Hurtige Flutes

Kender i det når fruen i huset proklamerer at hun laver Hokkaidosuppe til aftensmad, men i samme åndedrag lige nævner at vi ikke har noget brød at spise til?

Det kender jeg så nu og derfor fik jeg lige flikket denne opskrift sammen efter at have læst et par stykker på nettet. Hvorfor selv lave en? Jamen det er fordi de enten havde ALT for meget mel, eller dobbelt så meget gær, så enten tørre brød, eller en ulækker smag…

Denne opskrift bygger på en Ciabatta opskrift og giver to lette lækre flute på under 3 tmer 🙂

Hurtige Flutes

Hurtige flute til for eksempel når man lige mangler brød til suppen.
Forb. tid5 min
Tilb. tid15 min
Hævning2 t 30 min
Ret: Bagning, Boller, Brød
Køkken: Fransk
Keyword: bagestål, flute, gærbrød, hurtige
Antal: 2 stk
Forfatter: Foodies.dk

Equipment

  • Bagestål

Ingredienser

  • 25 gr Gær (Eller 7-8 gr tørgær)
  • 250 gr Vand (Lunt)
  • 50 gr Durummel
  • 300 gr Tipo 00 Hvedemel
  • 1 tsk Salt

Sådan gør du

  • Opløs gæren i det lune vand. Hvis der bruges tørgær, så lad det stå i 5-10 minutter til det skummer lidt.
  • Bland de 2 meltyper sammen og kom i vandet sammen med saltet. Røres grundigt sammen med en ske og æltes kortvarigt i skålen.
  • Lad dejen hæve 2 timer et lunt sted. Har man virkeligt travlt så bare nøjes med 1 time.
  • Kom dejen på et meldrysset bord. Del den i 2 lige store dele og træk/form forsigtigt til 2 flute. Har man en flute form, så brug den.
  • Lad brødet hæve 1 time et lunt sted. Kom et let klæde over, så de ikke tørrer på overfladen.
  • Tænd ovnen på 250 grader og lad den varme op mens brødet hæver. Har du et bagestål eller en bagesten kommes denne i så det kan varme grundigt op.
  • Pensl flutesne med vand og bag i ca 15 min. Måske et par minutter længere hvis der ikke bruges bagestål eller sten.
  • Kom de nybagte flute på en rist og lad dem hvile i mindst 15 min før de spises.
  • Nydes lune til fx suppe

Ris på mange måder

Ris er for mange en basis fødevare som spises til mange måltider og anses tit for en kedelig nødvendighed. Men ris er ikke bare ris og kan tilberedes på mange måder, hvilket kan gøre risen til en spændende del af måltidet.

De typer af ris der som oftest serveres ved de danske middagsborde er alle langkornede ris:

Parboiled ris
Jasmin ris
Basmati ris

Fælles for disse er at de alle kan tilberedes efter en simple formel:

1 del ris
1½ del vand
En smule salt

Kom salt i vandet og bring vandet i kog. Kom risen i og lad den småkoge under låg i 20min.

Bruger man Jasmin eller Basmati ris bør man skylle risene inden de bruges så man undgår den talkum der fortsat ofte benyttes til at holde dem tørre!

Vil man gøre oplevelsen en smule mere smagfuld kan man ændre opskriften så den hedder

1 løg, hakket
Lidt vegetabilsk olie
1 del ris
1½ del vand
En smule salt

Varm olien op i en gryde og steg løget til det er gennemsigtigt. Tilsæt ris og slat og steg risene med i et par minutter til de bliver klare. Hæld vandet over og lad det småkoge i 20min. Man kan med fordel også lade krydderurter koge med, som fx løvstikke.

Vil man have endnu mere smag i sin ris kan man koge den i bouillon i stedet for vand eller komme krydderier som fx. gurkemeje eller paprika i. Vi steger også tit et hakket fed hvidløg med sammen med løgene. Til indiske retter kan man stege hele krydderier som fx. spidskommen, kardemomme, nigellafrø eller sennepsfrø i olien inden risene kommes i.

Vil man koge ris som de gør i Thailand, så udelades saltet og risen koges i 12min, hvorefter den tages af varmen og står med låg på i 12min. Herved får risen lov til at stå og dampe og den klistre lidt.

Er man til autentisk Indisk ris, så skal risen have længere tid end vi er vant til, da de i Indien mener vi spiser halvkogt ris. Skyld risen 5-6 gange i koldt vand og land den herefter stå og trække i vand i 30min. Herefter koges risen som vanligt, men i 25min i stedet for 20min.

En anden type ris er de mellemlange ris, som er mere ’buttede’ i formen. Disse findes typisk i Spanske og Italienske retter:

Valencia som bruges til paella.
Arborio og Carnaroli som bruges i Risotto.

Udover de ovenstående ’almindelige’ ristyper findes der et bredt udvalg af mere ukendte typer:

Brune ris eller natur ris som de også kaldes. Dette er ris af samme typer som de ovenstående som ikke er blevet poleret. De har et højere indhold af kostfibre og vitaminer, specielt B1.

Da man skal have blødgjort den hårde skal inden de spises skal disse ris koges længere

250gr ris
6 dl vand

Kom vand i kog og hæld risen i. Lad risen koge under låg i 35min. Tag gryden af varmen og lad den stå i 5min med låg på inden risen serveres.

Sushi ris, som tilberedes specielt for at opnå den rette klistrede konsistens

250gr Sushi ris
4 dl vand
2 spsk risvineddike
2 spsk sukker

Skyld risen i koldt vand indtil vandet er klart. Kom risen i en gryde sammen med vandet og bring i kog. Lad risen koge i ca. 10min til risen har absorberet vandet. Tag gryden af varmen og lad risen køle af under låg.
Opløs sukkeret i eddiken og når risen er håndlund røres blandingen i risen. Sørg for at holde risen fugtig indtil den skal formes til sushien.

Camargue ris, som er røde ris fra Frankrig med en speciel nøddeagtig smag.

Kom risen i rigeligt kogende vand (2-3 gange så meget vand som ris) og lad dem koge i 30min. Tag gryden af varmen og lad den stå med låg i yderligere 30min. Herefter hældes det overskydende vand fra og risen kan serveres.

Vilde ris, som ikke er ris men frøene fra en nordamerikansk vandgræsart. Det er aldrig rigtigt lykkedes at dyrke den kommercielt, hvorfor en stor del af høsten stadigvæk foregår ved at man sejler i kano ind mellem græsset og slår med stokke så risene falder ned i kanoen. Specielt i staten Minnesota er dette en høst som fortsat er udelukkende tilladt indianerne at foretage. I Canada er høsten mindre reguleret og foretages mere kommercielt ved hjælp af luftpudebåde i stedet for kanoer.

2½ dl vilde ris
7½ dl vand

Skyld risen grundigt under rindende vand. Bring vandet i kog og kom risen i. Kog risen i 40-50min alt efter hvor blød den ønskes. Tag gryden af varmen og rør rundt men en gaffel. Kom låget på igen og lad risen stå i 5min. Hæld evt. overskydende vand fra og server.

Aioli (hvidløgsmayonnaise)

Det klassiske tilbehør til stegt eller grillet fisk, grillede grøntsager, blæksprutteringe, små ovnbagte kartofler…

2 æggeblommer (pasteuriseret)
4 fed knust hvidløg
ca 2½dl god olivenolie
lidt peber
2 spsk citronsaft

Kom æggeblommer og hvidløg i en blender eller foodprocessor med et skarpt knivblad og blend det godt sammen.

Tilsæt olivenolien dråbevis mens maskinen kører. Når saucen er tyknet lidt, kan man begynde at tilsætte olien i en tynd stråle og blende videre til al olien er optaget og saucen er tykflydende og glat. Til sidst tilsættes citronsaft og peber.

Kan gemmes i køleskab i 3-4 dage.

BBQ Sauce

Til grillmad hører BBQ sauce og blandt de mange opskrifter jeg har prøvet er denne en klassiker jeg vender tilbage til gang på gang – både til at pensle med under grillning og som tilbehør til fx. spareribs.

7½ dl hakket løg
2 spsk presset hvidløg
4 spsk olie
1 dåse hakkede tomater
2 spsk senneps pulver
2 spsk sukker
1½ spsk Edike
1,75 dl tomatpuré eller ketchup
Salt og peber
Chili som man lyster – smager godt uden.

Varm olien op i én gryde og kom løg i. Suater løgene til de alle er bløde og lige ved at blive svagt lysebrune. Kom resten af ingredienserne i undtagen salt & peber og lad det hele simre på lav varme i lang tid. Det er meget svært at sige hvorlænge men et par timer er absolut ikke for lidt.

Når man synes den har fået nok smages den til med salt og peber.

Kan som sagt bruges til at pensle med under grillning eller serveres lun som tilbehør til allerede tilberedt kød – den smager bedst lun da løg smagen bliver meget kraftig når den er kold.

Velbekomme!

Kyllinge marinade m/Ahorn sirup

Super nem lækker marinade til kylling – netop afprøvet til knægtens klassefest med stor success.

1½ dl Soya
3 Spsk Ahorn sirup
4 cm Ingefær (frisk revet)
3 fed presset hvidløg
1 stor chili skåret i tynde skiver (flere hvis man vil have en stærk chili smag)
½ tsk stødt kanel

Mariner kyllinge stykker mindst et par timer gerne længere hvorefter de kan enten laves i ovn eller grilles.

Velbekomme!

Før vinteren er forbi

Hjemmelavet rødkål

Har du kun smagt rødkål på glas, er der noget du mangler at opleve. Rødkål kan have en enorm fyldig smag og som i alle gode opskrifter, kan du prøve dig frem med nye ingridienser

Jeg plejer at lave kålen dagen før den skal spises, så smagen får lov til at trænge helt ind. Jeg har serveret den sammen med så forskellige ting som flæskesteg og rejer. Den har også stået i adskillige buffeter, sjovt nok som det eksotiske indslag. Op til jul putter jeg altid lidt mere kanel i. Lavet på din måde, bliver rødkål mere end bare det obligatoriske tilbehør

Continue reading “Før vinteren er forbi”

Pesto Genoese

Pesto kommer fra Liguria området i Italien og var oprindeligt en måde hvorpå den dejlige smag af basilikum kunne gemmes og nydes hele året. I dag er pesto blevet en ret for sig selv med et følge af lidenskablige pesto elskere der alle har deres egen idé om hvordan en pesto skal laves. Der findes endda et officielt Pesto Broderskab hvis formål der er at bevare den ægte pesto og der afholdes hvert år et officielt Pesto Mesterskab. Nedenstående opskrift er min pesto opskrift, som så vidt jeg ved ligger tæt op af Broderskabets.

Continue reading “Pesto Genoese”

Mexikansk Mole Sauce

Mole er ikke én bestemt sauce, men snarer en betegnelse for en bestemt type hvor de mest berømte er dem, der som denne, har chocolade som en vigtig bestanddel. Mole er i sig selv ikke en sauce, men en blanding der indgår som en ingrediens i den færdige sauce. Saucen i denne opskrift er beregnet til fjerkræ som kalkun og kylling, men vil med held ved at udskifte boullionen bruges til fx. kalv eller lam.

Continue reading “Mexikansk Mole Sauce”