Osso buco er en traditionel italiensk gryderet, med skiver af kalveskank braisseret i hvidvin og kogt til kødet er mørt. Umiddelbart inden servering røres en ‘Gremolata’ i. Gremolata er en tradtionel italiensk blanding af persille, hvidløg og citronskal som bruges til at give sammenkogte retter en frisk smag.
Her hjemme sælges kalveskank i skiver under navnet Osso buco, så det er ikke svært at finde det rette kød.
Til 4 personner bruges
1 kg kalveskank, skæret i 2-2½cm tykke skiver
½ dl mel
50 gr Smør
2 fed hvidløg, knust
1 stort løg, hakket
1 stor gulerod, skåret i små tern
1½ dl tør hvidvin
2½ dl kalve bouillon (okse bouillon kan også bruges)
1 dåse hakkede tomater
salt & peber
Gremolata
1½ dl hakket frisk persille
1 fed hvidløg, fint hakket
2 teskefulde revet citronskal
Vend kødet i mel så det er let dækket. Smelt smørret i stegegryde eller stor sautepande over middel varme. Når smøret er bruset af brunes kødet (evt. af flere omgange). Kødet tages op og stilles til side.
Kom knust hvidløg og løg i gryden og steg under omrøring til løgene er bløde. Kom herefter kødet tilbage i gryden og tilsæt gulerøder og vin. Lad retten simre i 10min og tilsæt derefter bouillon og de hakkede tomater.
Lad retten simre i ca 1½ time til kødet er mørt, men ikke faldet af benene. Smages til med salt og peber.
I en lille skål blandes persille, fed hvidløg og citronskal sammen og kommes i retten lige inden servering.
Osso Buco serveres traditionelt med kartoffelmos.