Fransk Løgsuppe (Soupe à l’oignon)

Det siges at den første løgsuppe blev lavet af Kong Louis XV af Frankrig. En sen aften på jagt ville han have en  snack at varme sig med, men de eneste ingredienser der var til rådighed i jagthytten var smør, løg og champagne.

Om historien er sand eller ej vides ikke, men sikkert er det at løgsuppe er en yndet spise for mange og at der findes mange forskellige opskrifter.

Den moderne franske løgsuppe består som oftest af karameliserede løg og oksefond med en skive ristet brød og revet gruyere ost.

Fransk Løgsuppe

Forret til 4 personer eller hovedret til 2:

Ca. 800gr løg
2-3 spsk olivenolie
2 fed hvidløg
½ tsk sukker
1 dl tør sherry eller tør hvidvin
1,2 liter oksefond
evt. 2 spsk cognac
salt og friskmalet sort peber
4-8 skiver ristet franskbrød
revet gruyereost

Skær løgene i ½ cm skiver. Varm olien i en gryde, tilsæt løg og sukker. Svits løgene ved middel varme til de bliver bløde og begynder at blive gyldne. Skru ned for varmen, kom låg på og lad dem karamelisere i ca. 30min. Rør et par gange i gryden så du er sikker på at de ikke brænder på.

Når løgene er klar tilsættes fint hakket hvidløg og steges med i et par minutter. Skru op for varmen og kom hvidvinen i. Oksefond tilsættes herefter under omrøring indtil suppen kommer i kog. Simrer ca. 1 time under låg.

Tilsæt evt. cognac lige før suppen skal serveres og smag til med salt og peber.

Suppen serveres rygende varm på følgende måde:
Varm grillen i ovnen op og rist franskbrødet under den. Kom suppen op i portions skåle og kom et stykke ristet brød i toppen af hver skål. Fordel den revede gruyereost på brødet og kom skålene under grillen til osten er smeltet og boblende. Suppen serveres straks (husk at advare gæsterne om de varme skåle).

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.