chili con carne spises som den er med en ske evt. med lidt cremefraiche over, groft brød og en god salat til.

Tip: En chili con carne smager altid bedre dagen efter. Lad den stå til dagen efter og varm den langsomt op inden servering.

Tehari med oksekød (Bangladesh)

Efter lang pause her på Foodies grundet arbejdspres er det vist på tide at komme med nye spændende opskrifter. Vi har valgt at genstarte vores idé med mad fra alfabetet eller rettere mad fra lande vi ikke har prøvet med alfabetet som inspiration. Første land vi prøvede var Angola og nu er turen kommet til B som i Bangladesh.

Internet søgninger viste at en af de mest udbredte retter i Bangladesh er Tehari med oksekød. Tehari er en afart af den kendte Biriani men da Bangladesh overvejende er muslimsk så bruger de gerne oksekød modsat de indisk/hinduistiske birianier.

(4-6 portioner)

1 kg skært oksekød (i tern)
1,25 dl løg pure (vi finthakkede det i minihakker)
2 tsk hvidløgspure (eller presset)
1 spsk chilipulver (vi brugte kun ½ tsk af den meget stærke indiske)
1 tsk stødt gurkemeje
2 tsk ingefærpure (eller revet)
1 spsk stødt koriander
1 spsk stødt spidskommen
1 tsk salt
2 mellemstore løg, skåret i tynde skiver
5 cm kanelstang
8 hele nelliker
4 hele kardemomme
1 laurbærblad
6-8 grønne chili (indiske eller thai)
Vegetabilskolie (vi brugte raps)
6 dl Basmati ris
ca 1,25 l vand

Kom oksetern, løgpure, hvidløgspure, chilipulver, gurkemeje, ingfærpure, stødt koriander, stødt spidskommen og 2 tsk salt op i en gryde. Hæld 2½ dl vand over og rør rundt. Bring i kog og skru ned til retten simrer. Lad kødet simre i 45-60 min indtil kødet er mørt. Rør rundt undervejs og kom lidt ekstra vand ved hvis den begynder at blive tør.

Når kødet er mørt tages det op og den resterende kogevæske gemmes (en si eller dørslag er en god idé).

I en anden gryde (stor nok til at rumme det hele) svitses de skivide løg til de beynder at blive gyldne. Herefter kommes kanel, nelliker, kardemomme og laurbærblad i og det hele svitses videre under omrøring i 3-4 minutter. Herefter kommes kødet i og det hele steges videre under omrøring i 4-5min. Nu kommes risen i og steges med i et par minutter så den suger lidt af alle de gode smagsstoffer.

Spæd resten af kogelagen op med vand til der er 1,2 liter i alt og hæld det over køddet. Kom de hele grønne chilier og den resterende teskefuld salt i. Rør rundt, bring i kog og skru ned for varmen. Retten skal simre uden låg i 25min til den er klar. Vi tror at der kan skæres ned på væskemængden til ca. 1 liter og så kan retten simre med låg på.

Serveres varm med en god salat til – husk at advare gæsterne mod at tygge i de hele chilier eller krydderier 😀