Nemme surdejsboller

Er der noget bedre end friskbagte boller til morgenmad? Det synes vi ikke og denne nemme opskrift er perfekt til en weekend morgen hvor man ikke har travlt. Eller til en hverdags morgen, hvor man lige bager boller, mens man er i bad. Eller bare til hygge i disse Corona tider, hvor der er lidt ekstra tid i hverdagen derhjemme.

Opskriften tager udgangspunkt i en god surdej, som for eksempel den vi har startet tidligere her på siden – den kan findes her.

Det tager 24 timer at bage bollerne, men reelt bruger man mindre end 40 min i køkkenet.

Og resultatet er det hele værd 🙂

Dejlige luftige boller, med sej krumme og den dejlige duft af ægte surdejsbrød.

Bollerne kan gemmes et par dage, hvis man kan holde fingrene fra dem og smager også super godt lunet på en brødrister.

Nemme Surdejsboller

Nemme surdejsboller til morgenmaden eller bare fordi man har lyst. Det tager 24 timer at bage bollerne, men der er kun omkring 40 min arbejde.
Forb. tid1 d
Tilb. tid40 min
Ret: Bagning, Brød, Morgenmad
Køkken: Dansk
Keyword: bagning, Boller, Brød, surdej
Antal: 8 Boller
Forfatter: Foodies.dk

Ingredienser

Klargjort Surdej

  • 1 spsk Surdej
  • 2 spsk Hvedemel
  • 2 spsk Fuldkornshvedemel
  • 0,5 dl vand

Bolledej

  • 1 portion Klargjort surdej
  • 5 dl Hvedemel (vi bruger økologisk Manitoba)
  • 1 dl Fuldkornshvedemel (vi bruger økologisk stenkværnet Ølandshvede)
  • 3 dl Vand
  • 2 tsk Groft salt

Sådan gør du

Klargøring af surdejen

  • Tag en spsk surdej og kom i en lille skål. Bland hvedemel, fuldkornsmel og vand i. Skålen dækkes og stilles på køkkenbordet. Vil man have morgenboller gøres dette om morgenen sagen inden bollerne skal bages.
  • Lad surdejen udvikle sig i ca. 10 timer indtil den er vokset til mindst dobbelt størrelse og har tydelige luftbobler. Det passer som regel med at surdejen er klar omkring aftensmads tid, hvis den gøres klar om morgenen.

Bolledejen

  • Vi bruger en røremaskine til disse boller, men de kan også laves i hånden. Kom vand og den klargjorte surdej i skålen til røremaskinen og rør kortvarigt. Herefter kommes resten ingredienserne og der røres ved lav hastighed i ca. 10 min indtil dejen er smidig og elastisk. Laves bollerne i hånden skal dejen æltes grundigt på et meldrysset bord. Bemærk det er en ret fugtig dej.
  • Dejen kommes i en stor meldrysset skål, tildækkes og stilles på køkkenbordet til hævning i ca 12-14 timer.

Bagning

  • Tænd ovnen på 225 gr og kom en bageplade ind som kan varme op sammen med ovnen.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord. Den skal ikke æltes eller slås ned.
  • Med en bagespatel eller kniv deles dejen i 8 portioner.
  • Bollerne formes ved at folde hvert hjørne af bollen indover midten. Pas på ikke at slå luften ud af bollerne. Sæt bollerne på bagepapir efterhånden som de bliver formet.
  • Når ovnen er varm glides bagepapiret over på den varme plade og kommes i ovnen.
  • Bollerne bages i 17-18 min indtil de lyder hule når der bankes på bunden.
  • Bollerne afkøles lidt inden de spises lune – gerne med smør 🙂

Noter

Ønskes en mere rustik overflade kan bollerne bages ved 250 gr varmluft i 14-15 min.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.