Svineskank, ovnstegt med rodfrugter

“Nej hvor sjovt” udbrød jeg spontant under dagens indkøbstur. Årsagen til dette udbrud var noget så uskyldigt som en svineskank liggende i køledisken. En uskyldig svineskank som næppe vidste at jeg blot 20-30 min tidligere havde siddet og læst “Spis brød til” af Andreas og Thomas Harder, hvor de undrer sig over at alle danske opskrifter på svineskank siger kog, kog, kog når nu den, efter deres mening, bliver til en fantastisk flæskesteg med svær hele vejen rundt hvis den tilberedes i ovn.

Denne svineskank var ingen undtagelse. På mærkaten stod der “Til Sylte. Koges”. Men nu var min nysgerrighed vakt og uden ellers at kunne huske hvad brødrene mente der skulle bruges undtagen Rosmarin, som Brugsen desværre ikke havde i frisk form, blev skanken puttet i kurven, betalt og hjembragt.

Brødrene Harder bruger salvie, rosmarin og selleristængel, som sammen med løg, hvidløg og hvidvin giver smagen til kogevædsken. Helt således bliver vores ikke, dels fordi vi ikke er de store selleri spisere (der er mistanke om allergi hos fruen) og dels fordi jeg ville lave et helt måltid ud af det på en gang – det er så dejligt når alt kan laves i samme pande.

Opskriften blev derfor

1 svineskank
En stak gulerødder
En fennikel knold
En masse hvidløgsfed
1 Pastinak
1 løg
lidt smør
lidt olie
En stor sjat hvidvin (2-3 dl)
Salt & peber
3-400 gr små kartofler.

Oven tændt på 180o så den kunne varme op, mens resten blev tilberedt.

Skanken blev “spækket” med hvidløg  ved at skære små tynde lommer ind i sværen hele vejen rundt om skanken, og komme et lille stykke hvidløg  i hver. Herefter slat og Peber på den.

Fennikel blev skåret i skiver, pastinak og gulerødder skrællet og kartofler vasket.

1 gulerod, pastinakken og 2 skiver fennikel blev skåret i små tern og løget hakket. Smør og olie varmet op på en pande og skanken brunet heri til den var pæn brun. Ternene kom med på panden et par minutter.

Stil skanken i en bradepande med den brede kødende nedaf og fordel de stegte tern og så mange hele hvidløgsfed (upillede) som man ønsker omkring. Hæld hvidvinen over kødet og stil det i ovnen.

Efter 1 time kommes resten af gulerødderne (skær dem i stave hvis de er store), fennikel skiverne og kartoflerne omkring kødet og det hele får en time mere i ovnen.

Hold løbende øje med at bradepanden ikke koger tør og dryp kødet med safterne undervejs et par gange.

Hvis sværen ikke er sprød efter de i alt 2 timer fjernes rodfrugterne (holdes varme) og der skrues kortvarigt op til høj varme – husk at holde godt øje med den.

Server kødet sammen med grøntsagerne og husk at bruge de bagte hvidløg som tyk dejlig creme til både kød og grøntsager.

Efterlad gerne en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.