Laks i kokoskarry

Vores kære søn Thomas fyldte 14 år den 9. august og i den forbindelse holdt vi i går en kombineret fødselsdags- og non-firmationsfest.

Menuen var efter hans ønske en hjemmelavet Indisk buffet som bød på både 3 gamle opskrifter og nogle nye – hvor er det dog skønt at have et barn der ikke er kræsen og som elsker krydret mad 😉

Den samlede menu til 30 gæster bød, udover denne opskrift, på

Shahi Korma
Murghi  Rasedar
Salat med røde bønner
Salat med dampede grøntsager (opskriften er på vej)
Naan brød
Pulao ris (opskriften er på vej)
Pistacie kulfi (opskriften er på vej)

Naan brød blev bagt 3 dage før festen og genvarmet på dagen. De 3 karry retter blev lavet 2 dage i forvejen og genvarmet på dagen hvor også laksen kom i denne opskrift, salaterne dagen før og til sidst på selve dagen blev risen lavet.

Denne opskrift er nem at lave og man kan sahtens lave selve sovsen et par dage før og så tilsætte laksen lige inden servering.

Til 4-5 personer skal der bruges

1/3 cup kokosmel
1/4 cup fint hakket løg
2 store fed hvidløg, hakket
2 middelstærke chilier (de røde Hollandske virker fint), finthakket og evt. uden kerner.
1 1/2 Spsk. revet frisk ingefær
1/3 cup kokosmælk (til krydderi pasta)
3/4 cup kokosmælk (til sovsen)
3 Spsk. vegetabilsk olie
1/2 tsk. gule sennepsfrø
8 karry blade, helst friske
2 tsk. stødt fennikel
1 spsk. stødt koriander
1/4 tsk. stødt kardemomme
1/4 tsk. stødt gurkemeje
1/4 tsk. Indisk chilipulver eller cayenne peber
1/4 tsk. stødt Bukkehornsfrø (fenugreek)
1 spsk. tamarinde koncentrat opløst i 1 spsk. vand
2/3 cup vand
1/2 cup hakket tomat på dåse hvor tomatjuicen er siet fra
Et lille nip sukker
15 cherry tomater, halverede
1 kg skind og benfri laks skåret i store tern(ca. 3×3 cm)
Salt
Evt. frisk koriander til pynt, finthakket

Tilberedningen af retten er 3 delt, hvor de to første dele kan laves et par dage i forvejen og den tredje del når retten skal servers.

1. Kom kokosmel, løg, hvidløg, chili og ingefær i en blender sammen med 1/3 cup kokosmælk. Blend til det er en fin pasta.

2. I en tykbundet gryde eller sautépande opvarmes olien ved middelvarme. Når olien er varm kommes sennepsfrø og karry blade i. Når sennepsfrøene begynder at poppe efter ca. 30 sekunder kommes pastaen i og steges under omrøring i ca. 4 minutter.  Herefter kommes fennikel, koriander, kardemomme, gurkemeje, chili og bukkehornsfrø i og steges med under omrøring i 2 minutter.
Kom ¾ cup kokosmælk, tamarinde, hakket tomat, sukker og vand i og rør godt rundt. Herefter bringes sovsen i kog og skal simres over lav varme i 10 minutter.

3. Når retten skal servers bringes sovsen atter i kog hvorefter de halve tomater tilsættes. Lad tomaterne koge i ca. 1 minut ved lav varme og kom derefter laksen i. Laksen skal koge med i ca. 3 minutter hvorefter retten skal servers. Til festen undlod jeg at lade laksen koge, men lod retten stå lige under kogepunktet indtil den skulle serveres. Dette gav laksestykker der trods det at de blev serveret på en buffet var gennemkogte, men ikke tørre.

One thought on “Laks i kokoskarry

  1. Det ser da bare så fantastisk ud! Min mand og jeg, glæder os til at gå i krig, med alle disse dejlige opskrifter 🙂

Leave a Reply to Gitte Carlsen Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.