Mexikansk Mole Sauce

Mole er ikke én bestemt sauce, men snarer en betegnelse for en bestemt type hvor de mest berømte er dem, der som denne, har chocolade som en vigtig bestanddel. Mole er i sig selv ikke en sauce, men en blanding der indgår som en ingrediens i den færdige sauce. Saucen i denne opskrift er beregnet til fjerkræ som kalkun og kylling, men vil med held ved at udskifte boullionen bruges til fx. kalv eller lam.

Ingredienser:

Mole

  • 700gr tomater
  • 1 løg (mellem stort)
  • 10 fed hvidløg med skal
  • 10-15 chilier
  • 1/4 kop sesam frø
  • 1 Spsk knust sort peber
  • 4 hele nelliker
  • 1/4 kop frisk oregano (1 Spsk. tørret, hvis frisk ikke findes)
  • 1/4 kop frisk timian (1 Spsk. tørret, hvis frisk ikke findes)
  • 1/4 kop mandler (smuttede)
  • 1/4 kop jordnødder (usaltede)
  • 1 kop kyllinge boullion
  • 100gr mørk chokolade (mindst 60% kakao indhold, gerne højere – vi brugte 75%)

Saucen

  • 1 kop Mole
  • 400gr Tomat pure (fra flaske)
  • 1 kop kyllinge boullion
  • 15gr mørk chokolade (mindst 60% kakao indhold)
  • Frisk koriander

Tilberedning

Mole

Forvarm ovn til 250. Skær løget i kvarte og kom på en plade sammen med hvidløg og tomater. Kom i ovnen og bag i 10min. Tag hvidløgene ud og bag resten 8 min. længere.

Fjern kernerne fra chilierne. Gem nogle af kernerne. Chilierne ristes herefter på en stegepande indtil de er let brunede. Herefter kommes de i en skål og dækkes med kogende vand. De skal trække i 30min.

Rist sesam frøene på en pande sammen med nogle af chili kernerne. Når sesam frøene begynder at springe er de klar.

Rist oregano og timian i et par sekunder på en varm pande.

Rist mandler og jordnødder på en varm pande til de er let brune.

Det hele kommes i en blender sammen med kyllinge boullionen og blendes en jævn masse.

Hæld blandingen op i en gryde og bring i kog. Hak chokoladen og kom i gryden. Lad det hele simre i 1 time og Molen er klar til brug.

Den færdige mole kan gemmes i køleskab 3-5 dage, eller den kan fryses i passende portioner.

Mole sauce til fjerkræ

Den færdige mole, tomat pureen og kyllinge boullionen kommes i en gryde og koges i 3-4 min. Tilføj chokoladen og koges i yderligere 2-3 min.

Herefter er den klar til at servere over stegt, ovnbagt eller grillet fjerkræ sammen med frisk hakket koriander.

8 thoughts on “Mexikansk Mole Sauce

  1. Hvorfor bruger I kernerne fra chilierne? De er jo bitre – er det for at give en speciel smag?

    1. Hej Erling,

      Desværre er det bedste svar jeg kan give, at det stod der i alle de opskrifter vi læste inden vi lavede denne. Det med at fjerne kernerne fra chilier er ikke særligt mexicansk, men en skik der er opstået i de lande hvor vi ikke er så vant til stærk mad 🙂

  2. Hov de er røget ud af opskriften ved en fejl – de ristes på panden sammen med chili kernene og sesam frøene-

  3. Hej Heidi,

    Vi bagte dem hele – jeg tror de mister for meget vand hvis man snitter dem først.

  4. Hej Marie,

    De tages op af vandet og blendes sammen med resten – “Det hele kommes i en blender sammen med kyllinge boullionen og blendes en jævn masse.”

    I den oprindelige opskrift står der også, at man kan gemme vandet og bruge det til at fortynde sovsen med om nødvendigt. Men da det ikke har været nødvendigt endnu er det udeladt af opskriften her.

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.