Vores rejse rundt i nationalretter er nu nået til det femte land og her skal vi et smut til Centralafrika, nærmere betegnet Angola.
Her finder vi en ret som afspejler landets historie of den store indflydelse som Portugal har haft gennem næsten 4 århundreder som kolonimagt og det internationale køkken, som de har skabt med deres kulinariske indflydelse fra køkkener verden rundt.
Moamba de galinha, eller [Moamba] af høne, er et klassisk eksempel på denne kulinariske indflydelse. Retten er baseret på palmeolie, en ingrediens som portugiserne fandt i Brasilien og fik spredt til resten af verden, gennem deres kolonier, ligesom tomater og chili også er gået verden rundt, sammen med kolonisterne.
Det er en slags kyllingegryderet med palmeolie, serveret med funge (eller mos) – et kulinarisk tilbehør, typisk for Angola, lavet med majs- eller maniokmel. Retten, når den er garneret med dette element, er også kendt som “siddende kylling moamba”.
Den angolanske moamba de galinha nydes traditionelt til søndagsfrokoster, en dag forbeholdt længere madlavning og efter indførslen af kristendommen en dag i kirkens og familiens skød.
Men…
Vi skal være ærlige og sige, at det ikke er en ret vi umiddelbart vil tilberede igen. Den smager ganske udmærket, med det store indhold af palmeolie gør den utrolig fed og det var simpelthen for meget for os. Det er ikke første gang vi oplever at retter med palmeolie ikke bekommer os og vi erkender derfor, at det måske mere er os, end retten.
Moamba de galinha
Ingredienser
Moamba de galinha
- 1 spsk oliven olie
- 1 suppehøne
- 8 fed hvidløg
- 2 dl palmeolie
- 400 gr græskar Vi brugte hokkaido
- 2 tomater
- 3 løg
- 400 gr okra
- 400 gr hvide bønner
- jindungo pulver en slags piri piri chili.
- 1 dl vand
- salt
Funge
- 400 gr groft majsmel
- 1 liter vand
Sådan gør du
Moamba de galinha
- Hak hvidløg fint
- Del hønen i 8-12 dele
- Kom høne stykkerne i en skål og krydr med hvidløg, jindungo og salt. Lad det stå og marinere i en time.
- I mellemtiden skæres okra i halv, tomaterne i kvarte og løget hakkes groft. Rens græskaret for kerner, skræl det og skær det i mellemstore tern.
- Varm en gryde op og kom lidt oliven olie i bunden. Brun stykkerne af høne her i.
- Kom lidt af palmeolien og bønnerne i gryden og bland godt. Kom derefter resten af palmeolien i.
- Kom grøntsagerne i men rør ikke rundt. De skal ligge oven på hønen og langsomt dampe/koge ind i retten. Hæld 1 dl vand over og kom låg på.
- Lad retten simre i ca 3 timer til bønnerne er møre. Hvis hønen er meget sej, så kan det tage helt op til 4 timer.
- Smages til med salt inden servering.
- Serveres i en skål med majs funge, der skal tilberedes ca 15-20 min før retten er færdig
Funge
- Kom 1 liter vand i en gryde og bring i kog
- Tilsæt 400 gr groft majsmel og rør rundt indtil det tykner (ca 15 min).