Kalkun grillet på rotisserie m/chorizo fyld

“Kan man grille en hel kalkun i sin Weber?”. Dette spørgsmål har vi stillet os selv de sidste par år omkring Thanksgiving tid, men den forsigtige hustru har hvert år sagt at vi skal prøve det uden gæster først, så vi ikke ødelægger Thanksgiving… Derfor har spørgsmålet været ubesvaret – indtil nu.

Den knap så forsigtige af os tør nemlig godt satse måltidet selvom der er inviteret gæster, og ud fra den filosofi blev mine fødselsdagsgæster i går også prøvekaniner (de var advaret i forvejen om at middagen i sidste ende måske ville blive pizzaer fra den lokale biks…).

Men tilbage til spørgsmålet, hvor svaret er et rungene “JA, man kan sagtens grille en kalkun”.

IMG_0308

For en måneds tid siden købte vi Webers rotisserie sæt og har fået grillet os et par utroligt lækre og saftige kyllinger siden. Men en kalkun er jo lidt større og har en klar tendens til at blive tør i brystkødet, hvilket afspejles i opskriften jeg endte med. Her grillede vi en lille 4.2kg kalkun, men jeg kan se på nettet at man i USA gladeligt griller 7-8 kilos fugle på Webers rotisserie.

Første skridt i processen var at lave fyldet til kalkunen:

400gr Chorizo Atado (Ferske chorizo pølser)
500gr hakket kalv&flæsk
100gr kyllingelever
250gr champignoner, skåret i kvarte
2 store løg, hakket
2 fed hvidløg, hakket
1 stor håndfuld bredbladet persille, hakket (gem stænglerne til saucen)
3 spsk hakket, frisk timian
5 skiver majs sandwichbrød
salt&peber

Tænd ovnen på 150o. Skær sandwichbrødet i passende crouton tern der er ca 1×1 cm. Fordel dem på en bageplade og kom dem i ovnen i 15-20min til der er tørre, men ikke hårde. Hold godt øje med dem, da det pludseligt går hurtigt. Tages ud af ovnen og stilles til side så de kan køle af.

Fjern skindet fra chorizo pølserne og flæk dem i halv inden de skæres i 3-4mm tykke skiver. Ved middelvarme steges chorizo stykkerne indtil de stegt igennem.

Sørg for at varmen er lav nok til at de ikke bruner, da safterne der kommer ud af dem skal bruges til et andet formål, men mere om det senere.

Når chorizoen er færdig tages stykkerne op med en hulske og kommes op i en stor skål. Olien/safterne hældes over i en lille skål til senere brug.

Tilbage på varmen med panden og nu brunes det hakkede kød. Hvis kødet er fedtfattigt kan der tilsættes en smule olie til stegningen. Når kødet er næsten færdig brunet kommes salt og peber på. Tag kødet op med en hulske og kom det i skålen med chorizo. Rør godt rundt så kødet kan trække i de gode safter fra chorizoen 🙂

Steg herefter kyllingeleveren på panden, tag den op og hak groft inden den kommes i skålen til resten.

I samme pande steges champignoner nu til de er mørke og gode. Tilsæt hvidløg og løg og svits videre til løgene er bløde. Det hele hældes nu op i skålen til resten af fyldet.

Hæld de kolde croutoner op i skålen, tilsæt persille og timian og rør det hele sammen…

Nu er fyldet færdigt og det er på tide at vende tilbage til chorizo olien/saften der blev stillet til side tidligere, da den nu skal bruges til at sikre, at vi ender med saftigt, lækkert brystkød når fuglen er færdig.

Chorizosmør:

Stegesaften fra 400gr chorizo
125gr smør
2 fed hvidløg, pressede

Tag smørret ud af kølskabet og lad det blive blødt. Rør chorizo stegesaften og hvidløget i.

Herefter tages en kalkun ud af køleskabet og indmaden, som forhåbentligt følger med til saucen, fjernes fra den.

Kom fyldet i både hals åbning og selve kalkunen. Det må ikke presses hårdt sammen. Luk grundigt med kødnåle, ellers vil fyldet falde ud mens den tilberedes.

Vær ikke ked af at du kun har kommet en lille smule af fyldet i kalkunen, da det resterende fyld varmes senere særskilt i ovnen og serveres som en ret i sig selv.

Herefter løsnes skindet på brystet forsigtigt med et par fingre så chorizo smørret kan fyldes ind under. Sørg for at fordele smørret så godt som muligt henover hele brystet ved at massere uden på skindet. Når smørret er fordelt skal der lukkes godt til med en kødnål eller to, så skindet ikke kryber af under stegning.

Stik rotisserie spydet igennem kalkunen på langs og sørg for at kalkunen er placeret i midten af det. Pres holderne hårdt ind i fuglen inden de spændes fast, så du er helt sikker på at fuglen ikke kan bevæge sig. Hefter bindes lår og vinger fast med kødsnor, så de ikke hænger og flapper i grillen.

IMG_0289

Grillen tændes op med kullene fordelt i hver side af grillen til inddirekte stegning, brug kulbakker hvis du har dem. Kom risten på når kullene er klar og placer en drypbakke med lidt vand i midt på den, så de dryppende safter fra fuglen ikke brænder på.

Kom fuglen på og lad den rotere stille til den er klar. Den skal have ca. 15-20min pr. ½kg, men for at være helt sikker kan der testes med et stegetermometer om den er klar. Temperaturen skal ligge på 83o i den tykkeste del af brystet. Vores lille fugl endte med at tage 2.45min, så man kan aldrig vide sig sikker.

Husk at tjekke om der skal flere briketter på 1 gang i timen. Vi valgte at starte med briketter og så fylde efter med trækul halvvejs igennem.

Mens fuglen roterer udenfor skal de sidste forberedelser ordnes i køkkenet.

Sauce skal der til:
Hals og indmad fra kalkunen
150gr kyllinge lever
1 løg skåret kvarte med skræl og det hele
3 fed hvidløg,hele
1 chili
2cm ingefær skåret i 4 skiver
2 gulerødder skåret i stykker
persillestængler
3 laurbærblade.
vand

Skær halsen i 3-4 stykker og brun på en varm pande. Kom alt indmaden ved og svits hurtigt. Kom løg, hvidløg, chili, ingefær og gulerod på panden og svits med et par minutter. Herefter hældes der vand over til det hele er dækket. Persillestængler og laurbærblad tilsættes og man lader det hele simre et par timer under låg.

Nu begynder det hele at gå op i en højere enhed… Ca. 1 time før fuglen er færdig tændes ovnen på 150o. Det resterende fyld kommes i en bradepande og der hældes 1½-2 dl. kyllingebouillon over. Dæk med sølvpapir og kom det i ovnen indtil maden skal serveres.

Når fuglen er færdig tages den ind i køkkenet og lægges på et stort skærebrædt med brystet nedad. Dæk fuglen med sølvpapir og et par viskestykker og lad den stå og hvile i 30min.

Mens fuglen hviler sies saucen. Lad saucen koge ind og tilsæt salt&peber eller ekstra kyllingebouillion om nødvendigt. Jævn saucen en smule ved at udrøre 1-1½ tsk maizena i koldt vand, inden det komme i saucen.

Når kalkunen har hvilet skæres den ud og fyldet fra den blandes med fyldet fra ovnen… Nu kan der endeligt serveres – velbekomme!

IMG_0313

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.