Hurtig Gazpacho

På så dejlige varme dage som vi har for tiden, er der kun en ting at gøre; vende sig mod det spanske køkken og lade som om man er sydpå. Derfor har jeg lavet gazpacho. Gazpacho er en kold tomat/grøntsagssuppe, som mætter mere end man lige regner med og som virker ganske forfriskende. Den eneste ulempe er, at originalopskriften tager nogle timer at lave, og hvem gider lige stå i køkkenet i længere tid når solen skinner og man kan nyde vejret i haven eller man er kommet varm og træt hjem fra arbejde. Så her kommer en alternativ og langt hurtigere metode.

Ca. 4-8 portioner alt efter om det skal være en forret eller en hovedret eller hvor tyk man laver den (jeg kan lide den lidt tyk – lidt som en gammeldags tyk koldskål )

Du skal bruge:
2 skiver lyst toasbrød
3-4 fed hvidløg
1½-2 spsk. rødvinseddike
3-4 spsk olivenolie
1 stor grøn peberfrugt (eller rød, men det giver en lidt sødere smag)
1 salatagurk (eller ½ alm. agurk) Agurken kan skrælles, hvilket giver en rødere farve på den færdige suppe.
1 stort salatløg eller 1 lille/mellem almindeligt dansk løg
2 dåser tomat (hakkede eller flåede)
1 krus stærk grøntsagsbouillon (tag en bouillon terning, knus den i en kop og hæld kogende vand over)
Citronsaft
Salt og peber
(Isterninger)

Først laver du bouillonen så den kan køle lidt af mens du laver resten.

Toastbrød rives over i mindre stykker og smides i et blenderglas. 
Hvidløg presses ned i.
Overhældes med eddike og olie.
Trækker – gerne 1 time, men mindre kan også gøre det (giver en mindre kraftig suppe)

Imens renser og skærer du grøntsagerne i grove tern. Nu du er igang med at skære grøntsager, kan du i øvrigt skære nogle til topping (guarnición) også, de skal skæres i små tern. Se nedenfor hvad du skal bruge (kan varieres).

Når du synes brødet har trukket nok – eller er ved at være utålmodig, smider du de groft skårne grøntsager i, hælder bouillon over og til sidst de to dåser tomat. Blendes til en fin, ensartet masse. Dette kan du enten sætte i køleskabet til det skal serveres eller hælde det direkte op i en skål og bruge isterninger til at køle med – de skal være tøet og blandet ind inden du fortsætter.

Spæd op med koldt vand indtil du har den ønskede konsistens. I Spanien kan man få både rimeligt tyktflydende og næsten helt vandige versioner alt efter region og hvad meningen med portionen er – en frokost gazpacho er ofte tyk hvor en forret til aftensmåltidet er meget tynd så vælg selv alt efter humør og smag.

Smages til med citron (du skal nok bruge mindst det der svarer til en halv citron), salt og peber.

Topping
(Denne mængde mener vi passer godt til mængden af suppen, men kan varieres efter smag)

1-2 tomat
½ rød peberfrugt
½ grøn peberfrugt
agurk
1 lille løg
2 skiver hårdt ristet toast (men ikke sort) skåret i tern

Hver person lægger selv sin topping på alt efter smag når der er serveret i skåle.

En skål hjemmelavet gazpacho
En skål hjemmelavet gazpacho

One thought on “Hurtig Gazpacho

  1. Orv, jeg får helt hjemve her. Jeg kan huske som barn fik vi altid gazpacho hos min skole kammaret, serveret som drik om sommeren.

    Dejlig opskrift og lækkert billede.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.