Ja, man kan sagtens lave sin egen øl!

Denne artikkel er første del af to fra gæsteskribent Jonathan Beck Jørgensen om brygningen af årets juleøl.

Hvem kan lave øl?

Med min erfaring plejer jeg at sige at alle kan lave øl, fordi man kan altid finde en fremgangsmåde, som alle kan være med til.

Jeg plejer dog også at sige, at hvis man skal nyde processen og sikre at man laver fantastisk øl, så er det en stor hjælp at man samtidig godt kan lide at lave mad.  Årsagen er meget simpel; At brygge øl minder om at skulle lære at lave god mad igen helt forfra.  Man skal forstå de forskellige ingredienser og hvordan de sammen danner smagen.

Historien og profilen
For omkring 5 år siden blev jeg gjort bekendt med at en kollega selv lavede øl, så jeg tænkte at det skulle smages på og købte et par forskellige. Læseren skal være opmærksom på at jeg på dette tidspunkt ikke havde bevæget mig ud i af smage alt det dejlige øl, man kan finde alle  steder idag. Dengang købte man en Grolsh eller Corona hvis det skulle være fint.

Da jeg endeligt satte mig for at smage hans øl, blev jeg i den grad overrasket over hvor godt det smagte. Jeg kan huske jeg tænkte “WOW! Kan man lave noget selv der smager SÅ godt?!?!”

Kort tid efter begyndte jeg er researche hvad der skulle købes af udstyr og få mig et overblik over hvordan man skulle gøre.

3 options
I grove træk kan man vælge mellem 3 forskellige fremgangsmåder når man skal brygge øl, men for at forstå hvordan de adskiller sig skal man først forstå de grove træk i processen.

1) Man skal danne smag og sukkerstoffer. Dette gøres med malt (typisk byg)
2) Man skal skabe  en balance mellem det søde og bitterhed samt give brygget humlesmag/duft
3) Brygget skal gære

De forskellige fremgangsmåder der er beskrevet nedenfor har 1 ting tilfælles – gæringen er ens uanset hvilken metode man bruger, så vi kigger kun på hvordan de adskiller sig på pkt 1 og 2.

Shake’n’brew (Brew kit)

Denne metode tager kort tid og svarer lidt til at købe en opskrift til Maizena kage og det er lige så nemt.
Det smager fint men giver ikke nogen mulighed for selv at sammensætte en opskrift. Pkt 1 & 2 er samlet i et.

Extrakt bryg

Her opnår man pkt 1 ved at benytte ekstrakt og man kan vælge imellem flere forskellige slags. Kort fortalt koger man en mængde vand sammen med ektrakten hvorefter man koger humlen for at danne bitterhed og humle smag/duft. Man kan her påvirke smagen i højere grad end ved et Beerkit, hvor det hele er forudbestemt, men man er begrænset i de forholdsvis begrænsede valgmuligheder der er i ekstrakt. Der er typisk omkring 5 forskellige.

Allgrain

Her gøres alt fra bunden. Pkt 1 opnåes ved at trække smag og sukkerstoffer ud af malten hvorefter man koger humlen. Der findes stort set uanede muligheder for at sammensætte forskellige malte, fordi udvalget er så stort.

Hvor starter man?

Jeg startede selv med Ekstraktbryg, da det virkede nemt nok at starte med og sikrede nogen kvalitet. Jeg vil selv anbefale det samme til andre som skal prøve at brygge øl, ikke mindst fordi man skal have mindre udstyr og fordi det er til at overskue.

I næste artikel vil jeg gennemgå allgrain processen, da det er den vi har brugt til vores bryg. Jeg vil samtidig gennemgå ingredienserne fra opskriften.

Jordbær drink

Hvert forår får jeg en enorm lyst til jordbær, men friske jordbær på denne årstid er simpelt hen for dyre, for umodne og som regel fra områder hvor man reelt ødelægger en masse omkringliggende natur for at fremdyrke dem så tidligt, hvilket jeg ikke helt synes jeg vil støtte. Men så er det jo godt at jeg sidste sommer plukkede en masse bær og puttede i fryseren 😉

En af favoritterne er blevet denne friske, sommeragtige drink som jeg laver med tøede bær.

250 g. jordbær
2 dl. vand eller dansk vand
2 spsk. citron
2 spsk. flormelis (eller mere hvis man vil have det sødere, prøv dig frem)
Hvid rom efter smag og behag
Knust is

Blend alle ingredienserne undtagen rom og is til en ensartet masse. Hældes i høje glas over knust is og hvid rom og rør rundt med et sugerør. Værsgo’, nemt, hurtigt og lækkert mens grillen varmer eller som en opfriskende drink på et hvert andet tidspunkt på eftermiddagen eller aftenen.

Man kan selvfølgelig udelade rommen hvis man ønsker en alkoholfri version. Min søn er vild med den og jeg putter ikke ekstra vand i hans istedet for rommen.

Portionen passer til 2-3 glas alt efter deres størrelse og mængden af is og rom du vælger at bruge.

Sangría

Jeg er kommet til at love min mands kolleger at servere ferie-sangría og at dele min opskrift… Ikke nemt når den nu er i hovedet og det foregår pr. “gefühl” men her er et skud, og det jeg serverede følger dette. Oprindeligt var det en af vores venner i Spanien der lærte mig at lave det, og hun brugte brandy, men da jeg startede med at lave den i Danmark for mange år siden, kunne jeg ikke finde det – eller også var rom bare billigere på mit SU-budget – det husker jeg ikke lige.

2 appelsiner
1½ citron
2 nektariner (valgfrit)
2 dl sukker
1½ dl rom (en spanier vil forestrække en brandy – eks. Soberano)
1l spansk rødvin (af tempranillo druen foretrækkes – jeg plejer at købe en “bag in a box” vin)
isterninger
Dansk vand

Appelsiner og citroner vaskes grundigt og skæres i kvarte skiver.  Lægges i en kande (2 l) eller en bowle, pres den let med en træske så lidt af saften trænger ud og strø sukker over. Hæld rom over og lad trække i en god time. Nektarinerne udstenes og skæres i trekantede stykker og tilsættes – også her må du gerne lige presse lidt saft ud af dem.

Tilsæt rødvin og rør rundt til alt sukkeret er opløst, og lad det trække yderligere en times tid. Nu skal du smage. Den skal på dette stadie være nærmest saftevandssød, men pas på, den sparker! (Der er en ret høj alkoholpromille på nuværende tidspunkt selvom man ikke altid kan smage det). Du kan evt. kan tilsætte mere sukker, men husk at røre godt rundt så det hele opløses.

Tilsæt isterninger så kanden er 3/4 fuld og fyld op med dansk vand. (Mange gange er der egentlig ikke plads til isterningerne når du bruger kanden, så fylder du bare op med dansk vandet, lægger et par isterninger i glassene (3-4 stykker) og hælder sangría’en over og så kan du fylde op med isterninger bagefter).

Hældes op i glas og lad gerne lidt frugt og is følge med.

Salud!

6 klassiske drinks

Sommeren er højsæson for kolde drikke og  her er 6 bud på gode drinks til når dagen er ved at være til ende og der enten skal slappes af eller hygges.

Først 3 shortdrinks

Black Russian
4 cl vodka
2 cl Kahlua
Knuste isterninger

Isen hældes i et glas. Vodka og Kahlua tilsættes. Der røres og serveres.

Daiquiri
4 cl. rom
2 cl. citronsaft
1 tsk. flormelis
Isterninger

Kom alle ingredienser i en shaker. Shake, hæld op i et glas og server.

Margarita
1/2 tequila (skal være god tequila, ikke den med rød hat)
1/4 Cointreau
1/4 citronsaft
Isterninger

Gnid kanten af et glas med citron og dyp i salt. Kom alle ingredienser i en shaker. Shake, hæld op i glasset og server.

Og så også 3 klassiske Longdrinks

Champagne Cocktail
2 cl cognac
1 stænk Angostura
Champagne
1 Sukkerknald

Læg sukkerknalden i bunden af et glas, og kom et stænk Angostura på den så sukkeret suger det op.
Tilsæt derefter Cognac og champagne og server. Skal der severes mange kan glassene forberedes med sukkerknald og Angostura hvorefter champangen hældes i lige før servering.

San Francisco
2cl creme de banane
2cl vodka
10 cl appelsinjuice
Grenadine

Vodka hældes over is i et højt glas og der hældes 4/5 dele op med appelsinjuice.
Creme de Banane kommes i og til sidst hældes en smule grenadine forsigtigt ned langs siden, så det lægger sig på bunden.

Tequila Sunrise
2 cl tequila
1 stænk rød grenadine
Appelsinjuice

Hæld tequila og appelsinjuicen op i et højt glas.
Tilsæt tilsidst lidt grenadine indtil drinken ser festlig og indbydende ud.