Paneer, hjemmelavet (Indisk friskost)

Omkring 60% af den Indiske befolkning er vegetarer men en stor del af disse spiser mælkeprodukter. Paneer er en hjemmelavet friskost som minder om ricotta i smag. Den benyttes i mange forskellige retter lige fra det helt simple hvor den steges eller grilles, i brød og kager eller som protein fyld i karryretter i stedet for kød.

Til 200-300gr skal bruges
2l Sødmælk
0,6 dl friskpresset lime eller citronsaft.

Processen er uhyre simpel. Find et osteklæde frem og læg i et dørslag. Varm mælken op til kogepunktet under omrøring. Når mælken begynder at koge kommes citronsaften i under omrøring og der skrues ned for blusset. Bliv ved med at røre indtil mælken begynder at skille og osten kommer op til overfladen.

Lad herefter gryden stå på lav varme i 5 minutter til væsken er klar og alt osten udskilt.

Hæld indholdet i gryden op i osteklædet i dørslaget og lad vallen dryppe fra. Opsaml evt. vallen da den er god i brød og andet bagværk. Når vallen er løbet fra samles osten til en kugle i osteklædet og hænges til afdrypning i 30-40min.
Når alt vallen er dryppet af samles osten til en flad skive og placeres på en tallerken eller lignende. Ovenpå osten placeres nu en tung gryde eller lignende til at presse osten fast. Pres osten i mindst 30min og gerne længere hvis den skal bruges i karryretter.

Når den er presset er den klar til brug. Den kan bruges med det samme men man kan med fordel stille den i køleskab 2-3 timer inden man skærer den i tern.

Osten bør ikke opbevares særligt længe i køleskab og bør derfor fryses hvis den skal gemmes til en senere lejlighed.

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.