Risalamande

I år var jeg blevet udpeget til at lave risalamanden til juleaften hjemme hos svigerforældrene, hvilket jeg betragter som en stor ære, men også var lidt skræmmende, da min mand ellers altid har sagt at hans fars risalamande var den bedste. Men det lykkedes mig at få fremstillet noget som alle var MEGET tilfredse med, så den vil jeg gerne dele med jer – men desværre har jeg ikke noget billede….. Den ligner også alle andre risalamander, så det går nok 🙂

 

Smør
250g. grødris
2 l. sødmælk
½ tsk salt
250 g. smuttede, grofthakkede mandler
2-3 vanillestænger
7,5 dl. piskefløde
Marsala

 

Gnid en stor gryde med smør, det hjælper mod at grøden brænder på. Skyld risen i rigeligt koldt vand og lad dryppe af i en si. Hæld mælken i gryden sammen med korn fra 1 vanillestang og varm den op under omrøring, til den er lige ved at koge. Tilsæt ris og bliv ved med at røre indtil den igen er lige på kogepunktet, skru ned så den holdes på simreniveau. Tilsæt salt, og lad grøden småkoge ca. en time. Rør i den nogle gange undervejs – jeg satte minuturet til 15 min. ad gangen. Grøden er førdig når risene er bløde, men ikke alt for udkogte, og der må gerne være lidt fri mælk, så bliver den ikke så kompakt. Køl grøden af – jeg sætter den altid ud på trappen med låg på et par timer.

Pisk fløden sammen med kornene af den anden (og tredje) vanillestang. Flødeskummet må gerne være rimeligt fast.

Put den afkølede grød i en stor skål eller et bagefad og rør den lidt blød. Bland med flødeskummet og de hakkede mandler.

Tilsæt en skvæt Marsala – jeg kan ikke sige det bedre end sådan, for jeg målte det ikke, men man skal liiige kunne ane smagen uden at det er for meget. Jeg gætter på ca. 3 spsk fulde.

Jeg havde i årets portion to vanillestænger, men syntes at der var for lidt vanille og tilsatte derfor ½ tsk tørret vanille pulver bagefter. Tørret vanillepulver er et, ihvertfald for mig, nyt produkt og består udelukkende af kornene fra vanillestænger. Sønnen fandt det i en Søstrene Grene og jeg vandt det i pakkeleg den 23. december – genialt produkt. Husk dog at vanillen trækker lidt ud i retten når det står og hviler, det er jo sjældent at man juleaften spiser helt friskrørt risalamande.

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.