Rugbrød

En af vores gode venner har været så flink at give mig sin mors opskrift på hjemmebagt rugbrød efter at vi endnu engang havde smagt dette fantastiske brød, og en kollega var venlig og gav mig min første klump surdej så jeg kunne komme igang selv.

Efter et par gange fik jeg den lille klump surdej “vokset” op til fuld størrelse og vi fandt ud af, at vi egentlig gerne vil have et lidt grovere brød, så opskriften er lavet om så den passer bedre til denne families smag – ved ikke om vores vens mor overhovedet kan genkende sin opskrift længere.
Opskriften passer til to Eva rugbrødsforme – sådan nogle har jeg ikke endnu, men to store (35 cm) aluminiums sandkageforme fra Kløverblad kan også sagtens bruges.

Dag 1:
1 portion surdej – ca. 1 kg.
1½ l. lunken vand
750 g knækkede rugkerner
250 g hvedekerner
300 g hvedemel
300 g grahamsmel
1-2 spsk salt (kan evt. spares hvis man drysser salt ovenpå sin surdej inden den kommes i køleskabet)

Det hele blandes og står til næste dag i en STOR skål med låg eller et vådt viskestykke. (Dejen er meget våd og flydende på dette stadie).

Dag 2:
½ l lunken vand (ca. mål, dejen skal være meget tyk og tung)
1 kg. rugmel
evt. 100 g græskarkerner, hørfrø, solsikkekerner eller sesamfrø

Husk at tage en portion surdej fra. Surdejen gemmes i køleskabet i en beholder med låg, husk at den hæver ldit, så der skal være ekstra plads i beholderen. Drys evt. salt på surdejen. Den kan holde i ca. 3 uger i køleskabet.

Formene pensles med lidt smagsneutral olie (rapsolie) og drysses med grahamsmel, ban oveskydende mel ud.

Fordel dejen i de to forme og sæt til at hæve i 2-4 timer, evt. på en radiator. Dæk dem til med et vådt viskestykke imens.

Inden de kommer i ovnen kan de evt. strøs med birkes eller sesamfrø. Hvis man gør det, er det en god ide at trykke dem let fast inden brødene sættes i ovnen.

Bages i 1½ time ved 200 o (varmluftsovn 175o) den sidste halvdel af tiden skal de dækkes over med staniol så skorpen ikke bliver for sort. Lad stå ca. 20 min i form før de vendes ud på en rist og pakkes ind i et vådt viskestykke. Lad dem køle helt af før de pakkes i poser.

Brødene kan fryses.

About

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.