Basismetode

Kog bolchemassen som beskrevet i grundopskriften og hæld den ud midt på din bolchemåtte.

Når massen begynder at stivne lidt i kanterne vender man det indad med skraberne (efter ca. 1 minut). Hvis der skal pulversmagsstoffer i, er det nu – sørg for at folde bolchemassen ind over hurtigt så smagen ikke fordamper. Brug plastikskraberne til at vende massen ind mod midten igen og igen, så det blandes godt og holdes varm. Rør ikke med hænderne endnu – det er stadigt for varmt. Efter endnu et minut kan du putte farvestofferne i (undtagen hvid).

Farvestoffer dryppes ud over massen

Bliv ved med at vende massen mod midten med dejskraberne.

Når du kan lave en rille i massen uden at den flyder meget hurtigt ud er det tid til smagsstofferne. Igen lukkes massen hurtigt hen over så det ikke fordamper.

Hvis du skal bruge hvid skal den sigtes i efter smagsstofferne, og vær opmærksom på, at den hvide køler massen og gør den hård meget hurtigt – her kan ovnen (på 80 – 100 grader) være en stor hjælp. Vær klar til at ælte med hænderne så snart du putter den hvide i.  Nogen mener at det er en fordel at bruge en pensel til at fordel farven – det har jeg endnu ikke gjort og synes egentlig ikke der er tid… (Se også under tips)

Massen køler hurtigere hvis den kommer ud mod måttens kanter nu, og så snart du kan røre med fingrene (iklædt gummi eller latexhandsker, som er olieret) skal du ælte og vende massen med lette bevægelser, hvor hænderne kun er i berøring ganske kort. Hvis man trækker massen bliver den mere perlemorsagtig, men den køler også hurtigere.

Bolchemassen æltes

Når det hele er godt æltet hakker man en bid af (1/4 – 1/3) som rulles til en stang og klippes. Pas på – de klistrer og de klippede bolcher skal helst ikke røre hinanden for meget.  Hvis det er for koldt splintrer de når man klipper.

Bolcherne klippes - her stribede og de vendes 1/4 omgang for hvert klip

Variationer kan laves ved at
– sno stængerne lidt inden de klippes,
– klip – drej 1/4 omgang – klip,
– klip og pres mønster i med gaffel (kræver en hjælper),
– pres hjørner ind hurtigt efter de er klippede og/eller tril dem runde  (her er det en god ide med flere hjælpere og at man starter mens de er lidt varmere)
– hak bolcherne med en brødhakke (skal køre let og løst og du skal ikke bruge kræfter, lad dens egen vægt arbejde) eller med en kniv

  • Forside
  • Kom igang
  • Bolchegrundmasse
  • Stribede bolcher
  • Bolcher med slag
  • Slikkepinde
  • Smagsvarianter – almindelige bolcher
  • Smagsvarianter – stribede bolcher
  • Smagsvarianter – bolcher med slag
  • Opbevaring
  • Tips til success
  • Efterlad gerne en kommentar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.