Ny start på Foodies

Efter en lang pause genføder vi Foodies.dk. Der kommer nyt look, nye funktioner og nye opskrifter mv.

Vi har de sidste 18 mdr levet efter LCHF principperne og det skift i livsstil vil naturligvis også blive afspejlet i de opskriftersom vi deler fremover.

LCHF betyder low carb high fat og er en livsstil hvor kulhydrater undgåes og kroppens brændstof kommer fra fedt.

Vi har begge tabt mange kilo de sidste 18 måneder og selv om livsstilen måske ikke er for alle, så virker den for os.

Det nye Foodies.dk er stadigvæk ‘work in progress’, så følg med og se hvad der sker.

Madbloggersymposium 2010 – Den lange version

Skrevet af Vivi og Michael

Igår havde vi fornøjelse af at deltage i et event for madbloggere i Danmark. Dejligt at møde ligesindede og sjovt at se ansigterne bag dem vi har snakket med på nettet.

Det korte indlæg – appetitvækkeren skrevet  igår – var en stillet opgave, skriv et blogindlæg på 15 minutter og publicér det inden vi går til aftenens program. Puha, godt at jeg havde taget nogle noter vi kunne støtte os til og godt at jeg skriver hurtigt 😉 Her kommer så en lidt mere uddybende fortælling om hvad dagen bød på.

Vi startede efter en kort intro og præsentation af hovedfolkene bag symposiet, Rasmus og Maria, med lidt blogger historie, tips til blogning og til at brede kendskabet til sin blog fra Trine-Maria Kristensen, hende fra hovedetpaabloggen.dk. Spændende og inspirerende.

Så kom Kasper Bergholdt på med lidt om mulighederne for at tjene penge på sin blog, og især om, hvor meget arbejde det kræver og hvor svært det egentlig er.

Første indlæg jeg har taget en masse noter fra var en vinsmagning med danske vine – primært fra Lilleø, så Claus Meyer var selvfølgelig med inde over et eller andet sted i opstarten og han er også forhandler af vinene.

Anders Selmer fortalte om hvordan de er kommet igang og om måden vinene produceres. En ting som jeg sad og undrede mig meget over, er at man rent faktisk kan dyrke druer i Danmark, men forklaringen er at Lilleø markerne ligger så der er hav på 3 sider af den ene og 2 sider af den anden. Al det lys som druerne derfor får, og også det mere lys der er på disse nordlige breddegrader i forhold til eks. Frankrig, opvejer de færre soltimer, i og med at sukkeret opstår ved fotosyntese og fotosyntese dannes ved hjælp af lys. Vi smagte 4 spændende vine, hvoraf især den sidste nok vil blive udforsket mere ved en anden lejlighed, måske endda sammen med Indisk mad. De er dog lidt svære at få fat i, dels forhandles de næsten kun i Meyers delikatesse forretninger, dels er de ret så dyre i forhold til mere kendte og nemmere tilgængelige vine og dels så er de største produktioner kun på ca. 2300 flasker.

Tiden var derefter til at få lidt at spise (tiltrængt efter vinsmagning på næsten tom mave). Mads Nybro fra Beta fik efter nogle tekniske problemer præsenteret indholdet i vores pose. Et par italienske boller med lidt rugmel, foie gras og bagt kartoffel pate på tube, hjertesalat med rygeostskum – som skulle hentes idet det blev sprøjtet ud af en siffon, en dåse suppe med en tyk, lækker nuddel som skulle lægges i ca. 60 grader vandbad mens det andet blev spist. Sjov og spændene måde at få en let frokost, og absolut delikat. Hertil kunne man så tage sig et glas Butler  is the. Frokosten blev sluttet af med en lille snak i form af marcipan med hindbær overtrukket med hvid chokolade og med popcorn/vanille pulver til at “dyppe” i. Is the’en er i øvrigt også et nyt produkt som en mand laver hjemme i sit bryggers og sælger på kartoner eller flasker. God, dejlig frisk og mindre sød en Nestea og med langt mindre smag af garvesyre end andre produkter. Desværre fik jeg ikke fat i hvor man kan være heldig at findet dette produkt.

Så blev det tid til at smage dansk mikrochokolade – MUMS! Chokolademager Mikkel Friis-Holm fortalte om deres tilgang til at finde de rigtige chokolade bønner og deres forsøg med at få den helt rigtige smag frem. Spændende historie og lækre smagsprøver på deres chokolader. Man kan købe chokoladen for 60 kr. pr. plade via hans hjemmeside, eller hvis vi havde haft kontanter nok med, så kunne vi købe dem på stedet.

René Langdahl fortalte derefter om den gode madanmeldelse, ikke noget vi gør så meget i her på Foodies, så der må jeg indrømme at der blev taget en mental time-out, men da så Claus Meyer og Charlotte Mithril kom på banen blev jeg (og resten af publikum) vækket til live af Claus’ høje, klare og sprudlende fortælling om Nomas opstart, de rygter som Noma startede med at kæmpe mod (omkring hvad deres menu bestod af) og indgangen til det Nye Nordiske Køkken, en meget levende og billedlig fortælling om hele baggrunden og ideén, hvorefter Charlotte kastede sig ud i en beskrivelse af selve arbejdsprocessen med at komme frem til det Nye Nordiske Køkkens råvarevalg og skabelsen af de gode opskrifter – en process som stadig ikke er kommet til vejs ende. Dermed fik vi også mulighed for at byde ind og komme med ideér og forslag til, hvordan man kan udbrede konceptet til de enkelte hjem bedre, og jeg håber meget at nogle af disse idéer tages op, da det er ret frustrende at få afvide at naturen er fuld af gode råvarer som bare kan plukkes og samles – men når vi ikke ved hvor vi skal lede og hvordan det ser ud, så er det mildt sagt ret svært!!!
Man kan finde deres rapport om råvarer på idegryden.dk og Søren Esbersen har sørget for at der er en hjemmeside med links, billeder og GPS koordinater hvor man kan finde nogle af disse råvarer på kulturlandskab.dk… en god start, men bloggerne i salen mente at det kunne gøres bedre og kendskabet spredes mere. Klar mulighed for forbedring, og så vidt jeg kunne se, blev det også noteret, så vi håber at der kommer noget godt ud af det 😉

Dernæst var der et kort videointerview med en af USA’s største bloggere Mark Bittman som fornylig var på smutvisit i Danmark. Maria havde interviewet ham på kajen og det var interessant at høre hans mening om hvordan de danske madblogs måske kunne udvikle sig og blive endnu bedre og måske også tiltrække sig endnu større læserskare.

Nu var det så blevet tid til kaffepause, hvor Coffee Collective bød på smagsprøve på to forskellige kaffer, en fra Kenya og en fra Nicaragua. Der blev også holdt et kort indlæg om kaffekvalitet og direct trade, og vi lærte at kaffefremstilling er en videnskab som vin men samtidigt en af de mest komplekse fødevarer i verdenen. Ingen af de tre produktionsled – bonden, risteren og barristaen – har fuld kontrol over det endelige produkt, god kaffe skal være et perfekt samspil mellem de tre for at få den optimale kaffeoplevelse ud af hver enkelt bønne.

Så var der små workshops af hver et kvarters varighed. Der var tid til at man kunne deltage i tre workshops, men fem at vælge mellem, så man skulle fravælge noget. Vi var to foodies afsted, så vi delte os på efter interesse, og kom dermed alle fem igennem. Mange af de ting der blev sagt bekræftede os i at det vi gør ikke er helt ved siden af i forhold til vores formål med bloggen, og der kom inspiration og idéer til videreudvikling. Vi lover ikke at vi bruger noget af det, men vi fik lidt at tænke over og debattere. Workshops sluttede så af med ”tvangsblogning på et kvarter” – som resulterede i gårsdagens appetitvækker som allerede nævnt.

Det var så slut på det formelle program, men dagen er ikke ovre endnu. På vejen ud fik vi hver en goodiebag med mange lækre ting, opskrifter, reklamer og andet gejl.

Gruppebillede på kajen foran bygningen vi har tilbragt dagen i og derefter afsted på en kort gåtur til Knipps kaj, under Knippelsbro, hvor der er lavet en midlertidig restaurant i tre uger og dette var sidste aften. Sjovt koncept og god mad. Krabbekløer, confit du canard, en kort pause hvor vi fik en privat opvisning af tre tangoer ved Sidse Hasle og Aldo Velásques (flot!), ost og tilsidst Crema Catalán, alle retter med dertilhørende vine. Jeg skulle køre hjem, så jeg sprang vinen over og fik i stedet en dejlig hyldeblomst sodavand – den må jeg altså kigge efter, for den var rigtig god.

Der var så lagt op til afterparty til den lyse morgen, men kort før midnat blev vi enige om at vi ikke kunne rumme mere, jeg var ikke helt optimalt påklædt til nattens temperaturer, og hovederne var fulde af dagen oplevelser.

Søndag er der faktisk mere på programmet, Grønch, gratis adgang til madmesse og releaseparty på et nyt madmagasin, men det bliver desværre uden os – der er vasketøj og afslapning/hygge med sønnike inden han skal på lejerskole meget tidligt mandag.

Stor tak til Rasmus og Maria, (og alle sponsorerne/partnerne) for et kanon arrangement. Håber at i har tid og kræfter til at gentage næste år, og at vi ser jer igen.

Madbloggersymposium 2010

I dag havde vi fornøjelse af at deltage i et event for madblogger i Danmark. Dejligt at møde ligesindede og sjovt at se ansigterne bag dem vi har snakket med på nettet.

Kort fortalt har programmet budt på en masse spændende indlæg i løbet af dagen. Første indlæg jeg har taget en masse noter fra var en vinsmagning med danske vine – primært fra Lilleø, så Claus Meyer var selvfølgelig med inde over et eller andet sted i opstarten og han er også forhandler af vinene. Vi smagte 4 spændende vine, hvoraf især den sidste nok vil blive udforsket mere ved en anden lejlighed, måske endda sammen med Indisk mad.

Så blev det tid til at smage dansk mikro chokolade – MUMS!

René Langdahl fortalte om den gode madanmeldelse, ikke noget vi gør så meget i her på Foodies, så der må jeg indrømme at der blev taget en mental time-out, men da så Claus Meyer og Charlotte Mithril kom på banen blev jeg (og resten af publikum) vækket til live af Claus’ høje, klare og levende fortælling om Nomas opstart og indgangen til det Nye Nordiske Køkken.

Der er mange flere noter, men ikke mere tid til at skrive nu, vi skal snart videre til middag, men måske inspirationen kommer til at dele mere med jer senere 😉

Stegt ørkenrotte

– Aprilsnar 2010 –

Da vores søn ikke længere gad passe sine ørkenrotter valgte vi at lade dem indgå i et kulinarisk forsøg inspireret af de Peruvianske opskrifter med marsvin.

billede0022-thumb

2 ørkenrotter, flået og renset

1 dl mel

½ tsk spidskommen

Salt&peber

1½ dl olie

Sørg for at rotterne er helt tørre. Bland salt, peber og spidskommen og gnid rotterne med blandingen. Vend herefter rotterne i melet og læg dem til side.

Varm olieen op til den er meget varm (friture temperatur). Steg rotterne í 5-6 min til de er mørkt gyldent brune.

Server rotterne varme med kartofler og salat.

oerkenrotte

Velbekomme!

Da vi i dagens anledning anklages for at dette er er aprilsnar, er her resterne af Pippin efter at vi har fortærret ham.

pippin

Shhh! – Det er hemmeligt ;)

I går var jeg til et arrangement jeg ikke må omtale. Hverken mundtligt eller skriftligt, hvilket jo er en smule svært at overholde 100% som blogger.

Men for ikke at træde nogen over tæerne vil jeg så ikke fokusere på arrangementet, men på oplevelsen – og det var en oplevelse. En positiv oplevelse.

For en autodidakt amatør mad entusiast som mig var det en oplevelse at snakke med en masse folk der “er i branchen”.

Jeg havde fornøjelsen af at snakke med restauratører, madskribenter, grill entusiaster og madbloggere om den passion vi alle deler: Mad.

Specielt nød jeg at have et par timer i selskab med kvinden bag Jonas Kogebog og Claus fra Grill landsholdet. Der er sjældent at man kan sætte sig til bords med 2 ukendte mennesker og finde fælles interesse der driver flere timers hyggelig samtale, men en sand fornøjelse når det sker!

Men indtil videre er det hele jo hemmeligt, så ikke mere her fra nu.

Hvad er en Foodie?

En foodie er en madelsker, ikke at forveksle med gourmand, idet en foodie elsker alt mad, alt omkring smag og ikke har fine fornemmelser. Begrebet blev for alvor udbredt i 1984 da Paul Levy, Ann Barr, and Mat Sloan udgav bogen ”The Official Foodie Handbook.” og er nu så officielt, at der findes en definition på Wikipedia.

Også her i Danmark vinder begrebet frem. Man har fornyeligt kunnet læse en artikel i Information med titlen ’Mekka for foodies’, og der findes adskillige danske sider på links samlingen The-Foodie-Blogroll.

Hvis du også er foodie, så følg med her på siden, og du skal være velkommen til at skrive en kommentar – både ris & ros er velkommen.

Vi kan ikke love denne side vil blive opdateret dagligt, men der vil løbende komme nye artikler, opskrifter og beretninger fra vore arrangementer.

Velbekomme!