Nemme surdejsboller til morgenmaden eller bare fordi man har lyst. Det tager 24 timer at bage bollerne, men der er kun omkring 40 min arbejde.
Forb. tid1d
Tilb. tid40min
Ret: Bagning, Brød, Morgenmad
Køkken: Dansk
Keyword: bagning, Boller, Brød, surdej
Antal: 8Boller
Forfatter: Foodies.dk
Ingredienser
Klargjort Surdej
1spskSurdej
2spskHvedemel
2spskFuldkornshvedemel
0,5dlvand
Bolledej
1portionKlargjort surdej
5dlHvedemel(vi bruger økologisk Manitoba)
1 dlFuldkornshvedemel(vi bruger økologisk stenkværnet Ølandshvede)
3dlVand
2tskGroft salt
Sådan gør du
Klargøring af surdejen
Tag en spsk surdej og kom i en lille skål. Bland hvedemel, fuldkornsmel og vand i. Skålen dækkes og stilles på køkkenbordet. Vil man have morgenboller gøres dette om morgenen sagen inden bollerne skal bages.
Lad surdejen udvikle sig i ca. 10 timer indtil den er vokset til mindst dobbelt størrelse og har tydelige luftbobler. Det passer som regel med at surdejen er klar omkring aftensmads tid, hvis den gøres klar om morgenen.
Bolledejen
Vi bruger en røremaskine til disse boller, men de kan også laves i hånden. Kom vand og den klargjorte surdej i skålen til røremaskinen og rør kortvarigt. Herefter kommes resten ingredienserne og der røres ved lav hastighed i ca. 10 min indtil dejen er smidig og elastisk. Laves bollerne i hånden skal dejen æltes grundigt på et meldrysset bord. Bemærk det er en ret fugtig dej.
Dejen kommes i en stor meldrysset skål, tildækkes og stilles på køkkenbordet til hævning i ca 12-14 timer.
Bagning
Tænd ovnen på 225 gr og kom en bageplade ind som kan varme op sammen med ovnen.
Vend dejen ud på et meldrysset bord. Den skal ikke æltes eller slås ned.
Med en bagespatel eller kniv deles dejen i 8 portioner.
Bollerne formes ved at folde hvert hjørne af bollen indover midten. Pas på ikke at slå luften ud af bollerne. Sæt bollerne på bagepapir efterhånden som de bliver formet.
Når ovnen er varm glides bagepapiret over på den varme plade og kommes i ovnen.
Bollerne bages i 17-18 min indtil de lyder hule når der bankes på bunden.
Bollerne afkøles lidt inden de spises lune - gerne med smør :)
Noter
Ønskes en mere rustik overflade kan bollerne bages ved 250 gr varmluft i 14-15 min.