Amerikanske julesmåkager

Disse småkager er gået hen og blevet en juletradition i min familie. Grundopskriften kommer fra den måske mest kendte amerikanske kogebog “Joy of Cooking” og er over årene blevet tilpasset den vestlige julesmag med de krydderier der med duft og smag signalerer jul og julebag.

Mums

Vi bager hvert år 4-6 portioner af disse, da de er højt værdsat ikke kun af familien, men også venner og kollegaer.

½ Cup brun farin

½ Cup Sukker

½ Cup blødt Smør (125 gr)

1 æg

1 tsk. Vanilje extract (Eller frøene fra 1 stang vanilje)

1 spsk mælk

1 Cup hvedemel

½ tsk natron

½ tsk bagepulver

½ tsk stødt kanel

1/4 tsk  stødt nelliker

1/4 tsk frisk revet muskatnød

1 Cup havregryn

3/4 Cup Mørk chokolade (hakket i stykker på 2-3mm), hasselnødder eller rosiner (eller evt. en blanding af disse)

Da dejen til denne opskrift bliver meget tung kan det anbefales at bruge en røremaskine hvis man har en. En håndmikser kan kun med nød og næppe klare opgaven og i hånden er det nærmest umuligt.

Rør brun farin og sukker sammen med smørret. Heri blandes/piskes æg, vanilie og mælk. Herefter tilsættes mel, natron og bagepulver. rør dejen grundigt til den er helt glat.

Tilsæt krydderierne og rør igen godt og grundigt.

Herefter tilsættes havregryn og der røres grundigt (pas nu på den håndmikser!). Til sidst kommes chokoladen, nødderne eller rosinerne i og der blandes en sidste gang til de er fordelt i hele dejen.

Småkagerne formes ved at man tager 2 teskeer og kommer klatter af dej på en plade. Størrelsen på småkagen bestemmes af størrelsen af klatterne. Vi bruger en størrelse der svarer til en hasselnød med skal, hvilket giver 20 småkager pr. plade. Husk at lave god afstand mellem hver småkage da de flyder ud under bagning (på en standard plade får vi plads til 5×4).

Småkagerne bages af flere omgange i 10-12 min ved 160c. De er færdige når de er flydt ud og har taget let farve langs kanten. Lad dem stå i 2min på pladen inden de med palet forsigtigt flyttes på rist til afkøling (pas på de er meget bløde mens de er varme). Når de er helt afkølet og sprøde kommes de i kagedåse.

Hvis man har 2 bageplader kan man med fordel rive bagepapir af i den rette størrelse og gøre flere ‘plader’ klar til bagning – så går det lidt hurtigere 🙂

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.