Om det er fordi du ikke fik hamstret gær, eller bare fordi du gerne vil have lækkert brød er lige meget. Bare du kaster dig ud i den ædle kunst at bage med surdej – det giver bare bedre brød end med gær.
Surdej kræver lidt arbejde og kærlighed, men det er det hele værd.
Her har vi prøvet at give en hurtig nem opskrift og vejledning, Det er slet ikke så svært 🙂
Surdej
Opstart og vedligeholdelse af din helt egen surdej
Antal: 1 portion
Ingredienser
Opstart
- 1,5 dl hvedemel Stenkværnet er bedst
- 1,5 dl fuldkorns hvedemel Stenkværnet er bedst
- 3 dl vand
Fodring
- 1 spsk hvedemel Stenkværnet er bedst
- 1 spsk fuldkorns hvedemel Stenkværnet er bedst
- 2 spsk vand
Sådan gør du
Opstart
- Bland mel og vand grundigt sammen i et glas, eller anden mindre beholder, som du kan bruge som hjem til din nye surdej. Husk den skal forhåbentligt bo der meget længe 🙂
- Lad surdejen stå på køkken bordet uden låg. Der skal kun røres i den hvis der udskiller sig vædske.
- Din nye surdej skal ikke stå for varmt. Sørg for at den ikke står lige i solen, over radiatoren eller ved siden af ovnen.
Dag 2 eller 3
- Nu skulle din nye surdej gerne begynde at vise lidt livstegn. Måske hæver den lidt eller måske kommer der små bobler. Hvis der kommer vædske røres der rundt og hvis der kommer en skorpe på fjernes denne. Ud over det skal den have ro til at arbejde.
Første fodring
- Nu på dag 3 eller 4 skulle din nye ven gerne boble og vise livsteg. Så er det tid til første fodring. Smid 2 spsk af dejen ud og giv den første måltid bestående af 2 spsk mel (1 hvedemel og 1 fuldkorns hvedemel), samt 2 spsk vand. Rør godt rundt så der ikke er nogle klumper.
Klar til brug – dag 4 eller 5
- Nu dufter din surdej lidt af sur øl og bobler tydeligt. Så er den klar til brug. Find din bedste brødopskrift frem og nyd noget dejligt friskbagt brød.
Opbevaring og vedligehold
- Skal din nye surdej ikke bruges med det samme, så giv den en fodring og kom den på køl. Husk at du aldrig må komme et tætsluttende låg på, men blot nøjes med at lægge det over eller, hvis du bruger et glas, så kun skrue det løst på.
- Din surdej er en levende organisme og ligesom dig skal den passes og fodres.
- Rør genre i din surdej dagligt. Den kan godt gå et par dage uden, men sørg for at der ikke udskiller sig for meget vædske. Hvis den gør, så giv den dej en fodring og lad den stå ude på køkkenbordet et døgns tid.
- Husk at fodre din surdej et par gange om ugen. Uden ma dog drikke vil den ikke overleve,
- Hvis der kommer skorpe på, så fjernes denne og der røres grundigt rundt.
Gør surdejen klar til bagning
- Det kræver lidt forarbejde at bage med din nye surdej. Tag den ud af køleskabet 1 dag før du skal bruge den og giv den en fodring der svarer til den mængde som du skal bruge i din opskrift. Det vil sige at hvis din opskrift siger du skal bruge 1 dl surdej, så fodrer du den med 1/2 dl mel og 1/2 del vand.
- Lad surdejen stå på køkkenbordet indtil næste dag og så er den klar til brug.
Noter
Vi bruger kun økologisk stenkværnet mel til vores surdej. De naturlige gærceller giver ekstra styrke og er med til at sikre overlevelsen