Koldhævede Kanelsnegle

Koldhævede kanelsnegle

Som skrevet i forrige indlæg, så skal jeg stå for forplejningen på en “arbejds hyttetur” med min afdeling. Selvfølgeligt er det luksus at de får friskbagte boller, men da det er en arbejdstur, så skal jeg også sikre at de har den fornødne energi til hele dagen.

Så kanelsnegle skal der til. Dejlige friskbagte duftende luftige kanelsnegle!

Men igen skal det også være hurtigt. Jeg har ingen intention om at stå op timer før alle andre for at gå i køkkenet. Godt nok holder jeg meget af mine kollegaer, men jeg vil også kunne nyde et par glas vin om aftenen 🙂

På nettet fandt jeg så denne opskrift hos Madenimitliv.dk, som passer helt perfekt til anledningen: 15 min arbejde om aftenen og kun den tid det tager at varme ovnen og bage kanelsneglene om morgenen – perfekt!

Og så smager de helt fantastisk. Der er ingen undskyldning for ikke at bage selv, istedet for at bruge frosne eller køre til bageren – de er simpelthen bedre og så får man også duften af friskbagt morgenbrød med i købet 🙂

Koldhævede Kanelsnegle

Nemme koldhævede kanelsnegle. Perfekte til hurtigbagning om morgenen.
Forb. tid15 min
Tilb. tid45 min
Hævning10 t
Samlet tid11 t
Ret: Bagning, Brød, Morgenmad
Køkken: Dansk
Keyword: bagning, gærbrød, hurtige, kanelsnegle, koldhævning, nemme
Antal: 12 stk
Forfatter: Foodies.dk

Ingredienser

  • 1,5 dl Mælk
  • 15 gr Gær
  • 2 stk Æg
  • 50 gr Smør (Smeltet)
  • 1 tsk Vaniljesukker
  • 1 tsk Salt (Fint)
  • 475 gr Hvedemel (Gerne højprotein, som f.eks. Manitoba

Fyld

  • 100 gr Smør (Meget blødt!)
  • 100 gr Sukker
  • 1 spsk Kanel (Stødt)

Sådan gør du

Dejen

  • Smelt smør i en lille gryde.
  • Kom mælk i en skål og rør gær ud i den. Tilsæt æg, smeltet smør, vaniljesukker og salt og rør grundigt sammen.
  • Tilsæt mel og rør grundigt sammen.
    Dejen kommes på et meldrysset bord og æltes grundigt sammen indtil dejen er smidig og blank.

Fyldet

  • Bødt smør, sukker og kanel kommes i en skål. Rød grundigt sammen indtil fyldet fremstår som en samlet masse. Kan gøres med ske, men en elpisker gør livet meget nemmere.

Form kanelsnegle

  • Rul den uhævede dej ud på en meldrysset overflade. Målet er at få en firkant på ca 20×35 cm.
  • Smør fyldet jævnt ud på dejen.
  • Rul dejen sammen som en roulade uden at presse den for meget sammen.
  • Skær dejen i 12 lige tykke skiver med en skarp kniv, så den ikke presses flad.
  • Kom kanelsneglene i et stort ildfastfad, gerne beklædt med bagepapir og med mindst 1 cm plads mellem hver.
  • Dæk fadet med film og lad kanelsneglene hæve i køleskabet i mindst 10 timer.

Bagning

  • Tag fadet ud af køleskabet og stil det lunt mens ovnen varmer.
  • Tænd ovnen på 200 gr almindelig ovnluft (ingen varmluft).
  • Når ovnen er varm stilles fadet i midten af ovnen og bages i 23-25 min. Kanelsneglene er færdige når de er gyldne og gennembagte.
  • Afkøles 10-15 min inden de kan nydes lune.

Koldhævede Boller

Koldhævede boller

I næste måned skal jeg på en ‘arbejds hyttetur’ med min afdeling og i den forbindelse er jeg blevet bedt om at stå for forplejningen. Ikke nok med at min ære som Foodie er på spil, så hader jeg simpelthen de gængse luftboller, som i dag kaldes for rundstykker og specielt de der kommer fra frost.

Derfor valgte jeg se om ikke det er muligt at finde en opskrift på gode grove boller, som med meget lille indsats kan røres sammen om aftenen og uden hævetid bages om morgenen – er der noget bedre en friskbagte bolle rom morgenen? Alene duften er nok til at sikre en godstart på dagen 🙂

…og jeg fandt mange opskrifter. Lige fra luftbolle opskrifter til kanonkugler (gad vide om folk faktisk har prøvet dem?), men også nogle gode, hvor balancen mellem god krumme og fylde er perfekt. Den bedste synes jeg er fra Valdemarsro.dk, dog har jeg skiftet grahamsmel ud med fuldkorns Ølandshvede og justeret lidt på mængderne.

Jeg håber at mine kollegaer sætter lige så stor pris på dem, som jeg gør 🙂

Koldhævede Boller

Nemme koldhævede boller. Perfekte hvis man vil have lune friskbagte boller til morgenmad.
Forb. tid5 min
Tilb. tid15 min
Hævning10 t
Samlet tid10 t 20 min
Ret: Bagning, Brød, Morgenmad
Køkken: Dansk
Keyword: Boller, koldhævning, lune, Morgenboller, nemme
Antal: 8 boller
Forfatter: Foodies.dk

Ingredienser

  • 5 dl Vamd (koldt fra hanen)
  • 10 gr Gær
  • 5 dl Fuldkornsmel (f.eks. Ølandshvede)
  • 3 dl Hvedemel (Gerne højprotein som f.eks. Manitoba)
  • 1 dl Havregryn (finvalset)
  • 1 tsk Salt (Fint)

Sådan gør du

Dejen

  • Vand og gær røres grundigt sammen i en stor skål. Det er vigtigt at gæren er rørt helt ud.
  • Tilsæt fuldkornsmel og havregryn. Rør rundt til det er grundigt blandet og alt er vådt.
  • Tilsæt herefter 2 dl hvedemel og rør det grundigt rundt med en ske. Dejen skal være våd, men stadigvæk til at røre i. Tilsæt forsigtigt lidt mere hvedemel (op til 1 dl) indtil dejen kun lige kan røres med en grydeske.
  • (Det er ingen katastrofe hvis dejen bliver lidt for tør, men bollerne bliver mere kompakte)
  • Dæk skålen med film og stil dejen i køleskab. Dejen skal hæve mindst 10 timer, men kan sagtens klare længere tid – måske helt op til 24 timer (ikke afprøvet).

Bagning

  • Tændovnen på 225 gr varmluft.
  • Tag dejen ud af køleskabet.
  • Fordel dejen i 8 lige store boller på en bageplade med nagepapir. Er dejen fugtig nok kan bollernes kommes direkte på pladen med en stor grydeske, ellers kom den på et meldrysset bord og skær den 8 lige store stykker der forsigtigt formes uden at alt luften slås ud – de må gerne være lidt rustikke. Bollerne kan pensles med vand eller æg, men jeg synes faktisk de bliver helt fine uden.
  • Når ovnen er varm bages bollerne i midten af oven i ca 15 min. Bank i bunden af bollerne – lyder de hule er de færdige.
  • Lad bollerne køle af 10-15 minutter og så er der friskbagte boller til morgenmaden.