Svinekæber braiseret i æblejuice

Efterårsvejret sniger sig ind over landet og vores lokale SuperBrugs, som ellers aldrig har noget spændende, havde svinekæber liggende i køledisken.

Kun vores søn har prøvet at lave svinekæber før, da han gik hos Meyer, så frem med google i gang med at surfe gode opskrifter. På de danske madblogs er der to svinekæbe trends: Rødvin eller øl… Med få undtagelser og lidt variationer i urterne er det enten det ene eller det andet svinekæberne braiseres i til de er møre. Men når man skifter søgesprog til engelsk så ændrer tendenses sig og den gamle britiske forkærlighed for svinekød og æble vinder frem. Da vi har næsten en hel liter æblejuice tilovers fra gårsdagens bacontærte forsøg er jo oplagt at gøre dem kunsten efter og derfor denne opskrift baseret på inspiration fra mange andre og hvad vi havde i køleskabet.

Svinekæber braiseret i æblejuice

Ret: Hovedret
Køkken: Nordisk
Keyword: simremad, Svinekæber, æblejuice
Antal: 4 personer
Forfatter: Foodies.dk

Ingredienser

  • 1 kg svinekæber afpudsede
  • 2 gulerødder skåret i grove tern
  • 1 persillerod skåret i grove tern
  • 1 løg skåret i kvarte
  • 10 forårsløg skåret i store stykker (også det grønne)
  • 1 helt hvidløg skåret i halv
  • 4 cm ingefær skåret i skiver
  • 2 spsk honning
  • 4 dl æblejuice
  • 1 laurbærblad
  • ½ l svinebouillon
  • Rapsolie

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175gr.
  • Varm olien i en stegegryde der kan gå i ovnen. Brun svinekæberne i ca 4 min på hver side til de er karamelliserede, tag dem op og stil dem til side.
  • Kom gulerod, persillerod, løg, forårsløg og hvidløg i gryden og sauter til de får lidt farve. Kom honningen i og rør grundigt rundt. Herefter kommes svinekæberne tilbage i gryden og der tilsætte æblejuice. Bring gryden i kog og lad den simre i 15 min eller til væden er reduceret til det halve.
  • Hæld svinebouillon i og bring gryden i småkog igen. Kom låget på og stil gryden i ovnen hvor den skal stå og hygge sig de næste 2½ timer indtil svinekæberne er helt møre. Hold øje med at der er væske nok og tilføj lidt mere bouillon eller æblejuice hvis den begynder at koge tør.
  • Tag gryden ud af ovnen og tag svinekæberne op og stil til side. Si alle grøntsagerne fra koge væsken og stil gryden tilbage på komfuret. Lad saucen koge ind til den er reduceret til ca. halv og skim fedtet af undervejs. Kom svinekæberne tilbage i gryden og lad dem varme igennem ved lav varme inden servering.
  • Smag saucen til med salt og peber og server retten sammen med ovnbagte rodfrugter eller kartoffelmos.

Bacontærte

Bacon – livets salt, verdens bedste krydderi og mange andre navne. Her blandet med æg og fløde inden det bages i ovnen.

Denne blev spist til aftensmad med en stor salat (skal jo være sundt), men den passer helt sikkert fint til en brunch eller frokost.

ADVARSEL: Dette er absolut ikke slankemad!

500gr bacon i tynde skiver
200gr Comté ost
10 forårsløg
6 æg
2½ dl piskefløde
½dl æblejuice
En smule smør
Friskkværnet peber
1 tærtedej (jeg brugte en færdiglavet)

Tænd ovnen på 2000 – nu skal der nemlig steges bacon! Til denne opskrift skal bacon skiverne steges helt sprøde og det gøres nemmest af flere omgange i ovnen. Man kan muligvis have flere plader på en gang i varmlufts ovn men I vores gamle model så er det 1 plade ad gangen. Kom bagepapir på pladen, fordel bacon skiverne på pladen og når ovnen er varm kommes den i ovnen. Skiverne skal have ca. 10-12min indtil de er helt sprøde. Tag skiverne af pladen med det samme og læg dem på noget fedtsugenede (køkkenrulle er fint). Gentages indtil alle skiverne er skønne og sprøde og hele familien kredser om køkkenet på grund af den skønne bacon duft.

Samtidigt med at bacon steges i ovnen forberedes resten. Rens forårsløgene og skær dem i tynde skiver, hvorefter de steges til de er bløde i lidt smør. Tages af varmen og stilles til side.

I en stor skål piskes æg, fløde og æblejuice sammen.
Riv osten.

Find en tærteform frem, smør den og kom den udrullede tærtedej heri.

Når alt bacon er stegt skrues der ned for ovnen til 175gr og baconen får love til at køle af.
Når baconen er kølet af skal det knækkes i små stykker og kommes op i skålen til æggeblandingen. Herefter kommes forårsløg l blandingen (husk smørret – det har smagen) og der røres godt rundt.

Kom fyldet i tærten og fordel den revne ost henover.

Tærten bages ved 1750 i ca. 40 min indtil fyldet ikke længere er flydende. Man kan stikke en kniv ned i midten og tjekke at der ikke hænger noget ved når man tager den ud igen.

Lad tærten hvile 10 min inden den serveres.