Tandoori kylling – hel på kuglegrill

Tandoori kyllingen marineres i yoghurt og krydres med tandoori masala. Cayenne peber, rød chili pulver eller Kashmiri rød chilipulver bruges til at give det en flammende rød nuance. I de mildere versioner man finder i vesten bruges Gurkemeje til at give en mere orange farve. I nogle blandinger bruges der både røde og gule farvestoffer for at få en flot farve.

Tandoori kylling på Weberen

Historien om Tandoori kyllingen begynder hos en mand ved navn Kundan Lal Gujral, der drev en restaurant kaldet Moti Mahal i Peshawar, før delingen af britisk Indien. Gujral forsøgte at lave kylling i tandoors, der anvendes af de lokale til at bage Naanbrød. Tandoors er traditionelt klokkeformet lerovne, der er gravet ned i jorden og fyres med træ og trækul så de når temperaturer på omkring 900 grader. Gujral var i stand til at bage hele kyllinger i disse ovne, så de var saftige indeni og sprøde udenpå, ved at marinere dem i en yoghurt marinade med krydderier.

Efter delingen i 1947, var Punjab, delt med den østlige del i Indien og den vestlige Pakistan. Peshawar blev en del af Pakistan og Gujral var blandt de mange hindu-flygtninge, der flygtede fra de uroligheder og omvæltninger der fulgte delingen, ved at flytte til Indien. Han flyttede sin restaurant til Delhi i et sted kaldet Daryaganj.

Tandoori kyllingen som Gujral serverede i sin nye Moti Mahal restaurant i Delhi imponerede Indiens første Premierminister, Jawaharlal Nehru, så meget at han gjorde det til en regelmæssig ret ved officielle middage. Blandt de notabiliteter der har fået serveret tandoori kylling finder man de amerikanske præsidenter Richard Nixon og John Kennedy, sovjetiske ledere Nikolai Bulganin og Nikita Khrusjtjov, Kongen af Nepal, og den iranske shah.

Tandoori kyllingen har lagt grunden for den kendte Chicken Tikka og senere den populære indiske ret Chicken Tikka Masala, der findes på menuerne i Indiske restauranter i hele verden.

Da vi, som de fleste danskere, ikke har en Tandoor ovn i baghaven, bruger vi i stedet vores Weber kuglegrill.

1 hel kylling
4 dl Græsk eller afdryppet yoghurt
4 Spsk Tandoori krydderi (købes hos Indisk eller Pakistansk købmand)
eller en hjemmelavet blanding:

2 tsk sorte peberkorn
4 tsk hel spidskommen
3 tsk hele korianderfrø
16 hele nelliker
3 tsk stødt gurkemeje
4 tsk stødt paprika
1 tsk stødt Cayenne
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt muskatnød
½ tsk salt

Rist de hele krydderier på en middelvarm pande i 2-3 minutter og kværn derefter i en krydderikværn. Bland de stødte krydderier og salt i.

Tilberedning:

Kom krydderiblandingen i yoghurten og bland godt sammen. Tag et par skefulde af marinaden og kom ind i kyllingen. Sørg for alle flader er dækket. Smør resten af marinaden grundigt på hele kyllingen og lad den marinere i 8 timer eller længere.

Tænd op i grillen og sørg for høj varme. Kom kyllingen (med tykt lag af marinade på) på en kyllingeholder og lad den grille under låg i ca. 1 time eller til kyllingen er færdig.

Har man en kyllingeholder med plads til væske, som fx. Webers egen holder, så kommes et par skiver ingefær og et fed hvidløg heri og dækkes med vand så der dannes damp mens kyllingen grilles.

Serveres med Pulao ris eller Naanbrød.

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.