Skipperlabskovs

Skipperlapskovs

Efteråret og vinteren giver mig altid lyst til gryderetter, og skipperlapskovs er så nemt at det hurtigt er ved at blive en af min stor-favoritter. Man skal bare huske at sætte tid nok af til at koge det ordentlig mørt – i alt 1½-2 timer, men forberedelsen tager blot 20-30 minutter. Min version har nok lidt flere krydderier end vores bedstemødre brugte, men for mig gør det den bare endnu bedre.

Skipperlabskovs

Forb. tid10 min
Tilb. tid2 t
Samlet tid2 t 10 min
Ret: Hovedret
Køkken: Nordisk
Antal: 4 personer
Forfatter: Foodies.dk

Ingredienser

  • 750-900 g oksekød i tern på ca 1½ cm bedst med tykkam eller bov
  • kg kartofler gennemsnitlig størrelse skæres i kvarte og så skiver, ca 5mm tykke
  • 4 løg i grove tern
  • 3 fed hvidløg i skiver på 2-3 mm i skiver på 2-3 mm
  • 5 laurbærblade
  • 1 tsk hele sorte peberkorn
  • 5 hele nelliker
  • 1 stjerneanis
  • Vand
  • 50 g smør
  • Salt

Sådan gør du

  • Kom kødet i kogende vand og lad det koge ca 2 min (til vandet koger godt igen). Fisk det op og skyl det under koldt vand og skyl/vask skummet af gryden. På denne måde fjerne du urenheder fra kødet, ellers bliver det ret ulækkert at se på
  • Læg ca. halvdelen af smørret i gryden og tilsæt løg og hvidløg, svits det så løgene bliver næsten klare, men ikke brune. Læg kødet tilbage i gyden og hæld vand på så det lige dækker. Laurbærbladene lægges direkte i vandet men de andre kryderier kommes med fordel i en thepose som lukkes tæt med kødsnor, men sådan at der er masser af plads til kryderierne. Koges i 1-1½ time under låg. (Kødet skal være næsten mørt)
  • Læg nu kartoflerne ovenpå kødet og kog videre under låg til de er møre – 20-30 min.
  • Fisk laurbærblade og krydderiposen op, mas evt. kartolerne lidt med et kartoffelmosjern og bland det hele godt sammen. Smelt resten af smøret ned i og rør godt rundt. Smag til med lidt salt.
  • Klip purløg over.
  • Server med syltede rødbeder (evt skåret i tern) og rugbrød, evt. ristet og smurt med tyndt lag smør.

Noter

Der burde være nok til 4 personer, men det smager så godt så vi to nogen gange kommer til at spise det hele på en gang….

About

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.