Tavë Kosi, Albaniens Nationalret

Det næste land, på listen med nationalretter, er Albanien. Her finder vi en ret med lam, ris og yoghurt og som Rick Stein udtrykte det, efter at have mødt retten på sin rejse fra Venedig til Istanbul: “I wasn’t predisposed to like it. Lamb with rice and yoghurt doesn’t immediately appeal, but it turned out to be very good indeed, the same sort of dish as moussaka”.

Rick Stein har ret i at Tavë Kosi minder meget om moussaka. Retten er utrolig simpel, med få ingredienser og selvom den tager lidt tid, så er det en nem og tilgængelig ret.

Det er ikke kun i Albanien, at retten er populær. Den findes ligeledes i både Grækenland og Tyrkiet, hvor den som oftest kaldes Elbasan tava.

Direkte oversat betyder Tavë Kosi helt simpelt “Yoghurtgryde” og trods den rammende beskrivelse og den store mængde yoghurt i retten, så er smagen overraskende rund og domineret af smagen fra lammet og oreganoen. Der var bred enighed omkring bordet, at det er en ret der skal gentages. Ja, selv vores 2½-årige barnebarn kunne lide den.

Fik vi så lavet den, som den skulle være? Nej, ikke helt. Vi havde tydeligvis lidt for meget væske med over i det ildfaste fad og det betød, at der var nogle mindre områder, som ikke soufflerede op og blev brunet. Det betød ikke noget for smagen, men det ødelagde det der skulle have været en helt plan gylden overflade. Det kan også være, at det var vores valg af fad. Vi brugte et forholdsvist fladt fad og det var måske nok en fejl. Det vil formodentligt være bedre at bruge et højere fad, så youghurt laget er tykkere og bedre kan holde væsken fra, at trænge igennem.

Men uanset skønhedsfejl, så er det absolut en ret som er værd at bruge tid på, at tilberede.

Tavë Kosi

Nationalretten i Albanien. En nem ret med lam, ris og yoghurt, som også er populær i Grækenland og Tyrkiet.
Forb. tid30 min
Tilb. tid2 t 10 min
Samlet tid2 t 40 min
Ret: Hovedret, Nationalret
Køkken: Albanien, Grækenland, Tyrkiet
Keyword: albanien, lam, nationalret, ris, yoghurt
Antal: 6 personer
Forfatter: Foodies.dk

Ingredienser

  • 1,25 kg lammekød Traditionelt fra skulderen
  • 100 gr smør
  • 2 spsk olivenolie
  • 2,25 dl vand
  • 2 fed hvidløg
  • 60 gr ris Langkornet
  • 2 spsk frisk oregano, fint hakket
  • 50 gr hvedemel
  • 650 gr Yoghurt Græsk/tyrkisk type
  • 4 æg
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Skær lam i store tern (ca 5×5 cm) og giv det lidt salt og peber.
  • Hak hvidløget.
  • Varm en sauté pande op på middelvarme og kom 20gr smør og 2 spsk olivenolie i den.
  • Når fedtstoffet er varmt, men inden det begynder at ryge, kommes lammet på.
  • Brun lammet i ca 5 min til kødet er gyldent brunt, mens det vendes hyppigt.
  • Kom hvidløg på sammen med kødet og steg under omrøring i et par minutter.
  • Hæld vandet på, kom låg på og bring det hele i kog.
  • Når vandet koges skrues der ned på lavt blus og retten simrer i 1 time indtil lammet er mørt.
  • Når lammet er færdigt kommes risen med på panden og der røres godt rundt. Risene skal helst lige være dækket af væske, så kom en smule vand i, hvis der mangler lidt.
  • Kom låg på, bring det i kog og skru så ned og lad det simre i 10 min.
  • Mens risen koger tændes ovnen på 180 gr. så den kan varme op.
  • Når de 10 min er gået, blandes den friske oregano i.
  • Herefter fordeles lam og ris i et ildfast fad, så hele bunden er dækket i et jævnt lag. Fadet skal kunne rumme 3 liter.
  • Stil fadet til side, mens yoghurt saucen forberedes.
  • I en kasserolle smeltes nu de resterende 80gr smør. Når smørret er smeltet kommes melet i og der røres grundigt under opvarmning i et par minutter, til blandingen er helt jævn og glat.
  • Tag kasserollen af varmen og lad den køle lidt af.
  • Pisk yoghurt og æg sammen i en skål og tilføj den nu let afkølede melblanding.
  • Pisk igen grundigt indtil blandingen er helt jævn.
  • Fordel yoghurt blandingen over kødet i fadet og glat overfladen.
  • Kom fadet i ovnen og bag retten i 45-60 minutter til overfladen er gyldenbrun.
  • Retten serveres varm og traditionelt sammen med en simpel salat af tomater, agurk, løg, lidt feta og olivenolie.

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.