Kært barn har mange navne og når det gælder indiske retter, så er det specielt sandt. Denne ret kendes derfor også som Mattar Paneer, Mutter Paneer og endda Matar Paneer ki sabji.
Det er en lækker ret fra Punjab regionen i det nordlige indien, som findes i mange versioner. Denne minder om den som jeg fik på et (meget) indisk guesthouse i Pune og vækker for mig kærkomne minder om rejser til Indien.
Det er en nem ret at tilberede, men sørg for at have en blender eller måske endda en ‘wet grinder’, da masala blandingen ellers bliver for grov.
Matar Paneer
Populær Punjabi (nord indisk) ret med ærter og Paneer. Servers med enten ris eller Roti.
Antal: 4 personer
Equipment
- 1 Blender
Ingredienser
Masala blanding (Krydder pasta)
- 3 Tomater Mellem store
- 1 Løg
- 1 tsk Grøn chili Frisk, Hakket. Brug fx. Serano
- 1 tsk Ingefær Fint hakket.
- 1 tsk Hvidløg Fint hakket
- 2 spsk Koriander blade Fint hakekde
- 12 Cashewnødder
- 1 tsk Korianderfrø Hele
- 5 stk Sorte peberkorn
- 2 stk Nelliker
- 2,5 cm Kanel
- 3 spsk Vand
Selve retten
- 3 spsk Olie eller ghee Brug en neutral olie
- ½ tsk Spidskommen Hele frø
- 1/4 tsk Gurkemeje Stødt
- ½ tsk Kashmiri rød chilipulver Pas på styrken. Brug evt. mindre.
- 1/4 tsk Garam Masala Helst Punjabi
- 1 spsk Piskefløde
- 150 gr Ærter Frosne virker fint
- 2,5 dl Vand
- ½ tsk Salt
- 300 gr Paneer
- Hakket Koriander blade Til pynt
Sådan gør du
Masala blanding
- Hak løg og tomater groft og kom alle ingredienser til masala bladingen op i en blender.
- Kør blenderen til en fin pasta. Der skal ikke være stykker af cashew eller krydderier i den færdige blanding.
- Kom blandingen i en skål
Selve retten
- Varm olien op i en tykbundet sauterpande sammen med de hele spidskommen.
- Når spidskommen frøene 'sprutter' så kommes masala blandingen i panden. Sauter blandingen i 10-12 min ved middelvarme indtil olien udskilles.
- Kom de stødte krydderier i og sauter et par minutter længere.
- Tilsæt ærter og 2,5 dl vand, rør rundt, bring i kog og kom låget på.
- Kog retten et par minutter til ærterne er møre.
- Mens retten koger skæres Paneer i 1×1 cm tern.
- Tag låget af gryden, skru varmen ned og kom paneer i retten. Det er vigtigt at Paneer ikke for for meget varme, da det har en tendens til at blibe gummiagtigt, så lad retten stå i 4-5 minutter, til paneer osten er varmet igennem.
- Servers sammen med Basmati ris eller Roti. Husk at pynte med frisk koriander.
- Velbekomme!
Noter
Kog Basmati ris, så det får den rette indiske konsistens:
Brug ca 80gr ris per person. Skyld risen grundigt under rindende vand i en fin si. Kom risene i en gryde og tilføj dobbelt så meget vand, som ris – efter vægt.
Kom en smule salt – hellere for lidt, end for meget. Måske ½ tsk til 3-4 personner.
Bring risene i kog og lad dem koge ved jævn varme i 10 min. Herefter slukkes der for gryden og man lader den stå i yderligere 10 min.
Rør rundt i risene og de er klar til at blive serveret.