Naan

I store dele af Indien spises med maden med brød i stedet for Ris.  Man river et stykke brød af og med fingrene (altid KUN højre hånd) og bruger brødet til at spise maden. De mest udbredte brød til dette er Naan og Roti (i Europa bedre kendt som Chapati).

Begge brød bages traditionelt ved at man ‘klasker’ den udrullede dej fast på siden af den traditionelle Tandori ovn og lader det sidde i de få minutter det tager at bage.

Forskellen mellem Naan og Roti er at mens Naan er lavet med gær og lyst hvedemel, er Roti lavet udelukkende af lidt grovere hvedemel (Chapati mel) og vand.

Naan fås som regel i flere varianter, hvor de mest udbredte er

– plain, altså uden noget ekstra

– butter,  hvor brødene pensles med smør

– garlic, som enten er butter Naan med hvidløg i dejen eller Naan der er penslet med hvidløgsmør.

Problemet herhjemme er naturligvis at vi danskere sjældent har en Tandori ovn i baghaven. Istedet kan brødene enten laves i ovnen, som giver et kedeligt ikke autentisk brød, eller på en (støbejerns) grillpande, hvor der opnås en mere autentisk ‘trækuls’ smag.

1 pk tørgær
1 Cup lunken vand
1/4 Cup sukker
2 Spsk mælk
1 æg, pisket
2 tsk salt
3-3½ Cup hvedemel
2 fed hvidløg, presset (kan udelades)
1/4 Cup smør, smeltet (kan udelades)

Find en stor skål (bagefad) og kom det lunkne vand i. Opløs gæren i vandet og lad det stå i 10 minutter indtil det skummer. Kom mælk, sukker, æg og salt i under omrøring. Bland melet i indtil det bliver til en blød dej.

Ælt dejen 6-8 minutter indtil dejen er glat og smidig. Kom dejen op i en olieret skål og lad hvile under et klæde i 1 times tid eller dejen er fordoblet i størrelse.

Slå dejen ned og ælt hvidløget ind i dejen. Fordel dejen i ca. 14 golfkugle store stykker der trilles til kugler og kommes på en bage plade. Dæk med klæde og lad dem hæve i 30 min.

Mens kuglerne hæver varmes en grillpande op til middelhøj varme. Med en kage rulle rulles en kugle dej ud meget fladt. Traditionel er Naan brød dråbe formede.

Kom Naan brødet på grilpånden i 2-3 minutter indtil brødet er lysebrunt og begyndt at hæve. Pensl oversidden med smør og vend. Steg i 2-4 minutter igen. Pensl oversidden med smør.

Gentages indtil alle Naan er færdige.

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.