Couscous, Algeriets Nationalret

Det tredje stop, på vores tour de Nationalret, er Algeriet og her skal vi måske rettere kalde det en nationalspise, da det er grundstenen i det Algeriske køkken, som er i fokus: Couscous.

Hvis internettet har ret, så er det Berberne som har opfundet og spredt Couscous på tværs af hele Nordafrika.

Herhjemme kender de fleste af os Couscous fra en pakke, hvor man blot skal tilsætte kogende vand og lade det stå og trække i 5 min, men ægte Couscous er noget helt andet.

Man starter med fine semuljegryn, kommer lidt vand og olivenolie på og former det til små ‘perler’ med hænderne. Disse perler skal så dampes over den ret, som de skal serveres til. Men for, at sikre en luftig Couscous, så skal de dampes af mindst 2 omgange og mellem hver tur i dampen tages couscoussen af, blandes med lidt mere vand og olie, rulles og luftes, inden det får en tue mere over dampen.

Man kan bruge enhver steamer, men naturligvis er en ægte couscoussier det bedste redskab.

Som tilbehør til vores Couscous har vi valgt en traditionel Algerisk lammegryderet med grønsager. Man servere den traditionelt med Couscoussen fordelt på et stor fad og så kød og grøntsager fordelt ovenpå. Suppen fra gryderetten serveres ved siden af, så Couscoussen kan spises med fingrene.

Vi håber I har mod på, at kaste jer ud i denne ret, da den absolut er indsatsen værd og repræsenterer ikke bare Algeriets, men også Nordafrikas og Berbernes, køkken på bedste vis.

Couscous med Algerisk lammegryderet

Nationalspisen Couscous, lavet over en couscoussier med Algerisk lammegryderet til, Det 3 stop på vores project med, at smage alle verdens Nationalretter og en utrolig velsmagende Nordafrikansk ret.
Forb. tid30 min
Tilb. tid1 t
Samlet tid1 t 30 min
Ret: Hovedret, Nationalret
Køkken: Algeriet, Berber, Nordafrikansk
Keyword: algeriet, berber, couscous, couscoussier, lam, nationalret, nordafrika, semulje
Antal: 6 personer
Forfatter: Foodies.dk

Equipment

  • 1 couscoussier Alternativt kan en almindelig damper bruges.

Ingredienser

Lammegryden

  • 1 kg lammebov
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 store Gulerødder
  • 2 mellemstore majroer
  • 1 stor zucchini eller 2-3 mindre
  • 1 dl Hakket persille
  • 2 blade frisk mynte eller 1 tsk tørret
  • 1 tomat
  • 3 spsk tomatpuré
  • 2 tsk salt
  • ½ spsk stødt peber
  • 1 spsk paprika
  • 1 spsk stødt koriander
  • 1 laurbærblad
  • 1 tsk sukker
  • 4 spsk olivenolie
  • 2 spsk Ghee eller smør
  • vand

Couscous

  • 450 gr Couscous (fin) IKKE den fra supermarkedet, man skal en tur forbi det lokale afrikanske supermarked eller online hos fx worldmart.dk
  • 2 spsk Olivenolie
  • salt
  • vand

Sådan gør du

Forbered lammegryden

  • Skær lammebov i store stykker på ca. 5×5 cm.
  • Kom lam i en stor skål og tilsæt paprika, stødt koriander, salt, peber. Bland godt sammen med hænderne.
  • Hak løg og hvidløg meget fint. Hak persillen fint. Hak tomaten fint. Sæt til side.
  • Skræl og skær gulerødder og majroer i store stykker. Sørg for at de har nogenlunde samme størrelse. Hak zucchinien i samme størrelse. Sæt til side.
  • Kom ghee og olivenolie i bunden af dampkogeren ved medium-høj varme. Tilsæt kødet og brun i cirka 2 minutter. Dette skal evt. gøres af flere omgange hvis ikke kødet kan ligge i et lag.
  • Når alt kødet er brunet kom det hele tilbage i bunden af dampkogeren og det hakkede løg og hvidløg tilsættes. Kom låg på gryden og kog ved medium-høj varme i cirka 5 minutter.
  • Tilsæt tomatpuré, hakkede tomater, hakket persille, laurbærblad, 1 tsk sukker og 2 friske mynteblade. Fortsæt med koge på medium-høj varme med låg i cirka 2 til 3 minutter.
  • Tilsæt de hakkede gulerødder, majroer og zucchini. Fortsæt med at koge i yderligere 5 minutter under låg.
  • Tilsæt 1 liter varmt vand. Sørg for, at der er mindst 2-3 cm plads fra overfladen af gryderetten til dampbakken. Fortsæt med at tilberede lammegryden i cirka 1 time ved middel varme.

Tilberedning af Couscous

  • Hæld couscous i en meget stor skål. Tilsæt 1 spsk olivenolie og 1 tsk salt. Brug hænderne til at "gnubbe" couscoussen sammen. Kom 3½ vand ved stuetemperatur oven på couscoussen uden at blande. Lad couscoussen suge vandet og svulme i 10 minutter.
  • "Gnub" igen couscoussen mellem hænderne, så det danner små "perler". Kom couscous i dampindsatsen. Et par stykker couscous vil falde gennem hullerne i, det er normalt. Læg dampkogerindsatsen oven på lammegryden uden låg Hold øje med couscoussen. Efter cirka 10 minutter vil dampen begynde at slippe gennem couscoussen. Couscoussen skal nu dampe uden låg i 5 min.
  • Tag couscoussen af og hæld den op i et bagefad eller stor skål. Tilsæt 2½ dl vand og 1 spsk olivenolie. Bland med en ske, fordi det er varmt. Lad det køle af i 5 minutter. "Rul" nu couscoussen forsigtigt mellem hænderne for at adskille couscouskornene.
  • Kom couscoussen tilbage i dampindsatsen.
  • Kom dampkogerindsatsen oven på lammegryden uden låg. Couscoussen må aldrig dækkes med låg. Vent, igen indtil dampen begynder at stige gennem couscoussen (ca. 10 minutter), og lad det derefter dampe 5-minutter.
  • Tag couscoussen af og hæld den op i et bagefad eller stor skål. Lad det køle af.
  • Når couscoussen er kølet af "rulles" den en sidste gang mellem hænderne for at adskille den. Couscoussen skal være luftig og mør.

Servering

  • Kom couscous på et stort fad. Fordel lammestykker og grøntsager oven på. Dryppes med lidt af suppen, men pas på ikke at bruge for meget. Retten skal kunne spises med fingrene.
  • Server suppen ved siden af. Den kan spises af små skåle eller folk kan selv tilsætte lidt mere væde til deres couscous, inden de tager det med fingrene.

Noter

Man kan naturligvis også spise retten med kniv og gaffel. I det tilfælde kan man komme mere af suppen over retten på sin tallerken.

About

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.