750-900goksekød i tern på ca 1½ cmbedst med tykkam eller bov
1½kgkartoflergennemsnitlig størrelse skæres i kvarte og så skiver, ca 5mm tykke
4løg i grove tern
3fedhvidløg i skiver på 2-3 mm i skiver på 2-3 mm
5laurbærblade
1tskhele sorte peberkorn
5hele nelliker
1stjerneanis
Vand
50gsmør
Salt
Sådan gør du
Kom kødet i kogende vand og lad det koge ca 2 min (til vandet koger godt igen). Fisk det op og skyl det under koldt vand og skyl/vask skummet af gryden. På denne måde fjerne du urenheder fra kødet, ellers bliver det ret ulækkert at se på
Læg ca. halvdelen af smørret i gryden og tilsæt løg og hvidløg, svits det så løgene bliver næsten klare, men ikke brune. Læg kødet tilbage i gyden og hæld vand på så det lige dækker. Laurbærbladene lægges direkte i vandet men de andre kryderier kommes med fordel i en thepose som lukkes tæt med kødsnor, men sådan at der er masser af plads til kryderierne. Koges i 1-1½ time under låg. (Kødet skal være næsten mørt)
Læg nu kartoflerne ovenpå kødet og kog videre under låg til de er møre – 20-30 min.
Fisk laurbærblade og krydderiposen op, mas evt. kartolerne lidt med et kartoffelmosjern og bland det hele godt sammen. Smelt resten af smøret ned i og rør godt rundt. Smag til med lidt salt.
Klip purløg over.
Server med syltede rødbeder (evt skåret i tern) og rugbrød, evt. ristet og smurt med tyndt lag smør.
Noter
Der burde være nok til 4 personer, men det smager så godt så vi to nogen gange kommer til at spise det hele på en gang….