Tournedos med kantareller og rødvinssauce

En gang imellem skal man forkæle sin hustru og hvilken bedre anledning end en weekend hvor knægten er i sommerhus med sin bedste ven? Dagen blev indledt med et besøg hos Kenneth for at se hvad han havde at byde på til en lækker middag for to. Det blev til 2 store tournedos lavet af hans lækre møre oksemørbrad omviklet med stribet flæsk. Derefter et smut forbi Brugsen og menuen var klar: Tournedos med kantareller og rødvinssauce og hertil sauterede nye  Samsø kartofler.

Tilberedningen er 3-delt:

Kødet:
2×250 gr tournedos
Salt & peber
lidt smør

Saucen:
1 lille løg, fint hakket
1 fed hvidløg, fint hakket
1 spsk Olivenolie
1 spsk sukker
½ l god kraftig rødvin
1 spsk balsamico eddike
50 gr koldt smør i tern

200 gr kantareller, rensede
25 gr smør

Kartoflerne:
300 gr nye små Samsø kartofler (med skræl)
25 gr smør
1 fed hvidløg, presset

Tænd ovnen på 180o. Sæt kartoflerne over i en lille gryde. Kog dem i vand uden salt i 10-12min og hæld vandet fra. Lad dem stå og dampe af i gryden.

Mens kartoflerne koger er det tid til at begynde på saucen. Smelt smørret i en sauterpande og steg kantarellerne heri. Når de er klar stilles de til side på en tallerken og panden kommes tilbage over varmen. Kom olivenolien på panden og steg løg og hvidløg indtil de er bløde og har fået lidt farve. Sørg for at holde varmen på middel så hvidløget ikke brænder på og bliver bittert. Når løgene er bløde hældes rødvinen over og sukkeret kommes i. Lad rødvinen koge ind indtil der kun er ca. den halve mængde i gryden. Kom balsamicoen i og skru ned for varmen så saucen ikke længere koger.

Nu er det tid til at begynde på kødet. Krydr kødet med salt og peber på top og bund. Brun kødet i smør på en stegepande og kom det herefter på en tallerken eller fad der kan tåle at komme i ovnen. Kom kødet i ovnen og giv det 12-18min alt efter hvor rødt det ønskes. Vi er til rødt kød så det blev kun til 12min…

Mens kødet er i ovnen skal resten laves færdigt. Kartoflerne skal sauteres på en pande i smørret. Varm en pande op ved middel varme og kom smørret på. Når smørret er smeltet kommes hvidløg i og der røres rundt. Kom kartoflerne i og sauter til de har fået lidt farve. Husk at vende dem engang i mellem.

Når kødet tages ud er der 5min til at få saucen færdig. Varm den op igen til lige under kogepunktet og monter den herefter med det kolde smør. Monter vil sige at man pisker kolde smørtern i saucen lidt af gangen indtil den tykner lidt og skinner blankt. Det er vigtigt at saucen ikke koger da den så vil blive tynd. Når alt smørret er pisket i kommes kantarellerne i og varmer med i saucen 1-2min inden servering.

Det hele er nu klar til servering. Kom kødet på tallerkener og fordel saucen og kantarellerne omkring. Kartoflerne kan placeres pænt ved siden af eller serveres i en skål ved siden af alt efter hvor fornem tallerkenen skal være. Husk at drikke en god kraftig rødvin til, som for eksempel en flaske Mas La Plana 2001 fra Torres – Velbekomme!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.