Efterår i Danmark har altid været æbletid og i år er ingen undtagelse. Efter et besøg hos Kildebrønde som resulterede i 7kg dejlige Elstar æbler måtte vi prøve min svigermors gode opskrift (amerikanske mål).
Fyld:
Ca. 1½ kg madæbler
Rosiner
2 Spsk citronsaft (kan udelades)
½ Cup brun farin
½ tsk stødt kanel
½ tsk revet muskat
Crumble:
1/3 Cup mel
1/3 Cup sukker (evt. ½ alm & ½ brun farin)
1/3 Cup havregryn
2-4 Spsk koldt smør
1/3 Cup hakkede nødder (hasselnød, valnød eller mandler)
Tag kernehuset ud af æblerne og skær i både/tykke skiver. Vi bruger en æbledeler som er et skønt redskab der bare skal presses ned over æblet og så er det hele gjort i en arbejdsgang. Bland æblestykkerne med resten af ingredienserne til fyldet og fordel i et dybt fad eller tærteform.
Bland mel, sukker og havregryn i en skål. Skær smøret i til det er findelt (kan gøres i en foodprocceser) og bland til sidst nødderne i. Fordeles over fyldet og presses en lille smule fast.
Bages ved 180o i 30-35 min indtil æblerne er bløde (brug en kniv til at teste).
Serveres varm evt. med hjemmelavet vaniljeis eller en god cremefraice.
50 gram smør passer bedst til mængden i crumple delen