Cock a leekie suppe

Det kolde vejr fortsætter åbenbart i en uendelighed og det kalder på simre mad af den gode slags. Dagens opskrift kommer fra Skotland hvor den trods den korte ingrediens liste of simple tilberedning har status af festmad.

Som med alle andre traditionelle retter findes der et hav af forskellige opskrifter, som alle kalder sig den oprindelige version, nogle med svesker og nogle uden, nogle porrerne koger med fra starten og nogle hvor de ikke gør, nogle hvor… Ja der er mange muligheder. En ting er de dog alle enige i: Det tager 2 dage at tilberede en Cock a leekie…

Efter lidt internet research er jeg kommet frem til nedenstående opskrift som en slags gennemsnit af de mange jeg har læst. Om den så er helt original eller ej vil jeg lade være op til andre.
Cock a leekie
1 Suppehøne (vores vejede 2800 gr)
3 store porrer
200gr svesker uden sten
3 spsk ris
2½-3 l vand
Salt og peber
Persille

Rens porrerne og skær dem i 2 cm tykke skiver.

Parter hønen i 4-8 stykker og kom op i en suppegryde. Hæld vandet over så hønsestykkerne er helt dækket og bring gryden i kog. Mens vandet varmer op fjernes alle urenheder og det skum der stiger op til overfladen.

Når suppen er i kog kommes porrer, svesker, ris og lidt salt i. Kom låget på og lad suppen simrer i ca. 2½ time til hønen er helt mør. Luk for varmen og lad suppen køle langsomt af.

Når stykkerne af høns er nået en temperatur hvor de kan håndteres uden brændte fingre skal de pilles. Sørg for at fjerne alt skind, ben og det ekstra fedt der sidder rundt omkring. Kødet skal trævles i fornuftige stykker der kan spises med en ske.

Kom det pillede kød tilbage i gryden og rør rundt. Stil gryden på køl (udenfor er fint i disse dage) til den er helt afkølet næste dag.

Når retten skal serveres fjernes først fedtet der har samlet sig på toppen af suppen. Og herefter bringes den langsomt i kog igen så kødet er gennemvarmet. Smages til med salt og peber inden servering.

Serveres pyntet med hakket persille.

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.