Jordbærmarmelade

Familien elsker hjemmelavet jordbærmarmelade, men det er meget forskelligt hvor godt jeg slipper fra det. De sidste par år har jeg været på Kildebrønde Frugtplantage og plukke jordbærrene selv, og det giver en anden smag end når man køber de frosne i supermarkedet – selvom de også sagtens kan bruges.

Erfaringer med sorter indtil videre er at Honeyore giver en fantasktisk jordbæris og smager skønt friske bare med fløde, men en marmelade bliver lidt flad i smagen og skal have mange flere bær. Sonata giver derimod en skøn marmelade.

I år kom jeg til at tænde gryden på svagt blus (1) mens vi spiste og glemte alt om det, hvilket resulterede i at bærrene har stået og varmet langsomt op og kogt i gud ved hvor lang tid, men her er et gæt på hvad jeg gjorde – også for bagefter at redde det, hvilket bestemt ikke gjorde marmeladen ringere.

2½ kg. friske rensede jordbær (Sonata – mange bærrene var lige på grænsen til at være overmodne)
1 kg sukker
6 spsk. citronsaft
500 g. rensede, frosne jordbær
evt. vand
1 lille brev (beregnet på 1½ kg. frugt) geleringspulver til marmelade (Dr. Oetker)
Atamon (6-8 låg)

Kom de friske bær i en stor gryde og hæld sukkeret over, sørg for at blande det godt ned i jordbærrene og lad det stå og trække en times tid under låg. Tænd så på laveste varme og glem det 😉

Efter en times tid tjekkes. Det kan have kogt op til 2 timer. Det skal være godt kogt og kogt ind, men ikke brændt på inden man går videre til næste skridt. Saften skal være ret tyk og det smager lidt karamelagtigt.

Kom de frosne bær i og lad tø langsomt. Her må der gerne skrues op for varmen, og rør rundt mens de tør så det ikke brænder på. Pres jordbærene lidt så smagen kommer ud, her brugte jeg kartoffelmos jernet. Kog 5-10 minutter mens man fjerner lidt skum.

Tilsæt citronsaft og smag. Jordbærsmagen skal gerne være kraftig og meget sød. Mere citronsaft kan tilføjes for at give det en mere frisk jordbærsmag, men pas på at det ikke bliver for meget.

Hvis det er for tykt tilsættes vand.

Geleringspulver tilsættes (følg instruker på brevet) og det koges let et par minutter,  benyt evt. chancen til at fjerne lidt mere skum.

Til sidst tilsættes Atamon, husk at det ikke må koge.

Marmeladen hældes på rene, skoldede og atamonskyllede glas og lågene kommes på med det samme. Jeg fik 7 glas af de små fra “Den gamle fabrik” ud af denne portion. Tjek dagen efter at alle långene er trukket ned, hvilket er beviset på at de er tætte (klikker ikke når man trykker på dem). Hvis der er nogen som klikker, sættes de i køleskab og de spises først, resten kan fint holde sig i et års tid i et mørkt skab (måske også længere, men vi har som regel spist det inden for et år).

About

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.