Tajin Sfinari bil Zaytun – Libysk Lammeret

Tajin Sfinari bil Zaytun er en Libysk lammeret med gulerødder  og grønne oliven som tilberedes først på komfuret og derefter i ovnen. Kødet vi brugte var de ureelle stykker, tilovers fra det lam vi køber hvert efterår gennem gode venner, som vi i mangel af bedre beskrivelse har kaldt for ”lamme osso buco” uden at vide præcist hvor på dyret det kommer fra.

”Tajin” henviser for de fleste til den Marokkanske Tagine med det kegleformede låg, men i Libyen betyder det bare kasserolle eller stegegryde.

Til 4-6 personer bruges
Ca.  1 kg lammekød i tern eller ureelle stykker (med eller uden ben – ben giver altid mere smag)
1 kg gulerødder, skåret i skiver
1 mellemstort løg, hakket
1 tsk stødt ingefær
2 kanelstænger
3 tsk kommenfrø
Olivenolie
Salt og peber
1 håndfuld gode udstenede grønne oliven
1 tsk  Harissa (gerne med top)
Saft fra 1 citron
En stor håndfuld bredbladet persille, grofthakket

Tænd ovnen på 250oC. Sørg for at bruge en gryde som kan gå i ovnen. Varm gryden op på middel varme og kom olivenolie i. Svits løg og krydderier på middel varme til løgene er bløde. Kom lammekødet og steg under omrøring til kødet er brunet.

Hæld 1l vand ved og kom låget på. Lammet koges ved middel varme i ca. 20-30 min indtil lammet er kogt men ikke mørt.
  
Kom gulerødderne i gryden og dæk gryden med sølvpapir inden låget kommes på. Kom gryden i ovnen ved 250oC i 45 min.

Efter 45 min er gulerødderne kogte og kødet skulle gerne være så mørt at det smelter i munden.

Tag gryden ud af ovnen og rør harissaen godt ud i retten. Kom oliven i og rør rundt. Gryden kommes tilbage i ovnen uden låg i 10 min ved 250oC. Hold øje med at ikke alt sovsen fordamper.

Tag gryden ud af ovnen og hæld citronsaften over. Der smages til med salt og peber inden retten pyntes med den hakkede persille og  eventuelt en sjat god olivenolie over.

Retten serveres med varmt arabisk brød, cous cous eller ris.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.